Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Mart 2024

Kur'an bize ne söylüyor?

Kur’ân, insanlığa, insanın insanı sömüremeyeceği adaletli ve erdemli bir yaşam düzeni sunar. Düşmanlara bile adalet kuraldır. Cezalar şahsidir. İnsan öldürme, inançlara baskı, işkence, içki, kumar, zina, faiz, rüşvet zulüm ve benzeri haramlar meşrulaştırılamaz eylemlerdir.

GÜNÜN AYETİ

"Ey insanlar! Şüphesiz sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık, tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık, Allah katında en değerli olanınız O’na itaatsizlikten en fazla sakınanınızdır. Allah her şeyi hakkıyla bilmektedir, her şeyden haberdardır." (HUCURAT 13)

GÜNÜN HADİSİ

Ebû Zer (r.a.) dedi ki: Resûlullah (Sallalahu aleyhi vesellem) bana şöyle buyurdu: “Nerede ve nasıl olursan ol, Allah’dan kork! Kötülük işlersen, hemen ardından bir iyilik yap ki, o kötülüğü silip yok etsin. İnsanlara karşı da güzel ahlakla muâmele et!” (TİRMİZİ)

Bismillahirrahmanirrahim...

Aziz, muhterem kardeşlerim.

Kur’ân Bize Ne Söylüyor?

Kur’ân, Yüce Dinimiz İslâm’ın temel kaynağıdır. O, söz ve anlam olarak Allah’ın Kitabıdır. Vahiy meleği Cibril aracılığı ile son ve evrensel Peygamber kılınan Hz. Muhammed’e indirilmiş, ardından da onun tarafından insanlığa sunulmuştur.

KUR’DAN ALLAH’IN VASIFLARI

a.) Kur’ân, yaratıcımız olan Allah’ı yüzü aşkın sıfatıyla bize tanıtır.

Kur’ân’a göre Allah birdir, varlığını kendisinden alandır. Kum taneciklerinden galaksilere kadar bütün varlıkları yaratan ayrıca her an yaratmakta olandır. Doğmamıştır, doğurmamıştır. Yarattığı hiçbir varlık O’nun eşi ve benzeri değildir. O, dilediğini yaratmaya gücü yetendir, bütün varlıklar O’na muhtaçtır. Yarattıkları üzerinde egemenlik hakkı O’nundur.

b.) Kur’ân evreni ve yer küresini tanıtır.

Onların yoktan var edildiğini ve Kıyamet olgusuyla birlikte köklü bir değişime uğratılarak kendilerine özgü ölümü tadacaklarını açıklar. Kur’ân fizik evrenin ötesinde Cennet ve Cehennemi içine alan daha mükemmel bir alemin varlığını bildirir. Bunun yanında ölümle başlayacak ahiret hayatının varlığını öğretir.

İNSAN ALLAH’A KULLUK İÇİN YARATILDI

c.) Kur’ân insanı tanıtır.

Ona göre insan emirleri ve yasaklarına uyarak Allah’a ibadet etmesi için en güzel şekilde yaratılmıştır. Yeryüzündeki bütün varlıklar onun için halk edilmiştir. Güneş ay ve yıldızlar şüphesiz ona hizmet vermesi için yapılandırılmıştır. İnsan için kabir hayatıyla başlayacak ebedî bir hayat vardır. O, tüm iradeli inançları, sözleri, davranışları, işleri ve ilişkilerinden sorgulanacak, sonucunda mükâfat olarak Cennet’le, ceza olarak Cehennemle azaplandırılacak ebediliğe erdirilmiş sorumlu varlıktır.

BEYAZ BİR SAYFA AÇALIM

d.) Kur’ân insanlığın ulu önderleri olan Peygamberleri tanıtır.

Onların şahsında insanlık tarihini özetler. Bunun yanı sıra zalimleşen nice inkârcı toplumun yıkıma uğratıldığını duyurur.

e.) Kur’ân, insanlığa, insanın insanı sömüremeyeceği adaletli ve erdemli bir yaşam düzeni sunar.

Sevgili okurlar! Allah’ın Kitabı olduğuna inandığımız Kurân’ı daha iyi anlama ve yaşama kararını alarak hayatımıza beyaz bir sayfa açmalıyız ki dünyamızı ve âhiretimizi mutlu edebilelim.

DOĞUŞTAN VERİLEN HAKLARIMIZ VARDIR

Kur’an insanlığa sunduğu bu ilahî düzeni şöylece özetleyebiliriz: “Yaratıcı Rab olarak Allah, yarattığı bütün varlıklar üzerinde egemendir. Renk ve dil farklılıkları içinde insanlar, elbette insan olarak hür ve eşit yaratılmışlardır. Üstünlük inançta ve ayrıca erdemli yaşantıdadır. Allah’a açık isyan ve insan haklarına tecavüz eylemleri dışında hürriyetler sınırlandırılamaz. Can-mal dokunulmazlığı vicdan ve din hürriyeti, öğretim ve örgütlenme, seçme ve seçilme hakları gibi temel haklar ve özgürlükler, Allah’ın doğuştan insana verdiği ve korunmalarını emrettiği görev nitelikli çiğnenemez değerlerdir.

İSLAM’DA CANLILARA İŞKENCE YASAKTIR

Kur’anda anlatılan ilahi düzende, hukuki ve sosyal adalet, liyakatlileri görevlendirme, şûra (danışma, seçim), faydalılara yönlendirip zararlılardan sakındırma, toplumsal hayatın temel yasalarıdır. Barış, ilkedir. İnsanlara zulüm ve canlılara işkence yasaktır. Düşmanlara bile adalet kuraldır. Yasalar herkesi bağlar. Cezalar şahsidir. Yargı kararıyla suça bire bir ceza yöntemi kutsal ilkedir. Toplumsal hayatın temeli ve nesillenmenin yöntemi, nikah akdine dayalı aile düzenidir. Miras haktır. İnsan öldürme, inançlara baskı, işkence, içki, kumar, zina, faiz, rüşvet zulüm… ve benzeri haramlar-yasaklar da meşrulaştırılamaz eylemlerdir.