Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2431.91
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Eylül 2023

KONYA'DA GÜZEL ŞEYLER OLUYOR

İçinde bulunduğumuz yaz ayı belediyeler eliyle gençliğimizin ifsad edildiği, çürümenin hızlandığı ve çıplaklığın normalleştirilmeye çalışıldığı bir mevsim olarak geçti neredeyse. Neredeyse diyorum çünkü her yerde benzer sıkıntılar yaşanmadı. Gücünü, imkânını ve insanını hayra tebdil etmek için çalışan, çabalayan belediyeler de var. Bunlardan birisi de Konya’da bulunan Selçuklu Belediyesi’ydi.

Selçuklu Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin ev sahipliğinde Yeni Nesil Şehir Kütüphanesi Konferans Salonu’nda 9 Eylül 2023’ten 1 Ekim’e kadar liseliler için Büyük Kudüs Akademi’si düzenlendi ve Pazar günü sona eriyor. Aynı çalışma kapsamında üniversite öğrencileri için de Ekim ayında iki hafta sürecek yoğunlaştırılmış Büyük Kudüs Akademisi yapılacak. Proje sonunda sunum yapan hocaların hazırladıkları sorularla yapılan sınavı başarıyla geçen 20 lise ve 25 üniversite öğrencisi Kasım ayında Kudüs ziyareti ile ödüllendirilecekler. Bütün bu çalışmalardaki amaç oldukça net: Kudüs bilinci kazandırmak.

Yüzlerce öğrencinin nizam, intizam ve titizlik içerisinde derslere dahil olduğu, pürdikkat dinleyip notlar aldığı ve aktif soru cevap bölümünün olduğu akademi günleri oldukça heyecanlı geçiyor. Benim de “Kudüs ve Edebiyat” konulu ders verme imkânı bulduğum Büyük Kudüs Akademisi’nde ders veren isimler de oldukça kıymetli: Dr. Öğr. Üyesi Sami Bayrakçı, Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Gökalp, Prof. Dr. Mustafa Demirci, Doç. Dr. Ali Dadan, Furkan Çakır, Ahmed Türkan, Emine Çınar, Tülay Gökçimen, Prof. Dr. İsmail Taşpınar, Prof. Dr. Osman Eravşar, Akile Serra Tüzgen, Prof. Dr. Mustafa Güler ve Abdullah Kasay.

Dört başı mamur bir proje. Kudüs’ün tarihini de diğer inanç grupları için önemini de Mescid-i Aksâ Külliyesi’nin içerisinde bulunan yapılardan şehrin genel durumuna kadar pek çok ders verildi. Filistin Filmleri başlığı ile Abdullah Kasay’ın sunumu önemli bir boşluğu doldururken Kudüs’ün fethine zemin hazırlayan Nureddin Zengi ve Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi’yi gençlere anlatan Ali Dadan Hoca’nın dersleri oldukça dikkat çekiciydi. Aynı zamanda yardım çalışmaları, yönetmenliği ve insan hakları duyarlılığı ile tanıdığımız Tülay Gökçimen de bu akademide kendisine ait olan “Biz Burada Kalacağız” belgeselini öğrencilerle birlikte izleyerek belgesel üzerine gençlerle görüşme imkânı buldu.

Ders için gittiğim Selçuklu ilçesindeki Yeni Nesil Şehir Kütüphanesi oldukça hareketli bir mekân. Gençlerle cıvıl cıvıl olan yapının konferans salonuna çıkınca kıymetli dostum Taha Kılınç’ın Kudüs Yazıları beni karşıladı. Gençlerin her birine verilen bu eser Kudüs konusunda oldukça kıymetli bir eser. Taha Kılınç’ın 15 Ekim’de projenin kapanış konferansını verecek olması da ayrıca önemli. Kılınç, yaz boyu Âlem-i İslam Konferansları ile büyük çaba gösteriyordu. Mevla’mız kardeşimizin çalışmalarını bereketlendirsin, ecrini versin ve akıbetini hayr eylesin inşallah.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram ve Selçuklu Belediyeleri örnek çalışmalara imza atıyorlar. Maraş, Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı’na “edebiyat”, Sivas; müzik alanında dâhil oluyor. Konya bu sürece Gastronomi alanında giriyormuş gibi görünse de “Bilgelik” yolunda sağlam adımlarla ilerlediğini söylemek gerekli. Sempozyumlar, konferanslar, paneller, akademiler.. neler neler yapılıyor. Konya tasavvufi irfanla bilgeliği harmanlayabilirse muazzam bir örneklik ortaya çıkacak gibi görünüyor. Konya’da Kudüs alanında yapılan çalışmaların sonraki süreçte Balkanlar alanında da yapılmasını ve bu çalışmaların Anadolu’daki belediyelere örnek olmasını diliyorum. Selçuklu Belediyesi Başkanı Sn. Ahmet Pekyatırmacı’yı bu güzide çalışmalara önayak olup desteklediği için teşekkür ediyorum. Son olarak Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Sami Bayrakçı hocamız başta olmak üzere Büyük Kudüs Akademisi’ne emeği geçen kim varsa ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hemen her gün şehitler verilen, yalnız bırakılan Kudüs için, Âlem-i İslam için yapılan hiçbir çaba boşa gitmez. Pop’la popüler kültürle anılmak yerine bilgeliği ve taraf olmayı seçenleri canı gönülden kutluyorum.