Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Ocak 2020

Komandoslar Libya yolunda

Türkiye, Suriye’nin doğusuna girdi. Şimdi sessiz sedasız orada düzeni sağlamaya çalışıyor. Barış Pınarı Harekatı’nda ön planda savaşanlar, Suriye Milli Ordusu içindeki ‘Komandoslar’dı. Komandos, Arap ve Türkmenlerden oluşan Türkçe ve Arapça’yı iyi bilen, Türk subayları tarafından mükemmel şekilde eğitilmiş askerlere verilen isim. Türk Ordusu içindeki Komando kelimesinin Milli Suriye Ordusu içindeki karşılığı…

Komandoslar şimdi gönüllü olarak Libya’ya gitmeye hazırlanıyor. Türkçe’nin yanı sıra Arapça’yı da bilmeleri Libya’da halkla diyalog kurulması açısından önemli… Libya halkı Türkiye’yi gönülden seviyor. Türk askerinin gelmesini de dört gözle bekliyor. Ancak barışı ve huzuru temin etmenin yolu, onların taleplerini dinlemek ve sağlıklı bir diyalog kurmaktan geçiyor. Bunu da Türk askerine öncülük edecek olan Komandoslar sağlayacak.

Libya, Türkiye açısından adeta bir köprübaşı. Libya’da üsler kurup düzeni ve huzuru sağlayan Türkiye’den, bölge ülkelerinin yanı sıra diğer Arap ülkelerinin etkilenmemesi de mümkün değil. Özellikle de Libya’nın sınır komşusu olan Mısır. Ülkedeki darbe hükümeti, uyguladığı baskı rejimi ile muhalifleri sindirip, asıp, yok ederek ayakta durmaya çalışıyor. Akdeniz’deki haklarını İsrail ve Rum Kesimi’ne kaptıran darbeci Sisi Mısır’da dozu gittikçe artan eleştirilere maruz kalıyor. Hafter belasının temizlenmesi ve Libya’nın huzura kavuşması en çok Mısır’ı etkileyecek, onların da darbecilerden kurtulmasını sağlayacaktır.

***

Süleymani çıban başıydı

ABD, İran’ın ünlü militanı, Kasım Süleymani’yi temizledi. Süleymani, emrindeki Kudüs Gücü ile İran’ın, Irak, Lübnan, Filistin, Yemen ve Suriye’deki operasyonlarını organize eden militandı. İran’ın Orta Doğu’daki eli, kolu, vurucu gücü ve mikseriydi. Hem İran dini lideri, hem Cumhurbaşkanı’nın tam desteği ile kendi başına kararlar alıp uyguluyordu. İran halkı açlık ve yoklukla mücadele ederken İran devleti, Orta Doğu’yu şekillendirmesi için Süleymani’ye milyar dolarlar akıtıyordu. Süleymani de tıpkı PYD’nin çakma generali Mazlum Kobani gibi terör eylemlerinde uzmanlaşmış çakma bir devrim muhafızıydı.

Kasım Süleymani’nin başında olduğu Kudüs Gücü, İran Devrim Muhafızları bünyesinde olmasına karşı, doğrudan dini lider Ayetullah Hamaney’e bağlıydı. İsmini Kudüs’ten alsa da Kudüs ve Filistinliler için bir şeyler yapmak amacıyla değil, Orta Doğu’yu karıştırmak için uluslararası gizli operasyonlar yapan bir kuvvetti. Irak’ta Haşti Şabi’yi kurup ortaya çıkaran da Kasım Süleymani’ydi. Türkiye’de de suikastlar yapan Kudüs Gücü’nün komutanı Süleymani, PKK ile yakın temas halinde çalışan, onlara stratejik taktikler veren, PYD’yi meşrulaştırmanın önünü açan, PKK’nın Sincar’a yerleşmesini sağlayan çıban başıydı. Süleymani ile birlikte Haşdi Şabi’nin başındaki Ebu Mehdi El Mühendis de öldürüldü.

İran’ın Orta Doğu’yu karıştırmak için kullandığı bu iki piyonun temizlenmesi, bölgenin selameti açısından hayırlı bir başlangıç olacaktır.

***

Türkiye, geride bıraktığımız 2019’un Kasım ve Aralık aylarında 150 yabancı teröristi sınır dışı etti. Yakalayıp hapishanelerde beslediğimiz yabancı teröristler hangi ülkenin vatandaşı ise artık o ülkeler tarafından yargılayıp cezalandırılacak.

Türkiye’nin PKK ile mücadelesi de hız kesmeden devam ediyor. Türkiye sınırları içinde değil, batılı ülkelerin kuklası bu taşeron örgütle Suriye ve Irak’ta kesintisiz bir mücadele var.

PKK, hala hendek savaşları için çağrı yapadursun, “Diyarbakır Anneleri”nin sürdürdüğü kesintisiz mücadele ve yavrularına kavuşma talebi uluslararası düzeyde ses getirdi. Örgütün kredisi gün geçtikçe azalıyor. Artık tamamen Kandil’e sıkışmış durumda olan PKK’ya öldürücü son darbeyi vurma zamanı da yaklaştı.

Irak, Suriye ve Doğu Akdeniz’deki dengeler gün geçtikçe Türkiye’nin lehine değişiyor. Kasım Süleymani’nin temizlenmesi gibi Libya’nın da Hafter belasından temizlenmesi, Orta Doğu ve İslam dünyasının terörden arındırılması adına önemli bir adım olacaktır.