Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2454.12
BIST 100
10139.38
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Nisan 2019

Kendinle yüzleşmeye var mısın?

Aklın yolu birdir dersin. Dersin ama uygulamaya gelince aklın yolunu tutmazsın. Duyguların doğru bildiklerinin üzerini örter. Yanlış yapman, doğru ile çatışman, içinden gelen sesini bastırman için bir çok sebeplerin vardır.

Cesur ol! Kendin ile yüzleş. Sakın geç kalma! Zira ölümle gelen yüzleşme, firavunun ölürken secdeye kapılmış hali gibidir. İngiltere de bir müzede olduğu söylenen firavunun son hali tam ibretliktir.

Başına gelen acı tatlı her ne varsa, kendi ellerinle yaptıklarındandır. Hak etmediğini düşündüklerin de aslında hayattaki en büyük tecrübendir. Değerlendir!

Güzellikler yani hayır dediklerin, layık oldukların, vicdanının kabul ettiği, hak ettiğini düşündüklerindir. Şer olarak nitelediklerin ise, hak ettiğine ulaşamaman, vicdanının ret ettiği, hak etmediğini düşündüklerindir.

Şer gördüklerin karşısında hemen isyan etme! Haksızlığa uğradığını, hakkının gasp edildiğini düşünme! Rahman şer görünenin ardında, binler güzellikler gizlediğini söyler. Elbette görebilmek için doğru hareket etmeli, doğru adresten beklenti içine girmelisin.

Bunun için de öncelikle kendini ve sana haksızlık yaptığını düşündüklerini af etmelisin. Bu kendine yapabileceğin en büyük iyilik ve ikramdır. Sana karşı hata yapana vereceğin en büyük ders, hata yapanı af etmektir.

Lakin af etmek hiç de göründüğü kadar kolay değildir. Batı düşünürü Laurence Sterne “Yalnız cesurlar af etmeyi bilir. Korkaklar hiç bir zaman af etmezler, af onların tabiatında yoktur.” der. Aslında bu tespit pek de yabana atılacak cinsten değildir.

Af etmek insani özgürleştirdiği gibi, geçmişin kölesi olmaktan da kurtarır. Af etmemek ise insanı “Kurban psikolojisi” içinde bırakır. Bunu hak etmedim düşüncesi, insanın özgüveni yok eder.

Sonuçta mağdur olmak da mağlup olmakta insanın özgür iradesiyle yaptığı seçimdir. Hayatının sorumluluğunu üzerine almak, başkalarının yazdığı hayatı yaşamamaktır.

Aksi takdirde sen de 56 yaşında ölümün acısı tadan, Apple Computer'in kurucu ortağı ve CEO'su, dolar milyarderi Steve JOBS'ın son vasiyeti gibi bir yazı ile hayata son verirsin.

Hayatının son anında da olsa gerçeği itiraf eden, lakin kendisine faydası olmayan vasiyet ile seni baş başa bırakıyorum...

"İş hayatında büyük başarılara ulaştım. Kimilerinin gözünde hayatım başarının timsali,

fakat işin dışında çok az neşem oldu benim. İşin sonunda zenginliğim alışmış olduğum hayatın bana getirdiği tek gerçeklik, ölümle yüzleştiğim şu anda, yatağımda uzanıp hayatımı

gözlerimde canlandırırken, fark ettim ki gururlandığım şöhretim ve servetim ölümün karşısında ne kadarda manasızmış.

Arabayı kullanmak için, size para kazandırması için birilerini işe alabilirsiniz ancak hastalığınızı taşıması için kimseyi işe alamıyorsunuz.

Kaybedilen maddi şeyler bulunabilir veya yerine başkası konur. Fakat kaybedildiğinde bulunamayacak veya yeri dolmayacak tek şey var oda “hayat.”

Şu an hayatınızın hangi sahnesinde olursanız olun, zaman ile, o sahne perdesinin kapanması ile yüzleşeceksiniz.

Tavsiyem; Ailenize, eşinize, arkadaşlarınıza çok kıymet verin ve sevin. Kendinize iyi davranın ve insanlara değer verin.

Yaşlandıkça ve ümit ediyorum akıllandıkça fark ediyorsunuz ki 30000 dolarlık saatte 30 dolarlık saatte aynı zamanı söylüyor. İç huzurun bu tarz şeylerle elde edilmediğini anlıyorsunuz.

İster first class ister ekonomi uçun. Bilin ki o uçak düşerse sizde düşeceksiniz. O yüzden umut ederim ki şunu anlarsınız; kahkaha attığınız, sohbet ettiğiniz, şarkılar söylediğiniz, kuzeyden, güneyden, doğudan, batıdan, cennetten ve dünyadan konuştuğunuz ahbaplarınız, dostlarınız, eski arkadaşlarınız, anneniz, babanız, erkek kardeşiniz, kız kardeşiniz varsa bilin ki gerçek mutluluk onlarmış...

Çocuklarınızı zengin olması için eğitmeyin, onları mutlu olmaları için eğitin. Böylelikle büyüdüklerinde her şeyin fiyatını değil değerini bilirler.

Yemeğinizi ilacınız gibi yiyin aksi halde ilacı yemek yerine yersiniz. Sizi seven kişi sizi asla bırakmayacaktır. Bırakmak için yüzlerce neden saysa da, mutlaka sizde kalmak için sebep bulacaktır.

Bilin ki insan ile insan olabilmek arasında çok büyük fark var. Bunu anlayan çok az insan var. Doğduğunuzda sevildiniz. Ölürken de sevileceksiniz. Bu arada kalan zamanı başarmak zorundasınız.

Hayattaki en iyi altı doktor; güneş ışığı, dinlenmek, egzersiz yapmak, sağlıklı yemek, kendine güven ve arkadaşlar. Bunları hayatınızın her evresinde muhafaza edin ve sağlıklı bir ömrün tadını çıkarın.”

O halde kendinle yüzleşmeye hazır mısınız?