Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Ağustos 2018

Kurban bir ibadet, kurban bayramı bir ferahlamadır!

Din ile uzaktan yakından alakası olmayanların din konusunda en büyük ahkam kesiciler olması ilginç değil midir?

Başka toplumları, milletleri bu kadar yakından tanıdığımızdan bahsedemeyiz ama söz konusu bizim toplumsa din uzmanı, sorgulayıcılarının dinle bilhassa da İslam diniyle pek de hemhal olmuşluklarından bahsedemeyiz!

"Sözde, yüzde doksanı Müslüman olan güzel ülkemin din adına konuşanları Müslümanlar için kutsal ve ehemmiyetli sayılan tüm günlerde özel bir mesai harcıyor" desek yeridir.

Başta Ramazan ayı ve dini bayramlar olmak üzere dini açıdan içerdiği önemle birlikte her toplumun kendi gelenek ve ritüellerinden beslenmiş, kendi kültürel dokusunu oluşturmuş, temelde bir ibadet olsa da artık toplumsal hafızanın önemli dönemeçlerinden birini oluşturmuş bu günlerdeu2026

İşte, dini kutsallığın üzerine eklemlenen kültürel doku çerçevesinde ortaya çıkan görüntü, her toplum için kendi özel nüvelerini barındırsa da özde bir ibadet olarak inanılır, algılanır, iman edilir, manevi haz alınır, toplumsal bir ibadete ortaklıktan duyulan kıvanç yaşanır!

Ne var ki uzmanlıkları, kendilerini yetkin ve sorgulama makamında görmelerinden menkul hayli yeku00fbn tutan bir taife, sözbirliği etmişçesine birlik ve beraberlik membaı bu dini günlere acımasızca taarruz eder!

Ramazan bayramını şeker bayramına indirgeyerek ramazan orucunu yok sayma, kurban bayramında kurban olayını hümanizma, hayvanseverlik kılıfıyla değersizleştirmeye, ibadet ve birliktelik hazzını eser miktarda azaltmaya yönelik çabaları sürer gideru2026

Hoş, bunların her bir çerçeve etrafında kurdukları saldırı ve savunu metaforları kurban ve ramazana iman etmiş bir topluluk üzerinde etki oluşturacak değildir de topyeku00fbn taarruzların bu mutluluk günlerinde can sıkıcı atışlar olarak etraflarında dolaşması huzursuzluk vericidir!

Noel'de büyük bir vecd ve Batı tarafından kabul görme duygusuyla hindi pişiren, sair zamanlarda biftek, bonfile artık Allah ne yaratmışsa domuz, dana demeden mideye indirenlerin Kurban Bayramı için vahşet günleri nitelemeleri sadece ve sadece iki yüzlülüklerinin artık maske taşımaz bir hal alıp zahire fışkırmasından dolayı sıkıntı vericidir!

İşin bir diğer kötü yönü ise İslam inancına ait bu uygulamanın Müslüman kimlikli bizim vatandaşlarımızın usul adap bilmeden, yılın diğer günlerindeki etoburluklarını gizleme ihtiyacı dahi duymadan gelmesindendiru2026

Bu insanlar için üzülmemek mümkün mü? Hiç kimse Müslüman olmakla zorunlu tutulmamışken hem Müslüman kimliği taşıyıp hem de her fırsatta İslam'ın değerlerine, kutsallarına pervasızca hakaret etmenin uzaktan ne kadar acıklı göründüğünü fark edebilseleru2026

Sözün ayarını, kelimenin üslubunu hoyratça kaçıran bu zat-ı muhteremler bilsinler ki yönelttikleri suçlamalarla esasında İslam'ın kendisine örtük bir eleştiri yapma maksadını taşıyorlarsa amaçlarına ulaşıyorlar. Yok, eğer gerçek hayvansevici iseler, et tüketmeyi yılın 361 gününde de terk etmeleri samimiyetleri adına ciddi bir gösterge olacaktır.

Eleştiri erbabı öğrensin ki Ramazan da kurban da bizler için dini kutsaliyeti olan günlerdir ve iman etmişlik işte hemen buracıkta devreye girmektedir.

Elbette hiç kimse inanmak ve iman etmek zorunda değil. Ancak herkes inanan ve iman edenlere saygı duymak ve bunu göstermek zorundadır! Allah'a ulaşan elbette kan veya et değil; sahip olunan inanmışlığın mesajı zaten bu yönde bir kabul görmüştür vesselamu2026