Dolar (USD)
32.46
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2427.57
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Temmuz 2021

Kıbrıs Türk Devleti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve MHP Lideri Devlet Bahçeli tarihi bir adım atmak için Barış Harekatı’nın yıldönümü olan 20 Temmuz’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olacak. Kurban Bayramı coşkusu ile birlikte Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı sevincini paylaşacaklar.

Bugüne kadar BM ve AB’nin yol haritalarıyla çözüm arayan Kıbrıs Türk’ü artık kendi iki devletli çözüm ajandasını oluşturarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yerine Kıbrıs Türk Devleti adını alacak. Yeni isimle birlikte dünyaya bağımsızlığımızı tanıyın mesajı verilecek. Kıbrıs Türk Devleti’nin ilanı anayasa değişikliğini de gerektiriyor. İlerleyen süreçte Kıbrıs Türk Devleti de başkanlık sistemine geçecek.

Bu yıl Barış ve Özgürlük Bayramı’nın Azerbaycan’dan misafirleri var. Azerbaycan Milli Meclisi Dışişleri ve Parlamentolararası İlişkiler Komitesi Başkanı Samad Seyidov başkanlığında milletvekili heyeti Kıbrıs Türk Devleti’nin ilanı törenlerine katılacaklar. Seyidov, Türkiye’nin gücünün Azerbaycan’ın, KKTC’nin gücü olduğunu deklare ediyor. Kıbrıs Türk Devleti’ni Türkiye’den sonra ilk tanıyan ülke de Azerbaycan olacak. Sırada Pakistan ve diğer Türk-islam ülkeleri var.

Program çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın başlama vuruşu yapacağı şöhretler karması maçı da yapılacak. Beyaz Takım’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Acun Ilıcalı bulunuyor, Kırmızı Takımda ise KKTC Başbakanı Ersan Saner ile futbolcu Sabri Sarıoğlu yer alacak.

Kıbrıs ta çözümün uluslararası kuruluşlara havale edilmiş Rum tezlerinden kurtarılma süreci Türkiye’nin gücüyle doğru orantılı. ABD- AB’nin Akdeniz’in gazını global şirketlere peşkeş çekerek Türkiye’yi dışlama planı geri tepti. Erdoğan’ın vereceği müjdeler arasında Kuzey Kıbrıs Türk Devleti’nin ruhsat verdiği alanlarda bulunan doğalgaz müjdesi de bulunuyor. Bu müjde yeni devletin kendi ayakları üzerinde durması için çok önemli.

İçerdeki muhaliflerin erken seçim yaygaralarına rağmen dünya, Erdoğan’ın Türkiye’ye çağ atlattığını düşünüyor. Türkiye’nin gücüne güç katan önemli maddeleri sayarsak, giderek kendi kendine yeten endüstri, insansız hava araçları yanında uzun menzilli taktik füzeler, yerli topçu ve roket sistemleri, havadan erken uyarı sistemleri, elektronik savaş sistemleri, gemisavar füzeleri, havadan havaya füzeler… liste oldukça uzun. Artık karşılarında teröristlere operasyon yaparken alman tankını, G3 tüfeğini, İsrail Heronları’nı kullanamazsınız tehditlerine boyun eğecek bir ülke yok.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye, Libya ve Kafkasya’da insansız hava araçları konsepti ile düşman kuvvetlerini eşi görülmemiş bir mağlubiyete uğrattı. Türkiye’yi bölgesel güç olmaktan çıkartarak global bir güç haline getirecek yenilenmiş projeksiyonda ekonomik, diplomatik, stratejik planlamalar bulunuyor. Savaş meydanındaki başarı Türk devletine büyük bir itibar kazandırıyor. Türkiye’nin gücünün artmasına paralel olarak son beş yılda PKK terör örgütüne karşı yürütülen mücadelede sınır ötesi harekatlarıyla tehdidi sınırları dışına taşıdı. Suriye’nin Kuzeyi, Azerbaycan, Libya ve Körfezdeki çıkarlarına saldıran güçleri hezimete uğratarak büyük bir başarıya imza attı. Türkiye’nin savunma sanayiinde ihracatını güçlendirmesi ile Afrika Boynuzu’ndan Balkanlar’a, Kafkaslar’dan Orta Asya’ya kadar anlaşmazlık alanlarında elini güçlendirerek büyük bir avantaj sağladı. ABD, kendine rakip olarak Çin ve Rusya’dan çok Türkiye’yi görüyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD Başkan’ı Biden’e Afganistan’ı gözlemlemekte Rusya’nın üslerinden faydalanabilecekleri teklifinde bulunuyor. Çin de ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi sonrasında meydanın Türkiye’ye kalacağını düşündüğü için doğru bulmuyor. ABD’nin Afganistan adımının hemen ardından Çin, Suriye’de daha etkin olma kararı aldı.

ABD Ordusu askeri uzmanlarından Albay Rich Outzen, raporunda, Türkiye’nin güç projeksiyonunun her zaman ABD’nin çıkarlarıyla örtüşmediğini belirterek, Suriye’de PKK terör örgütüne karşı yapılan operasyonlar ile Rusya ile savunma sanayii işbirliğini (S 400) örnek veriyor. ABD’li uzman her şeye rağmen Türk-ABD ittifakının bitirilmesinin verimli ve savunulabilir olmadığını belirterek, Amerika’ya Katar’dan Afganistan’a kadar stratejik çıkarlarını ilerletmelerine sebep olacak Türkiye ile çalışmayı öneriyor.

ABD bir yandan Mormon tarikatıyla işbirliği yaptığı için Sezgin Baran Korkmaz hakkında yakalama kararı çıkartırken Mormon tarikatı mensubu Jeff Flake’yi Türkiye Büyükelçiliğine aday göstermesi garip bir tesadüf olmasa gerek. Trump döneminde Evanjelik Brunsonların yerine Biden döneminde Mormonlar Türkiye ilişkilerinde öne çıkartılacak. Onların kurdukları oyun ne olursa olsun Türkiye güçlü olduğu sürece Türk İslam Dünyası’nın potansiyel gücünü ortaya çıkaracak. Bu güç te, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilan ediliyor. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bugüne kadar esir kalmış bütün Türk ve İslam halklarının özgürlüğe kavuşmasının ilk adımı olacaktır…. Vesselam…..