Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Kasım 2014

KIDEM TAZMİNATI YENİDEN GÜNDEMDE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı sisteminde köklü değişiklik öngören fon sistemine geçiş için sendikalarla görüşmelerinin devam ettiğini, sistemin bu yasama dönemi içinde yasalaşmasının hayati olduğunu düşündüğünü söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çalışma Bakanlığı'nın 2015 bütçesi görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çelik, işçilerin kıdem tazminatlarının güvence altına alınması gerektiğini yineleyerek, sistemin teknik detayları üzerindeki tartışmaların aşılabileceğini, sendikalarla görüşmelerinin devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: "(Kıdem tazminatı kesinti oranı) Yüzde 6 olur, yüzde 8 olur; bu tartışılır. Ama bu konunun bu yasama dönemi içinde çıkmasının hayati olduğunu düşünüyorum. Aksi takdirde bunu her gün muhalefetiyle iktidarıyla yaşamak durumunda değilim. Bunun sağlıklı biçimde hiçbir hak kaybına mahal olmadan çözülmesi gerektiği inancındayım."

Mevcut kıdem tazminatı sistemi; işverenin işten çıkarmalarda işçilerin kıdem tazminatını ödemediği veya noksan hesapladığına ilişkin şikayetleri önleyemediği gerekçesiyle uzun zamandır eleştiriliyor.

Buna rağmen işçi sendikaları geriye dönük hak kayıpları yaşanacağı, işveren sendikaları ise ilave yükler getireceği düşüncesiyle sistem değişikliğine karşı çıkıyor.

Çelik, değişikliğin bu yasama döneminde gerçekleştirileceği konusunda kararlı olduğuna göre herhalde bir uzlaşma sağlanacağını umut ediyor.

EKİM BÜTÇE AÇIĞI 3 MİLYAR TL

Merkezi yönetim bütçesi ekim ayında 3 milyar lira açık verdi.

Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, ekim ayında bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13,8 artarak 34,2 milyar lira, bütçe giderleri yüzde 12 artarak 37,2 milyar lira olarak gerçekleşti.

Ocak-ekim döneminde ise bütçe açığı 14,9 lirayı buldu.

Bütçe rakamlarını değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program'da 33,2 milyar lira olarak öngörülen yılsonu bütçe açığının 8,8 milyar lira azaltılıp 24,4 milyar liraya indirildiğini hatırlatarak, hedefin rahat bir şekilde yakalanacağını söyledi.

Şimşek, "Finansal dalgalanmalara ve jeopolitik gerginliklere rağmen gösterdiğimiz bu performans global ölçekte yadsınamayacak bir başarı" dedi.

Aşağı doğru revize edilen hedefin tutturulması tartışmasız başarıdır.

Ancak bütçe dengesi, harcama üzerinden alınan vergilerle veya arızi gelirlerle değil de, dolaysız vergilerle sağlandığı zaman gerçek bir başarıdan bahsedilebilir.

NOT: Tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlar, atanmayı bekleyen öğretmen adaylarının ise bir an önce görevlerine başlamalarını dileriz.

[email protected]