Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.59
Gram Altın
2412.20
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 Mart 2018

Kudüs ne anlatıyor?

Filistin diye mahzun bir coğrafya var. Orada Kudüs var. Peygamberlerin öyküsü var. Çile var. Meryem annemizin umudu, Hz. İsa'nın çilesi orada. Hz. İbrahim'in evladı İsmail ile imtihanı burada. Hz. Musa'nın mucizesi, Hz. Yakub'un gözyaşlarıyla suladığı topraklar burada.

Kudüs mahzun, gönüller yorgun. Mescid-i Aksa ihtişamıyla güven ve umut saçıyor göğe. Korkmayın, diyor. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) kokusu bu topraklarda. Hala mucizenin esrarı var burada.

Kudüs huzurluysa dünya huzurludur. Bu söz, öylesine söylenmiş bir slogan değildir. Bu söz slogan da değildir. Çünkü Kudüs, dünyanın kalbi gibi atmaktadır. Tarih boyunca burayı almak için yapılan savaşları herkes biliyor. Son yüz yıl içinde de Kudüs'ü elde etmek için özellikle Yahudilerin mücadelesini, zulmünü hepimiz biliyoruz. Peki, biliyoruz da ne yapıyoruz?

"Kudüs, Müslümanlarındır!" sözünü her eylemde haykıran bizler ne yapıyoruz? Neler yapmalıyız İslam dünyası olarak? Bu soruların cevabını 23-25 Mart 2018 tarihlerinde Kudüs'te yapılan II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi verdi. Daha önceki yazılarımızda da bu konuya yer vermiştim. Evet, Kudüs'ü daima anlatmak lazım ki Kudüs daha iyi anlaşılsın!

Yüzlerce akademisyen "II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi" vesilesi ile üç gün Kudüs'te bulundu. On farklı ülkeden700 bilim insanın varlığı kayda değer bir durumdur. Kudüs'ü adım adım gezdik. Tarihini, kültürünü, yaşamını, mimarisini, dinu00ee mekanlarını, kısacası Kudüs'ün tüm hikayesini okuduk, gördük, dinledik. Bu mühim bir durumdu. Zira biz, hep uzaktan bakmıştık Kudüs'e. Yaptığımız en etkili iş bir cuma çıkışında Kudüs için slogan atmak olmuştu. Ancak bu Kongre ile Kudüs için ciddi ve bilimsel adımlar atmış olduk.

Ülkemizde üniversitelerin durumu hep tartışmalı geçmektedir. Özellikle de "rektör" sultasından bahsedilir. Bu Kongre ile bu durum tersine çevrilmiştir. Kongre'ye ülkemizden tam 7 üniversite rektörü destek verdi ve katıldı. Önceki yazımda Gazi Üniversitesi Rektörü hakkında yazmıştım. Bir kez daha kendilerini tebrik diyorum.

Önceki yazımda değindiğim hususu bir kez daha yineliyorum. Eski rektörler darbe için bir araya gelirlerdi; şimdiki rektörler ise Mescid-i Aksa'da bir araya gelip zulme meydan okuyor!

Dikkatimizi çeken başka bir rektör daha var. Çorum Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan. Neredeyse tüm akademisyenleriyle Kudüs'e çıkarma yapmış durumdalar. Bildiğim kadarıyla 90 civarında akademisyen Kudüs'te idi. Hatta bildiri salonlarından birinin adı da Çorum idi. Hem maddi hem manevu00ee anlamda gerekli desteği sağlayarak Hitit Üniversitesi akademisyenlerinin böyle bir uluslararası kongrede yer almasını sağlayan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan'ı kutluyorum. Tabii ki çalışkan ve genç bir kadroya sahip Hitit Üniversitesi, gelecekte adından söz ettirecek başarılı projeleri de yürütüyor. Ayrıca II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi'nde verilen ödüllerden birini de Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Güngör Karakaş kazanmış durumda. Toplam 7 akademisyene verilen ödüllerden birinin Çorum'a gitmesi verilen emeklerin karşılığı olarak şimdilik yeterlidir. Dr. Güngör Karakaş ve çalışma arkadaşları Öğr. Gör. Recep Çakar'ı kutluyorum.

Kudüs'e gitmek gerek! Gerçekten Kudüs ne anlatıyor?

Biz, unutkan bir toplumuz. Kudüs'ün esaretine şahit olalım ki daha çok çalışalım. Evet, yanlış duymadınız Kudüs esaret altıda. Mübarek mekanlarda lanetli postallar geziniyor. Mescid-i Aksa'nın kapısında onlar var. Ne kadar acı bir durum! Uyanın Müslümanlar! Bırakın basit ilmihal tartışmalarını da gerçekleri görün, uyanın!

Kudüs'te Zeytin Dağı var. Bizim de edebiyatımızda "Zeytindağı" isimli eserimiz var. Okuyalım ve düşünelim. Zeytin Dağı'nda kaç bin şehit verdik. Ne işi vardı ecdadımızın orada, niye o topraklarda can verdi dedelerimiz? Dokunsun bu soru içimize, Kudüs yer etsin kalbimizde ve unutmayalım Zeytin Dağı'nı!

Kudüs, tüm peygamberleri çağırmış ve misafir etmiş bir belde. Çoğunun doğduğu yer. Halilürrahman ve Ebü'l enbiya Hz. İbrahim burada misafirdir. El- Halil'e gidip, İsrail askerinin izniyle Hz. İbrahim Camii'ne girdiğimizde aklımız başımıza gelir belki. Kudüs, zalimleri anlatıyor, katilleri işaret ediyor. "Uyanın ve bir olun" diyor Kudüs!