Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Koronavirüse çare sosyal medya mı?

COVID-19 olarak ifade edeceğimiz yeni tip Koronavirüs pandemisi, sosyal medya çağının ilk büyük salgını olarak tanımlanmaktadır. Özellikle toplumun bilgiye muhtaç olduğu bu tarz zamanlarda, sosyal medya hayati bilgileri kitlelere hızlı bir şekilde dağıtmaya yardımcı olmaktadır. Ne yazık ki bu dönemde çoğu sosyal medya botları aracılığıyla yayılan sayısız yanlış bilgi ile birlikte, bilgi kirliliği giderek yayılıyor. Botları onları kontrol eden insanlara atfetmek zor olsa da, bot kampanyalarının amacı gayet açıktır: Yanlış bilgileri yayarak sosyal medyada kaos oluşturmak. Sosyal medyada yayılan dezenformasyon, belirli durumlarda kamuoyunun kaygılarını, hayal kırıklığını ve öfkelerini arttırabilmektedir.

Sosyal medyada doğru bilgiye ulaşmak neden önemli?

Koronavirüsün patlak vermesi tüm dünyada milyarlarca insanı etkiledi ve pandemi ile ilgili doğru bilginin ne kadar önemli olduğu açık bir şekilde ortaya çıkmış oldu. Ancak çevrimiçi okuduğunuz veya izlediğiniz bir şeyin doğru olduğundan nasıl emin olabilirsiniz? Belki de en temel sorun bu… İnternette var olan bir içeriği, bilgiyi paylaşmadan, beğenmeden önce duraklamamız oldukça önemlidir. Kendimize en başta bu içeriği neden paylaşmak isteyebileceğimizi sormamız için mutlaka bir dakika ayırmalıyız. Bir haberin ya da içeriğin saygın haber kuruluşları gibi güvenilir yetkililerden geldiğinden de emin olmamız gerekmektedir. Okuduğunuz veya izlediğiniz bir şeyin doğru olup olmadığından emin değilsek, öncelikle Google, Yandex… vb. gibi arama motorlarında küçük çaplı bir araştırma yapmamız daha sağlıklı olacaktır. Eğer bir bilgi medya tarafından geniş bir şekilde ele alınmamışsa, sosyal medyadaki bu içerikten mutlak suretle şüphe edilmelidir.

İşsizlik sosyal medyaya yönelimi arttırdı!

Koronavirüs salgını ekonomiyi neredeyse durma noktasına getirdiği için son 3 hafta içinde 16 milyondan fazla Amerikalı işsizlik yardımı için başvuruda bulundu. Birçoğu, kurtarma tasarısının bir parçası olarak ABD hükümetinden yapılacak ödemeleri beklese bile, mali sıkıntıları olan insanlar yardım istemek için sosyal medyaya yönelmeye başladılar. Sosyal medyada iş arama mesajları ve maddi destek talepleri gittikçe artmaya başladı.

Koronavirüsü uzak tutmak için getirilen sosyal mesafeler ve diğer önlemler sayesinde sosyal medya, ticari olduğu kadar toplumsal ve psikolojik olarak da iletişim kurmanın elektronik yolu durumuna gelmiştir. Sosyal medya, sosyal mesafelerin tehdit altına girdiği arkadaş ve müşteriler ile bağlantıların korunmasına yardımcı olmaktadır.

Araştırmacılar, doğal afetlerin finansal etkisini güvenilir bir şekilde tahmin etmek için sosyal medyayı kullanan ve işletmelerin mevcut küresel sağlık krizinden kurtulmasına yardımcı olabilecek bir ilerleme olan 'gerçek zamanlı' bir yöntem geliştirdiler.

Koronavirüs salgınında sosyal medya analizi etkin rol oynuyor!

İngiltere’de bulunan Bristol Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre sosyal medya, Koronavirüs salgınından etkilenen ülkelerdeki işletmelerin ekonomik etkilerini ve toparlanmalarını göstermek için kullanılabilmektedir. Araştırmacıların Nature Communications'da yayınlanan çalışmalarında, anketler ve röportajlar gibi geleneksel ekonomik iyileşme tahminlerinin maliyetli, zaman alıcı olduğunu ve iyi ölçeklendirilmediklerini ifade etmişlerdir. Bununla birlikte, bilim insanları toplu sosyal medya verilerini kullanarak Koronavirüsten etkilenen ülkelerdeki küçük işletmelerin gelirlerinin kesinti süresini ve geri kazanımını doğru bir şekilde tahmin edebilmişlerdir. Araştırmacılar tarafından kullanılan yöntem ile işletmelerin açık olduklarında daha fazla, kapalı olduklarında daha az sosyal medya içeriklerini yayınlama eğiliminde oldukları tespit edilmiştir. Dijital çağ ve dijital dönüşümün insanlığa etkileri gelecekte nasıl olacak acaba?