Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Ocak 2023

Kişisel Gelişmeyelim…

Hastalarına reçete olarak kitap yazan doktor olduğunu söylesem şaşırırsınız değil mi? yok, yok son günlerde medyada sıkça haber olan sahte doktorları demiyorum. Hakiki, diplomasını dirsek çürüterek almış doktordan bahsediyorum. İsmi önemli değil. Ancak bazı kişisel gelişim ve motivasyon ile ilgili yayınları okumaları için tavsiye edenler olduğunu duydum.

Konumuz bu değil. Tarafıma geçtiğimiz yılın son günlerinde ulaştırılan kitaplar. Birincisi Hakan Mengüç’ün Mevlana’nın 21 sözünü günümüz insanına nasıl anlatabilirim çabasıyla yazdığı ‘Sen Yola Çık Yol Sana Görünür’ isimli yayını. Mengüç’le tanışıklığımızı bu kitapla karşılıksız başlatmış oluverdik. Kapağından da anlaşılacağı üzere insanlara yol haritası çizerek bir nev’i nevigasyon görevi ifa etmiş.

İkinci olarak Mahmut Çelik’in lütfedip gönderdiği kültürel kokusu ve dokusuyla buradayım diyen bir kitap: ‘Eyvah Mezun Oldum’ da iş hayatına yeni başlayacak gençlere yönelik kulaklarına küpe tarzında yazılardan oluşuyor. Yayınevinin kitap ebatında farklılık düşünmesi sayfaların açılmasında mani bir hal alsa da zevkle ve heyecanla okuduğum bir yazarla tanışmış olduk.

Ziya Selçuk ismini duymuşsunuzdur. Akademisyen, eğitimci, Milli Eğitim Bakanlığı yapmış bir yazardan söz ediyorum. Onunla ortak ahbabımız çoktu, ancak bakan olduğu dönemde yolumuz hiç kesişmedi. Bilgi ve tecrübesiyle başarılı bakanlık döneminden sonra kendi arzusuyla affını istedi ve bilim dünyasındaki yarım kalan işlerini tamamlamaya gayret eden bir akademisyenimiz. Bizim ona onun kitabına isim olarak koyduğu ‘Kırk Kere Söyledim’ cümlesini söylemeden kitabını onunla sohbet edercesine okuduğumuzu belirtmemiz yeterli. Özellikle çocuklu ailelerin yaşadıklarıyla tezatlık içeren cümleleri okuduklarında geriye bakıp ileri adımlarını sıklaştıracaklarını düşünüyorum.

Evet, işin üstadını sona bıraktım. Kronik Kitap’ın adrese teslim gönderdikleri içinde Doğan Cüceloğlu’da vardı. Bugüne kadar farklı eserlerine göz atmıştım ama bu defa ‘Kendini Keşfetmeye Zorluklarla Başa Çıkmaya Var mısın?’ diyerek güçlü bir yaşam için önerileri Deniz Bayramoğlu’nun sorularına verdiği cevaplarda buluyoruz. Duayen Cüceloğlu’nun seksen yılı aşkın süren hayat mücadelesinden kesitlerle anlattığı kitapta gençlerin kısa yoldan hayat tecrübesi kazanabileceğini düşünüyorum.

Malumunuz kişisel gelişim seminerleri ile duygu, özgüven, inanç, heyecan ve ekip çalışması adına neler yapılabileceğini anlatmaya gayret edenlerimiz var. Ülkemizde de bu seminerlerin faydalı olacağını düşünerek çalışanlarını motive etmek isteyenler oluyor. Batıdan intikal eden bu seminerler ile onların kendi inanç değerlerini de empoze ettiklerini düşünenlerdenim. O sebeple yirmi yıldır ‘Güncelle Kendini’ başlığıyla gittiğim yerlerde kimliğimi korumanın derdiyle bildiğim kadarıyla inanç ve kültürel değerlerimle örtüşen konularda konuştum. Piyasadaki ‘içindeki canavarı çıkart’ tarzındaki yayınlardan uzak durulması gerektiğinin altını kalın çizgilerle çizdim. Adı üstünde kişisel gelişim kişiye özeldir. Her insanın fıtraten ayrılığı vardır. Ancak toplumda ortak yaşama kültürünü geliştirmek için yine ortaklığımız olan mevzulardaki bilmediklerimizi, unuttuklarımızı ve kaybettiklerimizi hatırlatma babından olursa iyi netice alınır. Bu vesileyle eğitimin ömür boyu olduğu şuuruyla yazan, çizen akıl yürüten kim varsa hepsini hürmetle selamlıyorum.