Dolar (USD)
32.30
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2446.99
BIST 100
10173.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Kripto paralar hakkında bilmeniz gerekenler

Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri konusunda büyük soru işaretleri mevcuttur. Kripto para birimini kullanmadan veya ona yatırım yapmadan önce, onu nakit ve diğer ödeme yöntemlerinden neyin farklı kıldığını ve kripto para dolandırıcılığını nasıl tespit edeceğinizi veya ele geçirilebilecek kripto para hesaplarını nasıl tespit edeceğinizi öğrenmeniz için gerekli bilgileri aktarmaya çalışacağım.

Kripto para birimi nedir?

Cryptocurrency, genellikle yalnızca elektronik olarak var olan bir dijital para birimi türüdür. Genellikle, banka gibi bir aracı kullanmadan, telefonunuz veya bilgisayarınızla çevrimiçi olan biriyle kripto para alışverişi yaparsınız. Bitcoin ve Ethereum iyi bilinen kripto para birimleridir, ancak birçok farklı kripto para birimi markası vardır ve sürekli olarak yenileri oluşturulmaktadır.

İnsanlar kripto para birimini nasıl kullanıyor?

İnsanlar, hızlı ödemeler için, normal bankaların aldığı işlem ücretlerinden kaçınmak veya bir miktar anonimlik sunduğu için kripto para birimini kullanır. Bazı kullanıcılar da değerin artmasını umarak kripto para birimini bir yatırım olarak tutar.

Kripto para birimini nasıl alırsınız?

Çevrimiçi bir değişim platformu aracılığıyla kripto para birimi satın alabilirsiniz. Bazı insanlar, son derece karmaşık matematik bulmacalarını çözmek için gelişmiş bilgisayar ekipmanı gerektiren “madencilik” adı verilen karmaşık bir süreçle kripto para birimi kazanır.

Kripto Para ile Ödeme

Kripto para birimiyle ödeme yapmayı düşünüyorsanız, bunun kredi kartı veya diğer geleneksel ödeme yöntemleriyle ödeme yapmaktan farklı olduğunu bilin.

Kripto para birimi ödemeleri yasal koruma sağlamaz. Bir şeyler ters giderse kredi kartları ve banka kartlarının yasal korumaları vardır. Örneğin, bir satın alma işlemine itiraz etmeniz gerekiyorsa, kredi kartı şirketinizin paranızı geri almanıza yardımcı olacak bir süreci vardır. Kripto para birimleri genellikle yoktur.

Kripto para birimi ödemeleri genellikle geri alınamaz. Kripto para ile ödeme yaptığınızda, genellikle paranızı ancak ödediğiniz kişi geri gönderirse geri alabilirsiniz. Bu para birimleri ile bir şey satın almadan önce, satıcının itibarını, satıcının nerede olduğunu ve bir sorun olduğunda birisiyle nasıl iletişim kuracağınızı öğrenin. Ödeme yapmadan önce biraz araştırma yaparak bu ayrıntıları onaylayın.

İşlemlerinizle ilgili bazı bilgiler büyük olasılıkla herkese açık olacaktır. İnsanlar kripto para işlemleri hakkında anonim olarak konuşurlar. Ama gerçek o kadar basit değil. Bazı kripto para birimleri, "blockchain" adı verilen halka açık bir deftere bazı işlem ayrıntılarını kaydeder. Bu, hem ödeme hem de makbuz tarafları olmak üzere her kripto para birimi işleminin halka açık bir listesidir. Kripto para birimine bağlı olarak, blok zincirine eklenen bilgiler, işlem miktarı ve göndericinin ve alıcının cüzdan adresleri gibi ayrıntıları içerebilir. Cüzdan adresi, dijital cüzdanınızla bağlantılı uzun bir sayı ve harf dizisidir. Dijital cüzdanınızı kaydettirmek için sahte bir ad kullanabilseniz bile, belirli bir işleme dahil olan kişileri tanımlamak için işlem ve cüzdan bilgilerini kullanmak mümkündür. Sizinle ilgili diğer bilgileri toplayan bir satıcıdan bir şey satın aldığınızda, teslimat adresi gibi her şey burada yer alır.

Yasal zemine oturmadan kripto para işine yatırım yapmamak en mantıklısı...

Kalın sağlıcakla...