Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2434.63
BIST 100
10058.21
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Kasım 2013

Kitap Dünyası

Gazete köşe yazarlarının sevimli bir alışkanlığı da kendilerine gönderilen kitapları tanıtmak ve okuyucularını yeni eserlerden haberdar etmektir. Böylece hem dost yazarlara karşı vicdan borçlarını yerine getirmiş, hem de kitap okumayı seven ve yeni çıkan eserlerden haberdar olmak isteyen okuyucularını memnun etmiş olurlar. Öyleyse sözü daha fazla uzatmadan henüz dumanı üstünde tüten ve yeni çıkan bazı kitaplardan kısaca söz edeyim.

TÜRKÜLER BİZİ SÖYLER: Mustafa Özçelik bu yeni kitabında bizim yüreklerimizi sızlatan, gönül dünyamızda köklü yer eden türküleri anlatıyor. Yüzyıllardır söylenegelen ve artık kültürümüzün vazgeçilmezi haline gelen türkülerimizi derli toplu anlatan güzel bir eser. Türküseverler bu kitabı ellerinden düşürmeyecek.

ESKİŞEHİR'DEN PORTRELER: Yine Mustafa Özçelik'in Eskişehir'de yetişmiş ilim, irfan, kültür ve sanat büyüklerini bir araya getirdiği faydalı bir eseri. Yu00fbnus Emre, Nasreddin Hoca, Battal Gazi, Şeyh Edebali, Dursun Fakih, Hızır Bey, Sinan Paşa, Şeyh Baba Yusuf Sivrihisaru00ee, Aziz Mahmud Hüdayu00ee, Şücaeddin Veli, Münir Derman, Fahreddin Kerim Gökay, Halim Baki Kunter, Mehmet Kaplan ve Cevat Ülger. Başka portreler de var. Her iki eser, Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından titizlikle hazırlanmış.

SEYYAH VE SUFİ: Fahri Maden, Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Bektaşiler'i incelemiş. Seyahatname'de, değişik tarikatlar yanında yüz elliden fazla Bektaşu00ee tekke ve türbesi hakkında bilgiler var. Böylece tarikatın yayıldığı coğrafi alanlar ortaya çıkıyor. Tekkelerin maddi güçleri ile barındırdıkları derviş sayısı ve eşyalarına varıncaya kadar pek çok ayrıntıyı, Kapı Yayınları'ndan çıkan bu eserde bulmak mümkün.

ŞAHİN BEY: Şanlı Müdafaa Şahin Bey isimli eserin yazarı Ömer Karaman BKY'den çıkan belgesel roman, türünün iyi örneklerinden. Kaymakam Ömer Karaman'ın bu ilk kitabı, okuyucuyu önemli bir tarihu00ee yolculuğa çıkarıyor.

İSLu00c2M'IN AYNASI CAMİLER: Dünya çapında ünlü felsefe ve estetik profesörü, Fransız Müslüman düşünür Roje Garodi (Roger Garaudy), bu eserinde üç kıtaya damgasını vuran İslam sanat ve mimarisinin felsefu00ee ve estetik açıdan son derece çarpıcı bir değerlendirmesini yapıyor. İslam sanatı ve mimarisi konusunda hem dinu00ee, hem tarihu00ee, hem de felsefu00ee ve estetik bilgilerle donanımlı kitap, sahasında tek ve biricik olma özelliğine sahip bulunuyor. Bu değerli eseri de, Garaudy'un diğer eserlerini Türkçeye kazandıran Cemal Aydın çevirmiş. Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları'ndan.

LEYLA İLE MECNUN: Ahmet Özdemir, günümüz Türk edebiyatına en çok hizmet eden isimler arasında bulunuyor. Divan, Halk ve Tasavvuf edebiyatları alanında birbirinden seçkin kitaplara imza atan Ahmet Özdemir'in yeni eseri, Leyla ile Mecnun adını taşıyor. Kültür Ajansı Yayınları'ndan çıkan kitapta İslamu00ee edebiyatımızın bu en yaygın aşk hikayesi, herkesin anlayabileceği ve sevebileceği biçimde kaleme alınmış. Halk kültürüne aşina olanlar çok sevecek.

19. YÜZYIL SİYASu00ce TARİHİ: Prof. Dr. Fahir Armaoğlu'nun artık klasikleşen bu eserinin 13. baskısını Timaş gerçekleştirmiş. 800 sayfalık kitap 1789-1914 dönemini kapsıyor. Bir bakıma Birinci Dünya Harbi'nin başladığı tarihe kadar dünya tarihinin en karmaşık ve çalkantılı döneminin özlü ve seçme bilgilerini bu eserde bulmak mümkün. Eser Yakın Çağ'ın siyasu00ee tarihini bütün olarak verme amacına yönelik, uzun yıllar harcanarak kazanılmış bir birikimin iyi ürünüdür.

ÜÇ TARİHu00ce ESER: Tarihe ilgi azalmadığı gibi artarak devam ediyor. Bundan yayın dünyası da nasibini alıyor tabiu00ee. Osmanlı Devleti'nin üç büyük padişahıyla ilgili üç yeni kitap raflara çıktı. Kronolojik olarak sıralarsak Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'in İstanbul Fetih ve Fatih adlı eseri Kültür A.Ş.'den çıktı. Bir diğer eser Okay Tiryakioğlu'nun Yıldırım Bayezid adlı eseridir. Başkaca değerli eserlere imza atan ve Türkiye'de tarihi sevdiren yazarlar arasına giren Okay Tiryakioğlu bu romanında 'ihanet çemberi ve yükseliş'i anlatıyor. Bu roman da Timaş'tan okuyuculara ulaştı. Üçüncü kitap İzzet Koçak'ın Ben Sultan Süleyman Han isimli eseridir. Burada da kendi gözünden Kanuni'nin hayatını, çevresine bakışını ve idealist kişiliğini görürüz. Bu eseri ise, Çağrı Yayınları tarihseverlerin istifadesine sunmuş bulunuyor.