Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2391.44
BIST 100
10222.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Kasım 2023

Kayıp milyon dolarlar nerede?..

Dünyada ne zaman adaletin çivisi çıksa, ne zaman düzen bozulsa bunu fırsat bilen dolandırıcılar tayfası devreye girmiş. Sihirli sözlerle hayalperestlere öyle bir dokunmuşlar ki, bir süre sonra âhlar, figanlar dilden dile dolaşmaya başlamış. Amma ve lâkin insanoğlunda “hafıza-i beşer nisyan ile malül” olduğu için aç gözlülüğün, azdan çok kazanma hırsının kölesi olanları dolandırmak isteyenler yeni yeni yöntemler keşfetmiş. Oltalarına ne başbakanları, ne bakanları, ne profesörleri takmışlar, burada zikretmeye çalışsak sayfalar kâfi gelmez.

Dolandırıcılar eskiden yüz yüze ve yerel hasar verirken, şimdi dünyanın herhangi bir yerinden “siber ağlar”ına düşürdükleri kurbanlarının neyi var neyi yok söğüşlüyor.

Mehmed Âkif Ersoy’un “Tarih’i ‘tekerrür’ diye tarif ediyorlar; / Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?..” dizelerinden yola çıkarak buraya bir kaç örnek serdedelim.

*

Hiç şüphesiz, 1937 yılının Ağustos’unda Türkiye adına Kanada’ya 40 adet savaş uçağı siparişi verilmesi olayı ile Bakan istifa ettirip, Hükümet deviren uluslararası dolandırıcıların şahı Ekrem König (Kral)’dır.Çapı her ne kadar König kadar olmasa da dolandırıcılık denildiğinde ilk akla gelenlerden birisi de taşradan İstanbul’a gelenlere kamu malını satan veya kiralayan Sülün Osman (Osman Ziya Sülün)’dür. Yasadışı işler yapanları çarpan Raki (Güney Zobu), banker furyasının yıldızı Banker Kastelli (Abidin Cevher Özden), papatyalı Banker Bako (Baki Cengiz Aygün), kumar çetesinin kraliçesi Ayşe Benli, dönemin Başbakanı Tansu Çiller’i bile söğüşleyen Selçuk Parsadan, on binlerce kişiye Titan Saadet Zinciri’yle hayatı zehir eden Kenan Şeranoğlu, kurduğu Çiftlik Bank’la insanları inek gibi sağan Tosuncuk Mehmet Aydın dolandırıcılığın efsane isimlerinden birkaçı...

*

Türkiye son günlerde “güzellik merkezi” maskesiyle kısa sürede zenginleşen sosyal medya fenomenleri Dilan ve Engin Polat çiftinin başını çektiği “Şampiyonlar Ligi”nin lüks hayatı mercek altına alınmasıyla “Meksika Dalgası” gibi yayılan operasyonları konuşurken, bu halkaya “Fatih Terim Fonu” isimli yeni bir vak’a daha eklendi.

Bankacı Seçil Erzan’ın kurduğu “ponzi” sistemiyle Arda Turan, Emre Belözoğlu, Fernando Muslera, Selçuk İnan, Semih Kaya ve Fatih Terim’in damadı Volkan Bahçekapılı’nın da aralarında bulunduğu futbol dünyasının birçok ünlü ismini yüksek getirili özel fon vaadiyle dolandırmasına ilişkin iddialar gündeme bomba gibi düştü.

Bir taraftan 7 Nisan 2023’te patlak veren ve dolandırıcılık suçlamasıyla hakkında dava açılan ve hapse atılan Denizbank Levent Büyükdere Şube Müdürü Seçil Erzan’la birlikte 7 sanığın yargılanmasına devam edilirken, 19 müştekinin 25 milyon 770 bin dolar ve 7 milyon 384 Türk Lirası dolandırılması iddialarına her gün bir yenisi ekleniyor. Paradan para kazanma hırsı yüzünden milyon dolarlarını bankacı Seçil Erzan’a kaptıranların hikâyeleri ağızdan ağıza dolaşıyor. “Seçil Erzan içerde, kayıp milyon dolarlar nerede?!..” sorusuna cevap aranıyor.

Dolandırıcılar suçlu; fakat dolandırılanlar da masum değil!.. Ziya Paşa, Terkîb-i Bend’inde ne demiş, “Nush ile yola gelmeyeni etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir”.

*

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF) Genel Kurulu tarafından 21 Ekim 2021 tarihinde “Gri Liste”ye alınan Türkiye cendereden çıkmak için büyük çaba sarf ederken, bakalım bu operasyonların ucu nerelere, kimlere kadar uzanacak...