Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2403.61
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Kredi kartlarından blok zincirlerine…

Kişisel verilerinizi paylaşmadan bir işlemi tamamlamak neredeyse imkânsızdır. Bu nedenle veri gizliliği artık e-ticarette en önemli ve acil endişelerden biri haline gelmiştir. Doğal olarak, şirketlerin bu kadar karmaşık bir konuya nasıl yaklaşacaklarını, yani bir gizlilik politikası belirleyerek, düşünmeleri gerekir. Kişisel verilerinizi paylaşmadan bir işlemi tamamlamak neredeyse imkânsızdır. Bu nedenle veri gizliliği artık e-ticarette en önemli ve acil endişelerden biri haline gelmiştir. Doğal olarak, şirketlerin bu kadar karmaşık bir konuya nasıl yaklaşacaklarını yani bir gizlilik politikası belirleyerek düşünmeleri gerekmektedir.

Kredi kartlarına da ayrı bir parantez açmakta yarar vardır. 1914'te Western Union, ödemeyi daha sonraki bir tarihe ertelemelerine izin veren müşterileri seçmek için metal plakalar verdi. Petrol şirketleri, istasyonlarında gaz ve onarım hizmetlerini finanse edebilecek benzer nezaket kartlarını oluşturarak sonraki 10 yılda da aynı şeyi yaptılar. Daha sonra, 1928’de cüzdanlara sığan, kabartmalı kart sahibi bilgileriyle kişiselleştirilen, metal bir kart olan Charga-Plate geldi. Kredi kartı dönüm noktası 1946'da, “Charg-It” adı verilen ilk banka kartı sistemi ile meydana geldi. American Express, 1958'de kendi kredi programını başlattı. 1958'de Bank of America, günümüzde kullanılan kredi kartlarına en çok benzeyen ilk gerçek genel amaçlı kredi kartı olan BankAmericard'ı piyasaya sürdü. Başta kağıt olarak sunuldu ardından plastiğe döndürüldü. 1966'da Bank of America, kartlarını diğer bankalar tarafından kullanılmak üzere lisanslamaya başladı. Bu durum ülke çapında erişim alanını genişletti. Ancak artık dijital ticarette kripto para döneminin başladığını söyleyebiliriz.

Bir blok zinciri, eşler arası bir ağdaki tüm işlemlerin merkezi olmayan bir defteridir. Bu teknolojiyi kullanarak, katılımcılar merkezi bir takas kurumuna ihtiyaç duymadan işlemleri onaylayabilirler. Potansiyel uygulamalar arasında fon transferleri, işlemlerin tamamlanması, oylama ve diğer birçok konu yer alabilir. İş açısından bakıldığında, blockchain teknolojisini bir tür yeni nesil iş süreci iyileştirme yazılımı olarak düşünmek faydalıdır.

Blockchain, temelde bir veritabanı çeşididir. Bilgileri saklama biçimi açısından tipik bir veritabanından farklıdır; blok zincirleri, verileri daha sonra birbirine zincirlenen bloklar şeklinde depolar. Yeni veriler geldikçe yeni bir bloğa girilir. Blok verilerle doldurulduktan sonra önceki bloğa zincirlenir, bu da verilerin kronolojik sırayla birbirine zincirlenmesini sağlar. Bir blok zincirinde değişik bilgi türleri depolanabilmektedir. Bitcoin'in durumunda, blok zinciri merkezi olmayan bir şekilde kullanılmakta, böylece tek bir kişi veya grubun kontrolü ortadan kalkmaktadır. Bunun aksine bütün kullanıcılar toplu olarak kontrolü elinde tutmaktadır. Merkezi olmayan blok zincirleri asla değişmez, bu da girilen verilerin geri döndürülemez olduğu anlamına gelmektedir. Bitcoin için bu durum, bütün işlemlerin kalıcı olarak kaydedildiği ve herkes tarafından görüntülenebileceği anlamını taşımaktadır.