Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 May 2015

Koalisyon kuralım

Bir koalisyon muhabbetidir gidiyor. İşlerinin yolunda gitmediğini görenler suyu bulandırmak için ağızlarını her açtıklarında "koalisyon" diye cümleye başlıyorlar. Hatta bazen koalisyonu övüyorlar mı yoksa yeriyorlar mı eminim kendileri bile bilmiyor.
Kemal Derviş'le yapılan bir söyleşide Derviş öyle cümleler kuruyor ki, tekrar dönüp okusa cümlelerini kendisi de ben ne demişim böyle der. Koalisyonlar ülkede bir karışıklığa neden oluyor, ayrı sesler birleşip tek karar alamıyor diyor konuşmanın başında. Sonrasında da Türkiye'de çok sesliliğin halka yansıması için koalisyon hükümetine ihtiyaç var diyor.
12 Eylül'den başlayarak Türkiye'de yaşanan bütün değişimlere şahit oldum. Koalisyon ne demek, neye yarar, neye yaramaz hepsini yaşadık milletle beraber. Şimdi üçlü koalisyon döneminde neden Türkiye'de bir adım yol alınamadı diyoruz; koalisyon ortağıydık, izin vermediler, rahat hareket ettirmediler diyor ortak arkadaşlar.
Emek olmadan yemek olmaz derler ya, seçim mücadelesi de aynen bu söz üzerine kurulu. Bir yanda gece gündüz çalışanlar varken diğer yanda kenarda bekleyip bize de bir ortaklık düşer mi diye bekleyenler var. Beklemekle kalsalar daha iyi. Yalanla, dolanla siyaset yaptıklarına inanıyorlar. Hayatın her alanında böyle. Başarılar tesadüf olamaz. Çalışmak gerek. Konuşmakla ancak söz israfı yapılmış olur.
Emek, kutsaldır çünkü insanın özverisi vardır emeğin içinde. Vakti, saati, huzuru ve alnının teri vardır. İnsanın arzuladığı hedefe ulaşabilmesi için yürüdüğü yoldur emek. Huzurla ve rahat bir nefes alarak yaptığı işten mutluluk duyan insan bahtiyar bir insandır. Dünyada insanın kendi emeğinin karşılığından daha büyük bir lezzet yoktur. Kazanmanın, başarmanın, başını yastığa huzurla koymanın en kolay yolu kendi emeğinin karşılığını almaktır.
Hiçbir başarı tesadüf değildir, evet. Çalışmadan, bir emek sarf etmeden başarı beklemek boşa zaman harcamaktan öte bir şey değildir. İnsan; elinden geleni en iyi şekilde yapmaya çalışacak, başarmak için tüm gücüyle emeğini ortaya koyacak. Geriye kalan güzel sonuçları beklemek. Er geç emeğinin karşılığını görecektir çaba gösteren.
Koalisyon kurmak gerek ama partiler arasında değil. Gönüller arasında kurulmalı birliktelikler. Yıkarak değil yaparak, kör taklidi yaparak değil, yapılanları görerek.
Ben bugüne kadar bir kez olsun, yapılan bir güzelliği alkışlayan muhalif düşünce görmedim. Bizde eleştirmek ve eksik yanları görmek gelenek haline geldi. Dünya çapında bir şeyler yapılır, bakarsınız ki hiç akla gelmeyen bir yönden eleştiri yapmış malum zihniyet.
Ayrıca kendine de bakmaz böyleleri. Kendi yaptıkları haksızlıkları görmeden karşıdakini eleştirmeyi meziyet bilirler. Önce kendin bir taş koy duvara. Geçmişe bak ve bu benim eserim diyeceğin ne var. Yoksa takdir edecek yüreğin yoksa susmak denen erdemi kuşanmayı denemek gerek.
"Unutma" diye yayınlar yapılıyor televizyonlarda. Unutuluyor ne yazık ki. Ne günlerden geçtiğimizi, neler çektiğimizi unutuyoruz. Unutunca da eleştirmek, yıpratmak, kendi gemisini yürütebilmek için ülkeyi bile yangına sürüklemek gibi akla hayale sığmayan sıra dışılıklara şahit oluyoruz.
Dostluk koalisyonu olsun kuracağımız. Yürek birliktelikleri olsun. Kendimiz için değil memleket için. Siyasi koalisyonlardan çok çekti memleketimiz. Bir arpa boyu yol alamadan daima geri dedi bu koalisyon dönemleri. Bunu tarih kitapları yazmıyor, biz yaşadık.
Emek sarf edenler elbette kazananlardan olacaktır. Bu topraklar için bir çivi çakan, bir damla alın teri dökenler emeklerinin karşılığını alırlar. Bazılarının hayalleri de suya düşmeye devam eder.