Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Eylül 2023

Kültür mirasımız : Ahilik

Türkiye Yazarlar Birliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Hamilik Okulu Vakfı, OSTİM Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi iş birliği ile 2-4 Aralık 2022 tarihleri arasında düzenlendiğinde iştirak edemediğim Ahilik Şûrasındaki bildiriler “Her Gün Yeniden Kurulur Birlik 21. Yüzyılda Yiğitlik, Ahîlik ve Dirlik” başlığında ‘AHİLİĞİ YENİDEN DÜŞÜNMEK’ kapağı ile yayınlanan kitabın basın tanıtımı ‘Ahîlik Haftası’ kapsamında şûraya katkı sağlayan kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımı ile geçtiğimiz Cuma günü Türkiye Yazarlar Birliği’nde yapıldı.

Toplantıda şura ve kitabın basımına kadar geçen süreçle ilgili malumatlarıyla salondakileri bilgilendiren OSTİM Başkanı Orhan Aydın, TYB Genel Başkanı ve ASBÜ Rektörü Musa Kazım Arıcan, Dr. Hacı Bayram Bulgurlu ve TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ahilik geleneğinin yaşatılmasına yönelik misalleri sıraladılar. Toplantı salonunda aşina çehreler arasında Server Vakfı Başkanı Mehmet Ali Bulut, Mehmet Akif İnan Vakfı Başkanı Hıdır Yıldırım, Gazi Üniversitesi Tarih Eğitimi profesörü Güray Kırpık ve yazarlar vardı.

Doç. Dr. Muhammet Enes Kala’nın editörlüğünde Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları arasından çıkan “Ahiliği Yeniden Düşünmek” kitabında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ahilik Teşkîlâtı’nın kurucusu Ahi Evran’la birlikte Ahi Şerafettin Hazretlerini de bu vesileyle rahmetle yâd ediyor, sekiz yüz yıldır bu topraklarda Ahilik geleneğini sürdüren tüm esnaf ve sanatkârlarımızı minnetle anıyorum” diyerek Ahilik konusunda yapılacak her çalışmanın kendimizle, tarihimizle ve kadim değerlerimizle buluşturacağından geleceğe daha güvenle bakmamızı sağlayacağına inandığını belirtmiş.

Beş bölümden oluşan eserde “Fütüvvetten Ahiliğe-Ahilikten Medeniyete”, “Ahilik Uygulamalarının Dünü Ve Bugünü”, “Hayata Ahilikle Bakmak”, “21. Yüzyılda İktisadi Hayata Ahilik Zaviyesinden Bakış” ve “Ahilik Zaviyesinden Kurumsal Yapılanmalar” başlıkları ile ahilik hakkında bilgi verilmiş.

Hacı Bayram Bulgurlu’nun başında bulunduğu OSTİM Teknik Üniversitesi Ahi Evran Anadolu Müteşebbisliği Araştırma Merkezi tarafından kaleme alınan şûra sonuç bildirgesi Türkçe, Arapça, Çince, Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca ve Rusça olarak sekiz dilde eserin sonunda yer almış.

Toplantı sonrasında bugüne kadar Selçuklu Dönemine ait bir örneğine rastlanmayan Ahî Şerafeddin’e ait kabrin bulunduğu türbenin kapısı Cuma namazı öncesi özel olarak açılmıştı. Türbedeki sandukaların Ahi Şerafeddin ve ailesine ait olduğu bilgilerini araştırmacı-yazar Ali Kılcı verirken Kur’an-ı Kerim tilaveti sonundaki aminlerimize minareden okunan ezanla müezzin de ortak olmuştu.

Namaz öncesinde avluda karşılaştığımız Kültür ve Turizm Bakan Yarımcısı Batuhan Mumcu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yiğiner ve Ankara Kulübü seğmenlerinden Gürcan Maden’le selamlaşırken Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla, Ahi Şerefeddin Camii (Arslanhane Camii) Dünya Mirası ilan edilmesi haberlerini yapmak üzere gelen kameraman ve muhabirlerle de görüşmüş olduk. .

Gordion'dan sonra Ankara'nın listeye giren ikinci kültür hazinesi olan cami çıkışında Mehmet Doğan’ı tanıyan bir esnafın “Çoktandır gelmiyordunuz, iyi ki UNESCO listesine girdi. Artık gelirsiniz” tarzında takılması dayım Seyit Ural’ın İnönü döneminde müezzinliğini deruhte ettiği caminin avlusuna o günlerde askerlerin atlarını bağlamaları aklıma gelse de yemek masamızın konusu belli olmuştu.

Umudum ve arzum ahilik konusunda araştırma yapacaklara kaynak niteliği taşıyan “Ahiliği Yeniden Düşünmek” kitabının her kütüphanede bulunması gereken bir eser olacağıdır. Emeği geçenlere takdir ve tebriklerimle.