Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2397.86
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Haziran 2021

Krizleri fırsata çevirebilmek

Kriz, rutin giden hayat sürecinde beklenmedik olumsuz bir durumla karşılaşmak olarak nitelendirilebilir. Kriz bir dar boğaz sürecidir. Geçici süreliğine sorunların üst üste gelmesi, insanın psikolojik veya sosyolojik olarak bu sorunlara hazır olamaması durumudur.

Her kriz olumlu veya olumsuz bir şekilde çözülür. Krizlerin çözümünde en önemli etkenlerin başında kriz sürecinde ortaya konulan sabır ve irade etkili olur. İnsanlar krizler neticesinde tecrübelerini arttırmış olur ve bir sonraki kriz için hazır bulunuşluluk düzeyini yükseltir. Bu anlamda ders alınmış başarısızlık başarı sayılır diyebiliriz.

Bazen de krizler karşısında çaresiz ve çözümsüz kaldığımız zamanlar da olabilir. Bu da krizin derinliği ve yeniliği ile doğrudan orantılıdır. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman insanın doğal reflekslerinin yanında bilimsel ve mantıklı uygulamalara da başvurma isteği kaçınılmazdır. Normal yaşantımızda büyük bir değişikliğe neden olan kriz, düzensizliğe sebebiyet verdiği için yeni bir düzenin kurulması şart olmuştur. Bu durum da krizin fırsata çevrilmesine olanak sağlayabilir.

Ekonomik krizler bir şekilde aşılabilir ancak sağlık ile ilgili olan direkt olarak insanın canına kasteden krizlerin etkisi uzun süreli olur. Bunun en yakın örnekleri ise II. Dünya Savaşı’nda Japonya’ya Amerika’nın attığı atom bombası ve Rusya’da yaşanan Çernobil faciasıdır. Bu krizlerin etkileri hala devam etmektedir.

İçinde bulunduğumuz süreçte bir buçuk yılı aşkın zamandır insanlığın en hassas noktası olan canıyla tehdit eden coronavirüs salgını yakın zamanda dünyanın yaşamış olduğu en büyük krizlerden biridir. Ciddi bir tehdit olarak hayatımıza giren coronavirüs bugüne kadar Ülkemizde 50 bine, dünya genelinde ise dört milyona yakın insanın ölümüne neden oldu. Alınan tedbirler neticesinde günden güne azalan vaka sayılarına bakıldığında bu krizin de sonuna doğru gelindiğini görür gibiyiz. Ancak bu kriz bittikten sonra etkisinin daha ne kadar devam edeceği ile ilgili kesin bilgiler vermek şimdilik mümkün görünmemektedir.

Peki, ortaya çıkan bu krizden ne gibi fırsatlar çıkarabiliriz?

İnsanlar canlarıyla tehdit edildikleri zaman canlarının ne kadar tatlı olduğunu anladılar. Sağlıklı günleri yeniden görebilmek adına öngörülen tedbirlere uyma konusunda ellerinden geldiğince gayret göstermeye çaba sarf ettiler.

Bir takım iş kollarının önemi ortaya çıktı. Daha önce pek kullanmadığımız kolonya, dezenfektan, eldiven ve maske gibi ürünleri imal eden işyerleri bu süreçte en çok kâr eden sektörlerin başında yer aldı. Bu durumda kriz onlar fırsata dönüşmüş oldu.

Eğitimin sadece dört duvar arasında olmadığını, uzaktan öğretim yöntemleriyle de öğretime devam edilebildiği öğrenilmiş olundu. Bu konuda ne kadar başarılı olunduğu ile ilgili bir takım tartışmalar güncelliğini hala koruyor olsa da hepten eğitim öğretim sürecinden öğrenciyi uzaklaştırmak yerine yaraya pansuman olması noktasında kriz yönetilmeye çalışıldı. Uzaktan eğitimin artçılarını ilerleyen yıllarda muhakkak göreceğiz. Bu krizin eğitim için en büyük fırsatı olarak bundan sonra herhangi bir nedenle (Kar tatili veya doğal afetler nedeniyle… vs) okulların tatil edilmesi söz konusu olduğunda uzaktan eğitim modelinin devreye alınmasını görüyorum. Ayrıca öğretmenlerimizin bir kez daha ne kadar cefakâr ve fedakâr olduklarına bu süreçte bir kez daha şahitlik etmiş olduk. Teknolojinin bütün imkânlarını kullanarak ekran başından saatlerce öğrencilerine bir şey öğretebilme gayretinde oldular.

Bu krizin en büyük fırsatı belki de sokağa çıkma yasakları nedeniyle evde kaldığımız süre zarfında aile fertleriyle birlikte zaman geçirip yeniden aile olduğumuzun bilincine vardık. Bugüne kadar ihmal ettiğimiz birçok şeyi bu süreçte yapma fırsatı bulduk. Çocuklarımızın büyümesine uzaktan değil de bizzat yakinen şahit olduk.

Bireysel ve toplumsal olarak krizleri fırsata çevirebilmişsek yaşamış olduğumuz olumsuzluklardan hanemize olumlu çıkarımlarda bulunabilmişsek işte o zaman başarılıyız demektir. Temennimiz ülke olarak da bu zorlu süreçten bir bütün olarak güçlü bir şekilde çıkabilmemizdir. Bunu başarabildiğimiz zaman işte o zaman gelecek günlerin hepimiz için baharların müjdesi oluşuna tanıklık edebiliriz.

Krizleri fırsata çevirebilmiş olmak umuduyla;

Selam, dua ve muhabbetle kalın…