Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 May 2017

Kitap Günleri\u2026

İlk emri "Oku" olan bir dinin mensubuyuz. Hz. Ebubekir (r.a.) "Kitaba aşık bir kimse için kitaptan daha sadık bir arkadaş, daha faydalı bir yardımcı, daha neşeli bir dost olamaz." derken "Bir adama bir kitap sattığın zaman, ona yalnız yarım kilo kağıt, mürekkep ve tutkal satmış olmazsın, ona tamamıyla yeni bir yaşam satmış olursun. Sevgi, dostluk, mizah ve geceleyin denizde dolaşan gemiler, eğer o kitap gerçekten benim anladığım anlamda bir kitapsa, onun içinde bütün gökler ve yer vardır." der Cemil Meriç.

Herkes kitaptan ve kitap okumaktan farklı şeyler anlar. Kitabı, ruhun ilacı sayan İmam-ı Rabbani gibi, kitapsız yaşamak; kör, sağır, dilsiz yaşamaktır diyen Katip Çelebi gibi, faydalı bir kitabı ilk defa okuduğum zaman, yeni bir dost edindim sanırım, beğendiğim, sevdiğim bir kitabı tekrar okuduğum zaman da eski bir dosta kavuşmuş gibi okurum diyen Necip Fazıl Kısakürek gibi.

Kitap okuma ile ilgili STK'ların ve kurumların farklı çalışmaları ve etkinlikleri olmaktadır. Bunlardan biri de Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Eğitimevi Organizasyonu ile ortaklaşa 27 Mart - 9 Nisan tarihleri arasında düzenlenen "Konya Kitap Günleri" oldu. Gerek Selçuklu, gerekse Osmanlı Döneminde devletin kültür başkentlerinden biri olan ve yetiştirdiği onca düşünür ve yazarla çağları etkileyen Konya'daki fuar açılışı yoğun ilgi ve katılımla yapıldı. "Kültürümüz için çalışmak, gelecek nesillere kültürümüzü daha iyi tanıtmak için böyle güzel organizasyonlar gerçekleştirmek beni çok mutlu ediyor. Konya Türkiye'nin en çok kitap okuyan illeri arasında... Türkiye'nin en büyük kitap organizasyonlarından birini burada yapmak da tesadüf değil." Diyen organizasyonun ev sahipliğini üstlenen Eğitimevi Organizasyon Genel Müdürü Ahmet Ali Ortadeveci bu faaliyetlerin her şehire yayılması gerektiği üzerinde durdu. 100 bin çeşit kitabın okurlarla buluştuğu etkinlikte; her gün ziyaretçiler için "Ben Mehmet Akif" oyunu da sergilendi. Etkinlik öncesinde öğrencilerde okuma isteği aşılanması amacıyla 100 bin "kitap kumbara" da hediye edildi. Medeniyet doğan şehirlerden birisi olan Konya'da Kitap Günleri markalaşmaya başladı. 14 gün boyunca çok sayıda imza günü ve konferansın yapıldığı Konya Kitap Günlerine öğrencilerin ve vatandaşların yoğun ilgisi vardı. Rasim Özdenören'den İrfan Gürkan Çelebi'ye, Vehbi Vakkasoğlu'ndan Emine Şenlikoğlu'na, Sadık Albayrak'tan Adil Karagöz'e, Şener İşleyen'den Ayşe Ortadeveci'ye kadar 120 yazarın katıldığı fuarda üç gün kitap imzalama ve okullarda söyleşi yapma imkanı buldum. Konya'nın bütün ilçelerinde bu organizasyonun yapılacağı müjdesi çocuklarımız adına sevindirici bir haberdi.

Hafızamıza kamyon kazası ile yerleşmiş olan Susurluk'ta algılar kitap günleri ile değişiyor. Susurluk Kaymakamlığı ve Susurluk Belediyesi ev sahipliğinde 20-30 Nisan tarihleri arasında "Susurluk Kitap Günleri" etkinliğinin düzenlendi. Balıkesir Valiliğince yürütülen BENGİ (Balıkesir Eğitimde Niteliği Geliştirme ve İzleme) Projesi çerçevesinde Susurluk Kaymakamlığınca hazırlanan Projenin Balıkesir Valiliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı desteği ile bütün Balıkesir geneline hitap etti ve Susurluk açısından önemli bir kültürel etkinlik ve tanıtıma imza atıldı. Proje çerçevesinde çok sayıda yazar fuara katıldı ve okur ile söyleşi ve imza günleri etkinliği yapıldı. Ayrıca kitap okuma günlerinde kitap okuma eylem alanında kitap okuma etkinliği düzenlendi ve her gün Susurluk parkına kitapları ile gelen vatandaşlarımızın oluşturduğu görüntü çocuklarımız için önemli bir mesaj oldu.

Akşehir Belediyesi ve Akşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 'nün Eğitimevi işbirliği ile "Akşehir Bir Milyon Kitaba Koşuyor" ismiyle düzenlenen proje kapsamında Akşehir'de de bir kitap fuarı açıldı. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ve 28 Nisan - 10 Mayıs 2017 tarihleri arasında açık kalacak ve fuar boyunca Türkiye'nin birbirinden ünlü ve değerli yazarı da Akşehirlilerle buluşacak. Öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın katıldığı kitap fuarı halen devam etmektedir.

Kitaplar kültürümüzü yükselten merdivenlerdir. O merdivenlerde geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı görmek umut verici ve takdire şayandır.