Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2439.84
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Aralık 2020

Korona neyi değiştirdi?

Ülkemiz gibi bütün dünya korona salgını ile sarsılmış durumda. Dünyada 63 milyonun üzerinde kişiye enfekte olan, beş yüz bine yakın kişinin hayatına son veren bu hastalık herkesi endişe ve korkulu bekleyişe sürükledi, sıkı tedbirler almaya zorladı. Bütün yaşantımız değişti, evlerimize sığındık. ‘Evde Hayat Var’ sloganına yapıştık.

Dışarı çıkacak olduğumuzda da sosyal mesafeye dikkat ediyor, maskeyle dolaşıyoruz. Ellerimizi sabunla sık yıkıyor, temizlik ve hijyen kurallarına özen gösteriyoruz, göstermeliyiz.

Ancak bu hastalık insanlığı öyle vurdu ki sonrasında her şey eskisi gibi olmayacak. İşte değişeceğini düşündüğüm hususlar:

*Bizdeki bazı zenginler gibi pek çok kişi Avrupa’nın gelişmiş ülkelerini ve ABD’yi güvenli yer olarak biliyor, oraya kapağı atmanın yolunu arıyordu. Şimdi ise ABD başta olmak üzere Yunanistan, Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkelerde yaşayanlar çok zor durumdalar. Oralara gidenler Türkiye’yi arıyorlar. Yani ülkemizin değeri artacak.

*Yine bu ve benzeri ülkeler; çatışan, kana boğulmuş yoksul İslam ülkelerindeki mazlum insanları evlerinde televizyon ve internette ilgisizce ve vicdanları sızlanmadan izliyorlar, kendilerini korunmuş hissediyorlardı. Şimdi daha başka üstelik daha ağır problemlerin ülkelerine sıçradığını gördüler. Eskisi gibi gururlu, başkalarını küçümseyen havada olamayacaklar.

*Bu hastalığın zengin-fakir, beyaz-sıradan insan ayırt etmeden herkese bulaştığı görüldü. Toplum içinde zengin ve kendini seçilmiş zannedenlerin bundan böyle yoksullara karşı büyüklük ve mağrur tavırları azalacak. Aynı zamanda daha çok empati yolu açılacak.

*İnsanlar daha çok stres altında olacak, giderek artan dert ve kaygılar bireysel ve toplumsal zorlanmalara sebebiyet verecek. Daha çok strese maruz kalacağız. Kısacası daha mutsuz, daha kırılgan ve endişeli olacağız. Panik atak, anksiyete bozuklukları ve depresyon artacak.

*Yine insanoğlunun aciz ve fani yaratık olduğu, her şeye hâkim olmasının mümkün olmadığı bu salgının bir başka göstergesi. Bu da ahlaki ve etik kurallara daha önem vermenin, kul olma bilincinin artmasını sağlayacak. İnsanoğlu daha alçakgönüllü, daha boynu eğik olacak.

* İnsanlığı yeni salgınlar ve pandemiler bekleyecek. Temizliğin, sağlığı korumanın önemi daha belirgin hale gelecek. Buna paralel olarak temizlik, titizlik takıntısı ve hastalık bulaşma obsesyonları artacak. İnsanlar birbirlerine daha mesafeli durmaya gayret edecekler.

*Bunlara karşılık olarak ev hayatının ve ailenin önemi artacak. İnsanlar daha çok vaktini eşiyle, çocuğuyla evde geçirecek.

*Ekonomik çöküşler ortaya çıkacak. Madden gerileme, eski refah günlerini aratacak.

*İşe her gün gitmek yerine evde çalışma (Home Office) artacak.

*Öğrenim ve eğitim için okula gitme de azalacak, evde online ders görme yaygınlaşacak. Bu yüzden eğitim kurumları için dev binalara gerek kalmayacak.

*Artık pek çok toplantı bedenen bir araya gelmeden video konferans sistemi ile yapılacak. Böyle olunca insani boyut zayıflanacak.

Evet, korona sonrası insanlığı yeni bir dünya bekliyor.