Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Ekim 2019

Kitap Fuarları Kimin İçin Yapılır?

Kitap fuarları artık ülkemizin dört bir yanında yapılıyor. Merkezinde kitabın olduğu bu tür etkinlikleri eleştirmek sadece boş bir muhabbetten öte bir şey değildir. İyi ki var fuarlar.

Bun tür etkinleri eleştirenlerin genelde ilk dayanağı fuara katılan yazarlar ile ilgilidir. Genelde büyük şehirler için değil de Anadolu şehirleri için geçerli bir durum bu. Fuarlar artık il, ilçe, kasaba gibi yerleşim yerlerinde bile yapılır oldu. Yapılsın da.

Fuarlar Herkesindir

Bir şehirde yapılan kitap fuarı o şehirde yapılan herkese hitap eder. Sadece bir kesimi hedef alan, belirli bir eğitim düzeyine hitap eden etkinlikler ne yazık ki kuşatıcı olmuyor. Şehirde yaşayan herkes verilen hizmetlerden yararlanıyorsa kitap fuarları da herkes için olmalı. Doğal olması gereken bu.

Fuara katılan yazarlar edebiyat, sanat ve internet dünyasından olabilir. Çünkü takipçilerin yazarları takip ettikleri yerler çeşitlilik arz eder. Bir şehirde fuar yapılıyorsa her kesimden yazarın katılması da bu bağlamda gerekli ve önemlidir.

Kibir batağına saplanan, her şeye kulp bulmaya çalışan, iki cümle kurup birkaç yerde yazan yeni yetmeler fuara katılan yazar listelerine bakıp da burun kıvırıyorsa fuarlar iyi yolda demektir. Çünkü kitap bu etkinliklere çok değerli isimler de katılır. Çok önemli faaliyerler de yapılır fuarda.

Aslında edebiyatın yeni yetmelerinin kendi çevrelerinde takındıkları zorlama entel tavırlar oldukça komik bir hal alıyor. Bir yazarın etrafında toplanan okuyucuların sorularını beğenmeyip de bir adım öne geçmek için sordukları akla ziyan sorulara da gülüp geçiyorum. Aslında yazar da bu kasıntı tavırların farkında oluyor ama nezaketinden dolayı en nazik tavrı ile cevaplıyor soruları.

Yazdıkları tek dergideki şeyhlerinden habersiz nefes bile alamayan yeni yetmelerin bu tavrı hoca-talebe tavrı değil zihnini kullanamamanın ortaya çıkardığı garebetten başka bir şey değil. Bu kafaların karışık zihin ile eleştirdikleri fuarlara sinsi sinsi gelip kitaplar arasında ezik bir duruşla gezmeleri de tam seyirlik bir orta oyunu.

Tokat Kitap Fuarı

Tokat Kitap Fuarı’nın bu yıl üçüncüsü düzenlendi. İlk iki yıl Tokat Belediyesi’nin tertip ettiği fuara bu yıl valiliğin de destek vermesi ile fuar daha profesyonel bir havada gerçekleşti. Fuar alanına giren neredeyse herkes bu beğeniyi dile getirdi. Yayınevlerinin katılması, daha modern dizayn edilen standlar ve elbette katılımcı yazar ile Tokat Kitap Fuarı bir kültür şehri olma yolunda her gün emin adımlarla ilerleyen Tokat için yüz akı bir etkinlik oldu.

On binlenlerce öğrencinin katıldığı, halkın büyük ilgi gösterdiği, bütün etkinliklerin yoğun ilgi ile karşılandığı fuarda şehirde yaşayan herkese hitap edecek isimler yer aldı. Yani Tokat Kitap Fuarı’na gelenler mutlaka kendilerinden bir şeyler bularak ayrıldılar fuardan.

Fuarda Şiir Akşamları

Son zamanlarda fuarlarda şiir akşamları da düzenlenir oldu. Tokat Kitap Fuarı da bir şiir akşamı ile dokuz gün süren fuarı şiirle taçlandırmış oldu. Oldukça samimi ve gönüllere dokunan bir şiir akşamı sunuldu davetlilere. Bestami Yazgan, Adem Özbay, Bilal Sami Gökdemir, Ali Bal, Keziban Özcan, İbrahim Özbay şiirlerle renk kattılar fuara. Ben de bir şiirim ile yer aldım programda. Elbette Sunucu Ateş’i de tanıyanlar bilir. Her cümlesi şiir tadında bir gönül insanıdır kendisi. O da şiirin ev sahibi sesiyle şiirler okudu konuklara.

…Ve teşekkürler

Dokuz gün süren Tokat Kitap Günleri muhteşem sahnelerle hafızalardaki yerini aldı. Fuarın böylesine canlı olmasında teşekkür edilecek isimlere gelince… Tokat’ı kitabın başkenti yapmak için yola çıkan Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı’ya, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’na, Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’ye, Kent Konseyi Başkanı Abdullah Gürbüz’e ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.

Dokuz gün boyunca kitaplara hayat, yazarlara güç veren sesi ile Sunucu Ateş de büyük bir teşekkürü hak ediyor. Ayrıca fuar organizasyonunu sağlayan A’dan Z’ye Kültür Hareketi’ne, İbrahim Özbay’a, İlker Öz’e, fuarın her alanında görev yapan herkese ve Mehmet Eryılmaz’a da çok teşekkürler. Bir işe gönülden sarılınca ortaya böylesine gurur verici sonuçlar çıkıyor. Bu sene Tokat, kitap fuarı ile bu gururu yaşadı.