Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Temmuz 2021

Konut satışları düştü, fiyatlar ise arttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre; Türkiye genelinde konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,1 azalarak 134 bin 731 oldu.

TCMB'nın yayımladığı konut fiyat endeksi (KFE) ise Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,9 bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 29,1, reel olarak da yüzde 10,7 oranında arttı.

Konut fiyat endeksi hesaplanırken bireysel konut kredisi talebiyle kredi veren ticari bankalara yapılan başvurular sırasında düzenlenen değerleme raporlarındaki konut değerleri kullanılıyor.

Konut satış istatistiklerine göre bir ay geriden açıklanan konut fiyat endeksinin Mayıs ayı ipotekli konut satışlarıyla birlikte değerlendirmek daha doğru olacaktır.

Mayıs ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,9 azalmasına rağmen konut fiyatları yüzde 29,1 artmış.

Bilindiği üzere bir mal veya hizmetin piyasa fiyatı arz/talep dengesiyle belirleniyor. Konutta ise bu durum biraz farklı işliyor. Örneğin geçen sene bu zamanlar 0,64’e kadar gerileyen kredi faiz oranları sayesinde konut satışları rekor kırmıştı. Artan talep neticesinde bazı semtlerde yüzde 60’a yakın fiyat artışı kaydedilmişti.

Bu durum faiz oranlarının tekrar yükselmesiyle sona erdi. Son bir yıla ait verilere göre konut satış sayılarında genel bir gerileme olduğunu söyleyebiliriz.

Buna karşın konut fiyatlarının bazı aylarda artış hızı yavaşlasa da istikrarlı bir biçimde yükseliş eğiliminde olduğu görülüyor.

Talepteki azalışa rağmen fiyatların artmasındaki en önemli etkenin hiç kuşkusuz maliyetlerdeki artış olduğunu söyleyebiliriz.

TÜİK'in verilerine göre; inşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 4,41, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,56 arttı. Malzeme endeksi aylık yüzde 6,32, yıllık 49,45, işçilik endeksi ise aylık 0,03, yıllık yüzde 19,97 oranında arttı. Tüm dünyada artan emtia fiyatlarının ülkemizde de etkisi hissediliyor. Bu artış da konut fiyatlarına yansıyor.

Haziran ayına ait konut verilerinin detayı incelendiğinde;

İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,5 azalış göstererek 28 bin 878 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 21,4 olarak gerçekleşti.

Diğer konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,6 artarak 105 bin 853 oldu.

İlk defa satılan konut sayısı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,6 azalarak 40 bin 92 oldu.

Sonuç olarak konut satışları Haziran ayında baz etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre düşerken, Mayıs ayına göre ise yaklaşık iki kat arttı.

Fiyatlardaki artışa rağmen aylık konut satışlarının 135 bine yaklaşması dikkat çekiyor. Çünkü enflasyon karşısında oluşan değer kaybının önlenmesi açısından konut yatırımı hâlâ önemini koruyor.