Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2464.46
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Eylül 2016

Kriz Bekliyorlardı, Projeler Geldi

Başbakanımız Binali Yıldırım, 23 ili kapsayan ekonomi paketini Diyarbakır'da açıkladı. Dev kalkınma ve yatırım hamlesi bölgenin huzur ve istikrarının yanı sıra vatandaşın refahını artıracağı kaçınılmaz. Bölgenin cazibe merkezi olması için atılan adım bölgemiz için Bayram müjdesi, ülkemiz adına 2023 hamlesi niteliğindeu2026

Bu hedefi desteklemek hepimizin boynunun borcudur. Terör sosyal zemini vurduğu kadar, ülkemizin geleceği ve kalkınması için harcanması gereken kaynakların bir kısmını tüketiyor. Hükümet ise sosyal zeminde ve kalkınmada açılan yarayı sarmak için büyük bir mücadele veriyor. Bu mücadelede kadınlarımıza ve gençlerimize özel yer veriliyor. Bölgemiz için açıklanan pakette kadın ve gençlerimize verilecek destekler, meslek edinme projeleri, iş imkanları yeni bir dönemi işaret ediyor. Kadının sosyal statüsünü yükseltecek ciddi adımların atılması, gençlerin sıkıntılarının bertaraf edilmesi için projeler gerçekleştirilmesi geleceğimizi garanti altına alıyor.

Altını çizerek belirtmek istiyorum ki; Bu paket sadece kalkınma değil huzuru kalıcı kılma hamlesidir. İnsan hakları, eşitlik, özgürlük ve adalet gibi değerleri hiçe sayan terörün açtığı yaraların sarılması, bölgede açılacak yeni iş alanları, devletin merhamet elinin devreye girmesi gerçeklerin anlaşılmasına terör örgütlerinin iyice yalnızlaşmasına neden olacaktır. Kaldı ki paketin ardından Diyarbakır ve Mardin'de mini bir anket yaptım. Esnafımız, öğrencilerimiz, öğretim görevlilerimiz ve kadınlarımızla bir araya geldim. STK Temsilcileri ile istişarelerde bulundum. Bölge halkının hem huzuruna hem de paketine sahip çıktığını gözlemledim. 23 ili kapsayan ekonomi paket, bireysel ve toplumsal travmalara yol açan terörden bıkan milletimizi heyecanlandırmış, umutlandırmıştır. Bölgeyi vuran terör örgütüdür. Terör örgütünün meydana getirdiği hasarı gideren hükümettir. Bunu gören millettir. Millet gereğini yapacak, projelerine sahip çıkacak, projelere set vurmaya çalışan terör örgütlerini alt edecektir.

Unutmadan şunu söyleyeyim; Bölgemiz bir anlamda Ortadoğu ve Asya'ya açılan kapıdır. Bu kapının anahtarı da bu projelerde gizlidir. Yakında kapı ardına kadar açılacak, bölge ihracatta rekor kıracaktır. Yani Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 23 ili kapsayan bu dev teşvik paketi ile ülkemiz topyekun kalkınmanın adımlarını atacak, 2023 vizyonuna bölge ile birlikte adım atacak.

***

SUR'DA YARALAR SARILACAK

Özel bir parantezde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızın yaraları sarmak için attığı adımlara açmak istiyorum.

Diyarbakır Sur ilçemizin durumunu hepiniz biliyorsunuz. Terörün meydana getirdiği mağduriyeti de görmeyenimiz yok. İşte bu büyük mağduriyeti gidermek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız binlerce konut yapacak, içme suyu hatlarını yenileyecek, yeni yaşam alanları oluşturacak ve tahrip edilen tarihi eserler restore edecek. Sur'daki yıkım ve enkaz işlemleri bir ay gibi kısa bir zamanda tamamlanacak, 4000 konut yapılacak.

***

KRİZ BEKLEYENLER TERS KÖŞE OLDU

Öte yandan kanlı FETÖ darbe girişiminin hemen ardından kaos lobileri ekonomik kriz beklerken, kısa sürede ekonomiyi toparlayan hükümetin bölge için ekonomik paket açıklaması tarihi bir süreçtir. Ülkemizin birliğini, siyasi istikrarı ve ekonomik büyüme ve kalkınma hedeflerini altüst etmek isteyenler bir kez daha ters köşe olmuşlardır. Kanlı darbe girişimi başka ülkelerde olsaydı bellerini doğrultamazlardı. Piyasaları kapanır, nefes boruları tıkanırdı. Faizler artar, bankalar, borsalar açılamaz hale gelirdi. Ancak büyük Türkiye ve güçlü millet buna izin vermedi. Türkiye ekonomisiyle, millet özverisiyle süreci en az hasarla atlattı.

***

KARDEŞLİK BAYRAMI

Yüzyıllar boyunca büyük bir itinayla yaşatılan kardeşlik ruhumuzu tüm dünyaya göstererek, Kurban Bayram'ını karşılıyoruz. Birlik, beraberlik ve huzurumuzu hedef alanlara inat, saflarımızı sıklaştırarak ülkemizin gelişmesini engellemeye çalışanlara fırsat vermiyoruz. Dileğim odur ki bu bayram, sevgi ve muhabbetin yayılması, yetim, yoksul ve muhtaçların unutulmaması, küslerin barışması, terörün ve fitnenin son bulması, mazlum coğrafyaların topyekun kurtulması, evrensel barışın sağlanmasına vesile olur.

Bayramın, ülkemize, dünyamıza huzur ve mutluluk getirmesini Cenab-ı Allah`tan niyaz ediyorum.