Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2432.98
BIST 100
10100.34
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Kasım 2022

Köpekler için yasal düzenleme talebi

Vatandaşların sahipsiz köpeklerden korkmadan sokaklarda rahatça yürüyebilmesi, eve, okula, parka, bahçeye ve sahillere gitmesi için 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda düzenleme yapılması gerektiği açıktır. Nerede sahipsiz köpeğin hiç olmadığı batı ülkelerinin şartlarına göre konulmuş batılı kanunların, basma kalıp bizde aynen uygulanması anlaşılır gibi değil. Tüm yetkililerin bu çağrıya kulak vermeleri gerekir. Önemine binaen konunun uzmanı iki kişiden gelen şu çağrıyı özetle paylaşalım.

“Başıboş Köpek Sorunu Platformu Sözcüsü Avukat Devrim Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de şu anda sokaklarda sahipsiz köpeklerden kaynaklanan bir tehdit olduğunu ifade etti. Koçak, insanların köpeklerin olduğu sokaklardan geçmesini "mayına basmamaya çalışarak yürümeye" benzetti.

5199 sayılı Kanun, UNESCO tarafından yayınlanan Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne dayandırılıyor. Ancak UNESCO tarafından yayımlanmış böyle bir vesikanın olmadığını iddia eden Koçak, "Gerekçe Almanya, İsviçre, Avusturya, Hollanda ve İsveç gibi ülkeleri örnek vermektedir fakat bilindiği üzere bu ülkelerde bizdeki gibi bir başıboş köpek popülasyonu yoktur. Dolayısıyla kanun hayatın gerçekleriyle örtüşmemektedir. Bu kanunda, evcil, sahipsiz ve güçten düşmüş köpeklere değinilmiş ama saldıran ve tehdit oluşturan başıboş köpeklere ve ilgili prosedüre değinilmemiştir." dedi.

"Bu kanun 2021 yılında 7332 sayılı Kanunla güncellendi, revize edildi. Yapılan revize, olanı daha kötü hale getirdi. Bir başıboş köpek saldırısı yaşandığında, yaralanma ya da ölüm dahi olsa o KÖPEK ALINACAK, REHABİLİTE EDİLECEK VE 10 GÜN SONRA AYNI YERE BIRAKILACAK. Bunu hiçbir akıl, mantık kabul etmez. Böyle bir kanun olamaz. Saldırı tehlike ve tehdidi yanında kuduz ve benzeri hastalık bulaşma riski ve kuduz aşısına ulaşılamamasından doğan tehlike de ciddi boyutlardadır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun insan hijyeni, sağlığı ve güvenliği gözetilerek değişmesi gerekmektedir."

Sahipli köpeklerin toplu taşıma araçlarına binmesine izin verilmezken sahipsizlerin bunu yapabildiğini anlatan Koçak, "Başıboş köpek, başlı başına bir tehlike. Her an saldırabilir. 'O sokakta köpek var, saldırabilir' deyip oradan geçemiyoruz. Peki nerede kaldı benim ülkemin sokaklarında, sahillerinde gezme, seyahat etme özgürlüğüm? Bir kişi, başıboş köpekler yüzünden ülkesinin sokaklarında, kamu alanlarında, ortak mekanlarında kendini güvende hissederek dolaşamıyorsa bu büyük bir sorundur. Dolayısıyla bu tehdidin ortadan kaldırılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Koçak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil, barınaklardır." sözünü anımsatarak, belediyelerin, valiliklerin ve bakanlığın bu konuda çalışmalar yapması gerektiğini aktardı.

Kısırlaştırma, Önlem İçin İmkansız Bir Süreç

Başıboş Köpek Sorunu Platformu Üyesi Büşra Nur Karadeniz ise parklarda köpek sürüleri olduğu için çocukların güvenli şekilde oynayamadığını söyledi.

Her yıl onlarca insanımızın köpek saldırısı yüzünden hayatını kaybettiğini dile getiren ve Sahipsiz köpek sorununun bir an önce çözülmesini isteyen Karadeniz, şunları söyledi:

"Sokakta tek bir başıboş köpek dahi tehlikedir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, özellikle başıboş köpeklerin idare tarafından tekrar alındıkları yere bırakılmasını öngören hükümleri değiştirilene kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bu mücadelemiz kapsamında, bir internet sitesi kurma hazırlığımız var. Bu kapsamda ayrıca, başıboş köpek saldırılarına maruz kalan kişilere, hukuki destek de sunmaya çalışacağız."

Türkiye'de yaklaşık 10 milyon başıboş köpek olduğunun tahmin edildiğini belirten Karadeniz, çözüm olarak ileri sürülen kısırlaştırma işleminin teknik, maliyet ve süre bakımlarından "imkansız" bir süreç olduğunu vurguladı. Bu önlemlerin köpek saldırılarında işe yaramayacağını savunan Karadeniz, etkili bir çözüm bulunmadığı takdirde benzer saldırılarda artışın kaçınılmaz olacağını sözlerine ekledi. (Hasan Hüseyin Kul, 29.04.2022 AA)