Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.56
Gram Altın
2411.46
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Haziran 2022

Kılıçdaroğlu Alevi olduğu için seçtirmezler

2023 seçimlerini Sünni-Alevi, Türk-Kürt seçimleri yapmaya çalışıyorlar.

Türkiye geneli Alevi Sünni, özellikle Güneydoğu’da Türk-Kürt seçimleri.

HDP (PKK) yöneticileri ve aktörleri Kürdistan-Türkistan, Türk-Kürt derken,

CHP ve İYİ Parti içindeki aktörler, gazeteci, yazar vesiyasetçiler Alevi-Sünni diyor.

Seçim sürecine (2023) doğru bu tartışmaların daha da artacağı görülüyor.

*

PKK (HDP)Mansur Yavaş’a kısmen karşı, Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanamayacağını düşünüyor ve Ekrem İmamoğlu’nu istiyor.

İYİ Parti Meral Akşener’i istiyor ama Ekrem İmamoğlu ya da Yavuz Ağıralioğlu’nu (bağımsız aday olma kozuna sahipler) da sürpriz cumhurbaşkanı adayı yapabilir.

*

2023 seçim süreci ekonomiden daha çok; Türk (Türkistan)-Kürt (Kürdistan), Alevi-Sünnigibi tartışmalarla geçecek gibi görünüyor.

*

Önce PKK’nın aday gösterdiği ve Kürtlerin oylarıyla HDP üzerinden Meclis’e giren, sonra, PKK’nın öldürdüğü işçiler için bugüne kadar hiçbir ses çıkarmayan İşçi Partisi’ne transfer olan Ahmet Şık tartışmayı başlattı.

*

Ahmet Şık, "Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Alevi olmasının Türkiye toplumu ve siyaseti için bir mesele olduğunu kavrayarak hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Hiç kimse 'iktidar oradan söz kurmaz' diye düşünmesin. Bakın bu öyle kötü bir iktidar ki bize her gün Madımak'ı yaşatabilecek bir iktidar" diyerek Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliğinin cumhurbaşkanı adayı olmasına bir engel olduğunu ifade etti.

*

Daha sonra Meral Akşener’in adamı İYİ Parti milletvekili Halil Oral, Kılıçdaroğlu'nun Alevi olması nedeniyle Türkiye'de seçim kazanamayacağını ifade etti.

Oral, "Türkiye'nin yüzde 70'i muhafazakar profil çiziyorsa, ona hitap edebilen, farklı bir isimle çıkılır. Ama Türk toplumu açısından, yani Sünni diyebileceğimiz daha Müslüman kesim tarafından bu bir endişedir. Bu bir oy verilmemesi gereken bir problemdir. Bu açıdan bakılabilir. Ama alevi olduğu için Kılıçdaroğlu'nun (aday)yapılmaması, bence bir engel değil'' diyerek, aslında Meral Akşener’in yolunu açmaya çalışıyor.

Meral Akşener, ben aday olmayacaksam Kılıçdaroğlu da aday olmamalı demeye getiriyor.

*

CHP içindeki bazı gruplar Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş için adaylık yolu açmaya çalışırken,

İYİ Parti içindekiler de Meral Akşener’in adaylık yolunu açmaya çalışıyorlar.

*

Bunu açıkça söyleyemedikleri için de Kemal Beyin Alevi kimliğinin sorun olduğu algısını oluşturmaya çalışıyorlar.

*

CHP çevrelerinde (özellikle Ekrem İmamoğlu taraftarları), Kemal Beyin cumhurbaşkanı seçilebileceğine inanmayanalar, Ekrem İmamoğlu’nun aday olmasını isteyenler, Kemal Beyin Alevi kimliğinin buna engel olduğu algısını oluşturmaya çalışıyorlar.

Kendi düşüncelerini milletin (Cumhur İttifakı tabanı) düşüncesi olarak pazarlamaya çalışıyorlar.

Kemal Beyin Alevi kimliğini sorun olarak kabul ettirmeye çalışıyorlar. Bunu da AK Parti ve MHP düşüncesi böyleymiş gibi yaparak algı oluşturuyorlar.

Cumhurbaşkanlığı hesaplarına Alevi kimliğini alet ediyorlar.

Türkiye birçok konuyu aştığı gibi, Alevi konusunu da aşmış durumda.

İstisnai durumlar da genele mal edilemez.

*

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Beyin Alevi kimliği tartışmalarına: "Şayet kökeninden, meşrebinden, kimliğinden dolayı birileri sana aba altından sopa gösteriyorsa, onun da çaresi var. AK Parti Türkiye'si tüm bu sorunları aşmış, her türlü ayrımcılığa son vermiş, herkesin eşit vatandaşlığını garanti altına almış bir ülkedir... Bu ülkede kimsenin ötekileştirilmesine izin vermeyiz. Her mazlumun, her mağdurun yanında olduğumuz gibi senin de yanında dimdik dururuz Bay Kemal" diyerek son noktayı koydu.

***

GES, Faizsiz sisteme geçişin temeli olabilir mi?

Öncelikle, faizsiz sisteme geçişin her aşamasının desteklenmesi gerekiyor.

Türkiye, bütün dünyaya model olabilecek bir ekonomi sistemi geliştirmeye ve uygulamaya çalışıyor.

Anadolu Ekonomi Sistemi, faizsiz sisteme dayanıyor.

Faizsiz bir Türkiye ve faizsiz bir dünya ekonomisi mümkün.

Bunun da ağır bir bedeli olacaktır.

*

Gelire Endeksli Senet uygulaması, faizsiz sisteme geçişin aşaması olarak değerlendirilebilir.

Enflasyonu dengeleyip doları kısmen düşürebilir.

*

Hükümet, ekonomik krizin etkilerini azaltmak, tasarrufların TL'de değerlendirilmesini teşvik etmek için, devlet iç borçlanma senedi çıkartıyor. Vatandaşlar bu senetlerle; BOTAŞ, TPAO, THY ve Türk Telekom gibi şirketlerin karına ortak olacak. Katılım (faizsiz) bankalarında buna benzer bir uygulama var. Talep toplama işlemi de 15 Haziran'da başlıyor.

*

Hazine ve Maliye Bakanlığının yaptığı açıklamada, "Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir" denildi.

*

GES'ler sadece gerçek kişilere sunulacak ve vatandaş alacağı senetlerle BOTAŞ, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türk Hava Yolları, Türk Şeker, Çaykur, PTT, Türk Telekom gibi dev kamu iştiraklerinin karına ortak olacak. Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile de gerçekleştirilecek.

*

Senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak. GES'lerde getiri oranı Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olacak. Kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacak. Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecek. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında bakanlık tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecek.

*

Bu sistemi (GES); enflasyonu dengelemesi, döviz fiyatlarında (kısa ve orta vadede) önemli bir düşüşe yol açması, faizsiz ekonomi sistemine geçişin bir altyapısı olması için, vatandaş tarafından desteklenmesi gerekiyor.

Devletimizin de vatandaşını faize bulaştırmadan sisteme adapte etmesi gerekiyor.

Aksi halde sistem başarıya ulaşamaz.

Yeni sistemin hayırlı olmasını diliyoruz.

***

PKK devletini Kürtlerin ve İslam dünyasının başına bela edecekler

PKK’ya, 2023 seçim sürecinde Suriye’de devlet ilan ettirebilirler mi?

AB ülkeleri, ABD, İsveç, Finlandiya gibi ülkeler, PKK devletini tanımaya mı hazırlanıyorlar?

Kürtlere PKK devletini mi dayatacaklar?

Durum bunu gösteriyor.

PKK devletini Kürtlerin ve İslam dünyasının, Müslümanların başına bela edecekler.

Böyle bir sürece doğru gidiyoruz.

Adeta Kırmızı Pazartesi olayı yaşanıyor Suriye’de.

Kürt sorununu yeniden güncelleniyor ve Kürtlere bir ulus devlet kandırmacasıyla, PKK’ya bir devlet kurma sorunu olarak güncelliyorlar.

PKK (ABD eyaleti) devletini ancak Müslüman Kürtler engelleyebilir.

Aksi halde Kürtler de İslam dünyası da çok ağır bir bedel ödeyecek.

***

Haftanın önerisi

2023 seçim sürecinde, güçlü bir ekiple birlikte Hazine ve Maliye Bakanı Numan Kurtulmuş olabilir.

*

Haftanın sözü

“Türkiye’ye yapılacak en büyük beddua, PKK (HDP) destekli CHP ve CHP’ye kuyruk olan partilerin koalisyon iktidarıdır.” Bu bedduayı da ancak Joe Biden, Yunanistan, Ermenistan, PKK (HDP), FETÖ gibiler yapabilir.