Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Ağustos 2017

Kitap ve iyilik

İyilik yap, iyi ol; güzel düşün, lezzet bul. Kitap oku, okut! Bir kitap al, baş ucuna koy. Kitapla uyu.

Her an yenilenen bilgi akışını yakalamak uğruna neleri kaçırdığımızı fark edemiyoruz.

Her şeye yetişmeye, her olayı yaşamaya çalışırken aslında özümüzü terk ediyoruz. Öze dönüş yolunda birkaç gönüllünün adımını takip edelim.

Uzun zamandır takip ettiğim Hayal Bilgisi dergisinin emektarlarının gayretleri var. Edebiyat ve kültür faaliyetlerinin dışında iyilik atölyesi kurmuşlar. Her güne bir iyilik düşüyor ve hayatımız güzelleşiyor. İyilik ajandası oluşturulmuş durumda. Cihat Albayrak ve eşi Ayşe Ünsal Albayrak, onulmaz yaralara merhem olmaya çalışıyor. Yediden yetmişe herkese, her kesime ulaşmaya, dokunmaya gayret gösteren sevgili çiftimiz Van'da başlattıkları iyilik hareketine dair birikimlerini Çorum'da paylaştılar. Çorum Belediyesi ve Çorum Kent Konseyi'nin de bu güzelliği sahiplenmesi ile "İyilik Atölyesi" kurulmuş durumda. Albayrak ailesi belki iki kişi ama gönüllerine dünyayı sığdırmaya çalışıyor. Bakalım Çorum'da neler olmuş:

Çorum Belediye Başkan Yardımcısı ve Kent Konseyi Başkanı Turhan Candan İyilik Atölyesi çalışmaları kapsamında Urfalı tarım işçileri ve Boyabatlı tuğla işçilerinin daha önce lunaparkta hiç eğlenemeyen çocuklarıyla eğlendi.

"Bu vatanda, bu bayrak altında birlikte olmanın onurunu birlikte paylaşıyoruz." diyen Sayın Turhan'ın "paylaşma" vurgusu önemlidir. Millu00ee şuur da bunu gerektirir. İhtiyacımız olan da budur. Kültür-sanat ve edebiyat alanındaki çalışmalarıyla da takip ettiğimiz Çorum'a kitap ve iyilik yolunda başarılar diliyorum. Umarız diğer belediyelere de örnek olur.

Tokat'ta Kitap Fuarı mı, dediniz!
Tokat'tan ses geldi. Tokat Kent Konseyi Başkanı Abdullah Gürbüz, Tokat'ta kitap fuarı talebini sosyal medya hesabından duyurdu. Bugüne değin henüz bir kitap fuarı yapılamayan Tokat için büyük kayıp. Bu kaybı telafi etmek için 2015 yılında başlanılan ancak çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleştirilemeyen kitap fuarının bir an önce yapılmasını arzu ediyoruz. Tokat, alimler ve şairler yatağı bir şehirdir ve bunu fazlasıyla hak ediyor. Tokat Valisi Dr. Ömer Toraman ve Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu'nun bu talebi değerlendirmelerini bekliyoruz.

Kitaphane programı hakkında

Telefonuma gelen bir mesaj: "Birazdan TRT'de "Kitaphane" programı başlayacak. Takip edelim." Hemen ekrana koşuyorum. Mesele kitap ya çekiyor anında. Programı izlemeye koyuluyorum. Bir yazar çıkıyor ve yazmaya nasıl başladığını anlatıyor. "Her şey bir kitapla başladı." cümlesi vardır ya, programa konuk olan yazarımız da aynı cümleyle başlıyor. Tanımadığı bir kişinin hediye ettiği bir kitapla okumaya ve kitaplara olan ilgisini ve sonrasında yazma serüvenini anlatıyor. Yazmaya nasıl başladığından başlayıp kitapların dünyasına uzanan yazarlık geçmişini paylaşıyor yazarımız. Küçük okuyucuların görüşleri ve bazı eserlerin tanıtımı var Kitaphane programında.

Kültür politikalarımızdaki aşırı değişkenlik ve ehil olmayanların üstlenmeye çalıştığı görevler nedeniyle bir türlü gerçek başarı sağlanamayan kültür-sanat alanımızda böylesi çalışmalara yer vermesi nedeniyle başta TRT olmak üzere, programın yapımcısını kutlamak gerek.

Son olarak "Okullu Okulsuz Okuyoruz, Yazıyoruz" ismiyle Tokat Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yürüttüğü projeyi ele alalım. Kitap medeniyetinin çocukları olduğumuzdan ve böylesi bir mirası yürütmenin bahtiyarlığı içinde projeyi başlattıklarını belirten Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı'yı ve proje yürütücülerini tebrik etmek gerek. Kitap dostu öğretmen unvanıyla hizmet eden öğretmenlerin gayretleriyle sokakta, kırda, meydanda, evlerde, konaklarda, iş yerlerinde, öğretmenler odasında, sınıflarda hemen her yerde kitap okunuyor ve değerlendirmeler yapılıyor. Kitap grupları oluşturulmuş, daim olsun diyorum.

Yollarında ve yanlarında kitap olan bir ekibin varacağı yer medeniyetin burcudur. Kitapla yürüyenlere ve iyilik kervanının güzel insanlarına selam olsun.