Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2430.83
BIST 100
9992.85
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Şubat 2024

Koltuk kavgaları

Yeni bir seçimin arifesindeyiz. Her seçim kendi içinde ayrı özellik barındırır. Zaman ve olaylar o seçimi ayrı bir konuma taşır. Siyasi partiler için seçimler en önemli zamanlardır. Kimileri için kendini gösterme, kimileri için kazanma, kimileri için varlığını devam ettirme, kimileri içinse kazanç günleridir. Kaybetmeyi düşünmez hiç kimse. Her türlü olasılığa karşı çözüm yolları aranır. Olasılıklar düşünülür. Anketler yapılır. Kamuoyu takip edilir falan.

31 Mart seçimleri çok renkli geçeceğe benziyor. Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur misali bunu görebiliyoruz. Daha şimdiden koltuk savaşları başladı siyasi partilerde. Cumhur ittifakında yağdan kıl çeker gibi belirlenen adaylar tanıtılıyor ve teşkilatlar o adaylara sahip çıkarak seçim çalışmalarına hızla devam ediyor. Polemiklerden uzak, hiziplerden âri, proje odaklı çalışmalar son sürat ilerliyor. Aday değişmeyen yerlerde yeniden bir silkinişle yola devam derken yeni yeni projeler açıklanıyor, aday değişen yerlerde ise eskileri ile uyum içerisinde yeni yol haritaları açıklanıyor. Bir bayrak yarışı anlayışı içerisinde ya aynı adayla yola devam ediliyor, ya da bayraklar yeni adaylara bir uyum içinde devredilerek bayrağın daha ileriye taşınmasına gayret ediliyor.

Millet ittifakında ise durum çok farklı. Genel seçimlerde her türlü kirli oyuna rağmen yuvarlak masa etrafında toplanmayı başarabilen partiler şimdi kanlı bıçaklı bir halde iktidar olma derdinden uzak birbirlerine hakaretler ve saldırılar peşinde. Yavaş yavaş genel seçimlerdeki kirli oyun ve planları birbirlerinin yüzüne vurmakta, birbirlerinin iplerini pazara çıkarmakta, zaten bu kadim milletin her şeyi gördüğü ve bildiği gibi şimdi ise kendi kendilerini ifşa etmektedirler. Sadece birbirlerine karşı değil kendi içlerinde de durum aynı.

Hâlâ adayların belirlenmediği il ve ilçeler mevcut. Cumhuriyet Halk Partisi ile iyice yollarını ayıran İyi Parti aday tanıtım programlarında içten içe kaynamakta, taraftarların sözlü ve fiili saldırıları ile karışmaktadır. Genel seçimlerde her defasında masayı deviren ama akabinde her defasında da tıpış tıpış gidip masaya oturan İyi Parti kendini ispat etme ve varlığını devam ettirme gayreti içine girdi. Tek tek ve toplu bir şekilde istifalar ile içten içe kaynamakta ve dağılmakta olan İyi Parti’de gidişat hiç de iyi değil. Bir panik havası içinde seçime giren İyi Parti genel seçimlerde hem kendisine kaybettirmenin hem de Cumhuriyet Halk Partisine yamanmanın pişmanlığı ile yeni arayışlar içerisinde kıvranıp durmaktadır.

Diğer küçük partilerin durumunu konuşmaya bile değmez. Genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi şemsiyesi altında meclise girmenin şaşkınlığı ile yerel seçimlerde başarı elde edecekleri yanılgısıyla bir şeyler yapma peşindeler. DEM’in hadefi çok farklı. Farklı çaylarda demlenmenin peşinde. İsim farklı da olsa hedefleri ülkeyi bölmek ve parçalamak. Her türlü terörün arkasında olmaya devam ediyorlar. Yerel seçimlerde kazanacakları belediyelerin kasalarını teröre destek için boşaltma peşindeler. Milletimiz onları da görüyor ve biliyor.

En çok kaynayan parti ise Cumhuriyet Halk Partisi. Kasetle gelip başarısızlıklarla giden Kemal Kılıçdaroğlu’nun ahı tutmuş gibi parti kaynayan kazan haline geldi. Kazanılması kesin olan yerlerde koltuk savaşları son sürat devam ediyor. Bir taraftan kendi içinde kavgalar, saldırılar, istifalar devam ederken diğer taraftan İyi Parti’nin olmayışının eksikliğini DEM üzerinden kapatma gayreti ile hesaplar yapılmaktadır. Parti, misyon, anlayış, hedef, hizmet, vatan, millet falan unutulmuş, koltuk peşinde açıklamalar ve hakaretler ayyuka çıkmaktadır. Yıllarca yönetici olduğu partide tekrar aday gösterilmeyenler zehir zemberek açıklamalarla istifa etmektedir. Partide her türlü konuma gelmiş ama bu sefer beklentisi olan yerlerde aday olamayanların kanal kanal dolaşıp aleyhte konuşmaları zihniyetlerinin tezahüründen başka bir şey değildir. Millete hizmet değil de kendilerine koltuk ve gelecek inşa etme gayretleri her türlü anlayışın önüne geçmiştir. Dün yoldaşlık ettiklerini bugün hançerleyenlerden bu millete ne fayda gelir ki. Gaye millete hizmet değil koltuk kapma yarışı. Koltuk kapma yarışını kim kazanır kim kaybeder önemli değil. Önemli olan koltuk uğruna partisini ve misyonunu satanların bu ülkeye hiçbir şey veremeyeceğidir.

Görünen o ki genel seçimlerde hayal kırıklığına uğrayanlar 31 Mart yerel seçimlerinde de hayal kırıklığına uğrayacaklardır.