Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2423.64
BIST 100
10207.54
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Mart 2019

Kemal Varın Numanoğlu’nun başarısı…

Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü görevine Sayın Kemal Varın NUMANOĞLU getirildiğinde ön yargı temeline dayalı onlarca soru sorulmaya başlandı. Esasında cevabı aranmaya yönelik bir soru olmaktan öte, kafa bulandırmaya, ortalığı karıştırmaya yönelik bir hamleydi. Hakaret edenler bile oldu. Henüz yeni göreve geldiği ve bu tür saldırıların yapıldığı dönemde Ankara’daydım. Numanoğlu’nu Bakanlıktaki Genel Müdürlük makamında ziyaret edip eleştiriler hakkındaki fikrini sorduğumda üzüldüğünü, insanların nasıl bu kadar kolay bir şekilde basit cümleler kurabildiğine hayret ettiğini dile getirmekle birlikte “Bizim bu tür insanlara verecek çok cevabımız var ama değmez. Biz, Sayın Bakanımız tarafından bize verilen bu görevi en güzel şekilde yerine getirme ve hizmet üretme, ülkenin mesleki eğitimine katkı sunma derdi ile dertleneceğiz. Gecemiz gündüzümüz eğitim olacak. Derdimiz, çocuklarımızın gelecekleri, yarınları olacak. Onlara daha güzel bir gelecek sunmak adına elimizden ne geliyorsa, her türlü çabayı ortaya koymak için çalışacağız. Bizi bu göreve layık görenleri mahcup etmemek adına çok fazla efor sarf edeceğim. Yapacağım hizmetler, beni eleştirenlere bir cevap mahiyetinde olacak” demişti.
Kendisine yapılan eleştirileri çok da ciddiye almadan iddialı ve kararlı bir şekilde hizmet üretmeye odaklanması önemliydi. Peki aradan geçen altı aylık sürede Kemal Varın Bey ne yaptı? Kendisine yöneltilen “Bir tıp doktoru mesleki eğitime ne katabilir?” eleştirisine icraatlarıyla nasıl bir cevap vermiş oldu? Bu süreç içerisinde kendisini yakından takip ettim. Kemal Varın Bey döneminde neler yaşandı? Başlıklar halinde değineyim.

Geleneksel Türk Sanatları Meslek Lisesi kuruldu. TÜSİAD tarafından STEM Eğitimi ve Sanayi 4.0 Farkındalığının Geliştirilmesi Protokolü kapsamında meslek liselerine yüzyüze eğitimler verdi. Asansör Sanayicileri Federasyonu arasında protokol imzalanarak Asansör Akademisi açıldı. Güzel Sanatlar liseleri ve Spor liseleri Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğüne devredildi. 82 Güzel Sanatlar Lisesi ve 74 Spor Lisesi müdürlerinin katılımı ile Çalıştay düzenlendi. Türkiye’nin Mesleki Eğitim Haritası çıkartıldı.

Doğalgaz üreten sanayicilerle imzalanan protokol kapmasında 30 ilde belirlenen 30 meslek lisesinde doğalgaz alanında atölye ve laboratuarlar kuruldu.

Adalet Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında tüm hükümlülere cezaevlerinde mesleki eğitim alma imkanı, denetimli serbestlikten faydalananlara da Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda eğitime erişimleri sağlanarak meslek kazanma imkanı verildi.

Mesleki ve Teknik Eğitim yoluyla sosyoekonomik uyum projesi başlatıldı. Enerjinin Yıldızları projesini hayata geçirildi. Bu proje çerçevesinde AB standartlarında Yüksek Gerilim Laboratuarı’nda elektrik dağıtım sektörünün ihtiyaç duyduğu yetişmiş eleman ihtiyacı karşılanacak. Savunma sanayisinin ihtiyacı olan nitelikli insan iş gücünün yetiştirilmesine destek olmak amacıyla ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kuruldu (Savunma sanayisi alanında var olan ilk lise).

İş sağlığı ve güvenliğinin eğitime entegrasyonu protokolü imzalandı. iş sağlığı ve güvenliği müfredata girdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Şırnak, Mardin, Diyarbakır illerindeki Meslek liseleri ile Ankara’daki bazı meslek liseleri eşleştirilerek bu okullar arasında Mesleki Eğitim Kardeşlik Projesi başlatıldı. Mühendislik alanında önemli bir üniversite olan İstanbul Teknik Üniversite imzalanan protokol çerçevesinde İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurma çalışmaları başlatıldı. Kaliteli mühendisler bu meslek lisesinden yetiştirilmesi hedeflendi. Daha önce yılda 3 kez olan Ustalık ve Kalfalık sınavlarının artık elektronik ortamda ve 2 ayda bir yapılmasına yönelik çalışma başlatıldı. Uzun süredir hayal edilen bir çalışma başlatıldı. TOBB ile bir araya gelindi. Mesleki eğitim ile reel sektörü birbirine entegre edecek protokol imzalandı.

Esasında hepsi ayrı bir köşe yazısı olarak ele alınması gereken başlıklar. Yer darlığı nedeni ile sadece başlıklara değinebildim. Gözüm değinemediğim onlarca başlıkta… İnsana heyecan veren yüzlerce çalışma 6 aylık kısa bir süreye sığdırılmış. Belli ki geceli gündüzlü çalışılmış. Elbette ki bu çalışmalar, başarılar, tıp doktoru olduğu için ölçüsüzce, insafsızca eleştirilen Mesleki Eğitime Genel Müdürü Kemal Varın Bey’in liderliğinde yapıldı. Güzel bir sözle yazımızı bitirelim: İt ürür kervan yürür.