Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2464.46
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 May 2016

KELİME KIYIMI

"Kimi Yahudiler, kelimeleri konuldukları yerlerden saptırdılar." (Nisa, 46)

"Görmedin mi ki Allah nasıl bir örnek vermiştir: Güzel bir kelime, güzel bir ağaç gibidir ki, onun kökü sabit, dalı ise göktedir." (İbrahim, 24)

Kelimeler insanın dünyasıdıru2026 Her şey ama her şey onlarla mümkündür. Kelimeler her ne kadar birer araç olsalar da insanlar kelimelere hakim olduğu kadar düşünür, anlatır ve anlaşılır.

Ruhumuzun ve yüreğimizin derinliklerinde, dehlizlerinde gizlenmiş olan fikirler, korkular, kuşkular, arzular, öfkeler, hüzünler, sevinçler kelimeyle ortaya çıkar.

Kelime vardır, içinde bir ağacı saklı tutan çekirdek gibidir.

İç dünyamız kelimelerimizin savaş alanıdıru2026 Tayyib ile habis, kızb ile sıdku2026 Half ile reca, tevhid ile şirk, şek ile yakin süresiz bir savaşın taraflarıdıru2026 Savaşı kelimeler üzerinden sürdürürüz.

Bize düşen görev, kelimelere vahiy aşısı vurup anlam ağaçları yeşertmektir. Çünkü kelimeler bize emanet, kelimelerle sınanıyoruzu2026

Tayyib/güzel hayatlar için kelime-i tayyibeye ihtiyacımız varu2026

Elimizde bu dünyanın içine düştüğü gayyadan kurtaracak kelimeler var.

Evet, gökyüzünden gelen kelimeler var, yeryüzünü inşa etmemiz için. Aynı zamanda yeryüzünde dillendirilen sonra da gökyüzüne emanet edilen kelimeler vardıru2026 Cennetin duvarları o kelimelerle örülür. Çoğu zaman gözyaşları o kelimelere refakat ederler. Bu kelimeler dudaktan dökülür dökülmez meleklerin kanatlarında gökyüzüne yükseltilir.

Öyle kelimeler vardır ki, dünyadan öte, yürekten içeriu2026

Kelimeler iç dünyamızda kimi zaman meltemler, kimi zaman da fırtınalar estiriyorsa, ruh dünyamız coşuyor ve her bir kelime gönül alemimize, mana dünyamıza anlam yüklüyorsa orada kelime amacına ulaşmış demektir.

Yani kelimeler icat etmek zorunda değiliz, önemli olan var olan kelimelerle hakikati dillendirmektir.

Hakikatle bağını kesmiş, bağlamından kopmuş kelimeler boğucu ve bozucudurlaru2026

Kelimeler hak aramanın, Hakkı savunmanın bir aracı ise anlamlıdır. Kelimelerin hakkını vermek, herkesin boynuna bir borçtur. Salihlerin elinde hakikatin sesi, adaletin simgesidir kelimeleru2026 Kafir ve münafıkların elinde kelimeler kahroluru2026

Evet, kişinin kemalatı kelimat iledir. Şayet kelimeler Rabbin muradına denk düşüyorsa kem kelimat ve kelam ile kemalet olmazu2026 Seçilmiş kelimeler ile arınmış cümlelerle cenneti hedeflerizu2026

Bizim önceliğimiz inzal olan kelimelerdir, ihdas olunanlar değilu2026

Kelimelerin üzerindeki tasarrufta mutlaka Rabbani bir kriter vardır. Kelimelerini ne hoyratça israf edebilir ne de cahilce istif edebiliriz. Onları yerli yerince sarf etmek zorundayızu2026 Her kelimeyi hassasiyetle seçerek ve tartarak konuşmak zorundayız. Çünkü her kelimenin mizana yansıması var.

Kelime bir iddia içermek ve bir duruş önermelidir.

Başkalarının söylediklerini taklit ve tekrar etmek ne hikmettir ne marifetu2026 Vahiy dışı terimler ile kendilerini ifade edenler ise aslında hiçbir şey söylemeyenlerdiru2026

Kelimeler ruhunu bulunca işte o zaman devrimci, dirilişçi kıvılcımlar çakabilir ve yürekleri harekete geçirebilirleru2026 Kelimelerin varlığıdır, anlam-eylem diyalektiğini kuranu2026

Kullandığımız kavramlar nerede durduğumuzu, ne olduğumuzu ele verir. Kalite göstergesidir kelimeleru2026 Kimi zaman silah kimi zaman da en büyük sermayediru2026

Peki, bugün böyle olduğunu söyleyebiliyor muyuz?

Modern zihnin, popüler kültürün blokajına maruz kalan özgün kelimeler boğuluyor, tedavülden çıkarılıyor.

Kimi kelimeler dağarcığımızda çürümeye terk edildi. Kimileri de darağacında ipe çekildiu2026 Artık birçok temel kavram sabıkalı, sanık sandalyesindeu2026

Düşünce dünyamızdan tard edilen, sürgün kavramların sayısı artıyor. Şeriat, cihad, cemaat, biat, halife, tağut, şirk, kafir, imamet, hizbullah, hizbuşşeytan, müstekbir, muztazaf vs. tedavülden kalkan yanlışlara kurban giden kavramlaru2026 Kelimeler manipülasyonu, sözün provokasyonu ile karşı karşıyayız.

İthal kavramlar, ödünç kelimeler düşünce dünyamızı istila etti.

Biz kelimelerin kıyamını beklerken, şimdi kıyımına tanık oluyoruz. Kifayetsiz kelimeler, keyfiyetsiz kalemler anlamı katlediyoru2026 Ciddi bir kelime zayiatı ile yüz yüzeyiz.

Kelimelerle oynandıu2026 Kelime oyunları hızlandıu2026 Kelimeler ağızda azap çekiyoru2026 Özgürlüğünü arıyor tutsak kelimeler...

Kelimeleri boğmak, bozmak isteyen bağilere, bağnazlara gün doğdu.

Güzel kelimelerle çirkinlikler, zulümler örtbas ediliyor. Sömürü düzenlerini sürdürenler kelimeleri istismar ediyorlar.

Acaba hangi günahlar kelimelerin gücünü kırdı, güzelliğini bozduu2026 Artık kelimelerden günah üretiliyor, kelimeler şehvet ve nefret kusuyor.

Kelimeler ihlas ve hikmetten mahrumsa vezinli, kafiyeli olması neyi çözer ki?

Gönülde demlenmeyen, ruhta damıtılmayan kelimeler sadra şifa sunmuyor. Hayatın pusulası olan kelimeler ruhsuzu2026

Neden sonsuz ve dolu kelimelerle çıkamıyoruz sabaha, inemiyoruz sahaya? Acımasızca tükettiğimiz kelimeler artık yitiku2026 Artık kelimelerin yaptırım gücü, caydırıcı gücü, ikna gücü yetersizu2026 Yücelik yolunda kelimeler tekliyor.

Laf ebeleri, söz cambazları çoğaldı. Fakat sözün gücü kalmadıu2026

Ki kelimeler sığ anlayışlarla yaşam çığırından çıkıyor.

İnsanlar kelimelerle kavgalı. Kelimeler de kendi aralarında kavgalıu2026 Popüler kültür bir kelimeler çöplüğüu2026

Tüm olumsuzluklara rağmen, asli ve aziz kelimelerimize dönmekten başka çözüm yolu yoku2026 Kelimelerle evliyiz, kelime ehliyiz.

Hayatın hülasası, kelime-i tevhiddir yani i'layı kelimetullah davasıdır.

Ramazan KAYAN