Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.55
Gram Altın
2409.02
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Nisan 2015

Kur'an Meleği

Hz. Enes'den:

u2013 Şüphesiz ki, Kur'an için vekil kılınmış bir melek vardır. Bu melek, Kur'an'dan bir bölüm okuduğu halde, okuduğu kısmı güzel telaffuz edemeyen Kur'an okuyucusunun, yaptığı bu hatayı düzeltir. Ve o Kur'an'ı, Allah nezdine hatasız, kusursuz yükseltir.

(Camiussagu00eer, 2455)

* * *

Bu hadiste, Kur'an okumayı yeni öğrenenlere, hatalı okumalara maruz kalanlara, büyük bir teselli vardır. Çünkü Kur'an meleği, bu hatalı okumaları, Allah'a düzeltmiş olarak sunmakta; kulun sevabından hiçbir noksanlaştırma yapılmamaktadır.

* * *

Bu müjde, Rabbimizin lütuf ve merhametinin büyüklüğüne açık bir göstergedir.

Çünkü müslümanlar Kur'an'a son derece saygılıdırlar. Bu saygı gereği olarak, Kur'an'ı daima belden yukarı tutarlar, başları üstüne koyarlar. Özel kılıflar içinde duvarlara asarlar. Elde taşırken de özel karton kapların içinde korunmuş halde bulundururlar.

Kur'an'ın baskısına özel ihtimamla yaklaşırlar. Kur'an'ın hattına olduğu kadar, sayfa çerçevesinin süslemelerine de büyük bir itina ve özen gösterirler.

Kur'an'a saygının bir yönü de, Kur'an'ı yanlış okumaktan, hatalı telaffuzdan müslümanların duydukları korku ve çekincelerdir. Ve Kur'an'ı yeni okumaya başlayan kimseler için, bu yanlışlıkların ve hataların işlenmesi de kaçınılmazdır. Bu realitenin, Kur'an öğrenmeye bir engel teşkil etmesini, Rabbimiz rahmetiyle önlemiştir.

Hadisin haberine göre, Rabbimiz, şanı yüce kelamının okunması ile ilgili özel bir melek yaratmıştır. Bu Kur'an meleği, Kur'an öğrenmeye ve okumaya yeni başlamış mü'minlerin, yapacakları her yanlışı, işleyecekleri her telaffuz hatasını düzeltir. Okunan ayetler, Allah'ın katına düzeltilmiş şekliyle ulaştırılır. Bu sebeple yanlış okumalardan dolayı, okuyanlarda hiçbir sevap azalması söz konusu değildir.

Bu halin, Kur'an'a saygısızlık sayılacağı endişesinin de geçerliliği yoktur. Kur'an öğrenmek isteyenler, yanlış okuma korkusuna kapılmadan cesaretle ve azimle Kur'an okumaya devam edebilirler.