Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2393.15
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Eylül 2016

Kurban: İbrahim'in Milletinden İsmail Olmak

Allah, Adem ve Havva'dan itibaren bütün insanlığın insan olma serüvenini bu dünyada başlatmıştır. Şimdiye kadar insanlığın yaşadığı tecrübe, insan olmanın kolay olmadığını, bilakis insan olmanın en çetin ve zor iş olduğunu ortaya koymaktadır. İnsan olmanın insana en ağır yük olması, insanın en büyük trajedisidir. İnsanoğlu, uzaya gitmeyi, atomu parçalamayı, füzeler yapmayı, nükleer silahlar yapmayı, bilgisayar ve telefonlar icat etmeyi başarmış, ancak kamil manada insan olmayı başaramamıştır. İnsanın, dış dünyada başarılar ortaya koymasına rağmen, iç dünyasında yani insanlık düzleminde aynı başarıları ortaya koymadığı görülmektedir.

İnsan olmak kadar önemli olan diğer bir husus, dünyanın insanca yaşamaya uygun bir yer haline getirilmesidir. İnsan, ahlaki, manevi, ruhi ve sosyal açılardan kendisini olgunlaştırmadığı gibi, dünyayı da kendisi için bir barış, özgürlük, adalet ve refah yurdu haline getirememiştir.2016 Küresel Barış İndeksine göre son on yılda çatışma yaşanmayan sadece on ülke bulunmaktadır. Suriye, barışa en çok ihtiyaç duyan yer konumundadır.2015 Yılında dünyada terör saldırılarından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı otuz beş bine yaklaşmaktadır. Küresel Barış İndeksinde ülkemiz 163 ülke arasında 145. sıradadır.

İnsanlığın ve dünyanın açlık, sefalet, şiddet, terörizm ve savaşla tüketildiği ve yok edildiği bir ortamda kurban bayramını idrak ediyoruz. Kurbanın, insanın ve dünyanın anlamını yeniden idrak etmemiz lazımdır. İnsan olmanın, İbrahim olmanın ve İsmail olmanın birbirinden kopmaz hikayesini yeniden keşfetmemiz gerekmektedir.

İbrahim Milletinden olan İsmailler olamadığımız için bugün insanlık birbiriyle kavgalı ve huzursuzdur. İbrahim Milletinden İsmailler olmayı başaramadığımız için içimizde FETÖİZM denilen küfrün, köleliğin ve emperyalizmin Truva atı olan bir sapkınlık kök salabilmekte ve etkin olabilmektedir. Bütün sorunlarımızın temelinde, İbrahim'in Milletinden olan İsmailler olmayı başaramamak vardır. Kurban Bayramı, Allah'a kulluk misyonu ekseninde İbrahim Milletinden İsmail olmayı amaç edinmiş insanların bayramıdır.

Kurban bayramı, maalesef, kesilecek hayvanlar ve yenilecek yemekler üzerinden konuşulmakta ve gündeme getirilmektedir. Kurban bayramında asıl gündeme getirilmesi gereken İbrahim Milletinden İsmail nasıl olunur sorusudur. Sayısız hayvanı kurban olarak kesiyoruz. Ancak kestiğimiz sayısız kurbanlar, bizim birbirimizi kesmemize engel olmamaktadır. İbrahim'e sunulan kurban, onun İsmail'i kurban etmesine engel oldu. Kestiğimiz kurbanlar, hiçbir şekilde insana zarar vermememiz ve ona dokunmamamız bilincini bize kazandırmalıdır. İnsandaki şiddet ve yıkıcılığı terbiye etmeyen bir kurban bilinci olmadıkça, hayvanların kesilmesinin hiçbir işlevi ve anlamı olmayacaktır. Kurbandan önce, kurban bilinciyle donanmaya ihtiyaç vardır.

Kurban bilinci, insan olma ve İbrahim Milletinden İsmail olma bilincidir. İbrahim Milleti, insanlığın sahih milletidir. İbrahim Milletinde insanlığa ait hiçbir unsur dışarıda bırakılmamaktadır. Ayrımcılık, dışlayıcılık ve ötekileştirme, İbrahim Milletinin ruhuna terstir. İbrahim, Allah'a dost olduğu gibi, onun milletinde de insanlar, Allah'a ve insanlığa dostturlar. Kadın-erkek, siyah-beyaz, Avrupalı-Asyalı, Kürt-Türk, Şii-Sünni, köylü-şehirli, genç-yaşlı, kısacası insanlığımızın bütün unsurları ve renkleri, İbrahim milletinin asli parçalarıdırlar.

İbrahim Milleti olarak insanlık, evrensel buluşması olan Hacda bir araya gelmektedir. Hacda bir araya gelen İbrahim Milletinden insanlar, hiçbir canlıya, tabiata ve insana zarar vermemek üzere aralarında güçlü bir manevi birlik olma zinciri oluşturmaktadırlar. Tevhit ekseninde insanlığın birliği, İbrahim'in Milleti formunda gerçekleşmektedir. İnsanlık, hacda tek düşmanlarının nefisleri ve şeytan olduğu gerçeğini kavramakta, insanı insana düşman eden bütün saptırmaların birer Nemrudi tuzak olduğunu görme imkanına kavuşmaktadır.

İbrahim Milletinden İsmail olmak, kolay bir şey değildir. İbrahim Milletinden İsmail olmak, insanın önündeki en büyük meydan okumadır. İbrahim Milletinden İsmail olmayı başaran insan olmak için, kişinin kendisi için en sevgili, en merkezi, en değerli ve en bağımlı olan şeyden vazgeçmesi gerekmektedir. İbrahim Milletinden İsmail olmak için kendimiz için en çok değer verdiğimiz makam, mevki, şöhret, şehvet, güç, iktidar, narsizm, egoizm, milliyetçilik, ırkçılık, cinsiyetçilik, yıkıcılık, mezhepçilik, mal ve mülk toplama hırsı gibi bütün bağımlılıklarımızı kurban etmemiz gerekmektedir. İbrahim'in milletinden insan olan İsmail olmak için, bütün putlarımızı kurban etmemiz bir zorunluluktur. Nefsimiz başta olmak üzere bütün putlarımızı kurban etmedikçe İbrahim Milletinden olmak mümkün değildir. Parayı, gücü ve yalanı kurban edip merhameti, adaleti, hürriyeti, paylaşmayı, ihlası ve yardımlaşmayı inşa etmedikçe İbrahim'in Milleti olma aidiyetini gerçekleştiremeyiz. İnsan olmanın bedeli, insan olmayan karanlık tarafımızı kurban etmeyi gerektirmektedir.

Kurban, insanın Allah'a kul olması, insanların Allah'ın kulları olarak birbiriyle yakınlaşması demektir. Kurban, insan ve Allah, insan ve insanlar arasında ilişki, yani kurbiyet anlamında yakınlık, tanışma ve bilişme oluşturmayı amaçlayan bir kulluk eylemidir. İnsanın kendisini, dünyayı ve toplumu merhametle, akılla, tanımayla, yakınlaşma ile onarma, iyileştirme ve doğrultmayı amaçlayan her türlü çaba, kurbandır. Allah'ı gaye edinerek kendimizi ve dünyamızı onardığımız sürece İbrahim'in Milletinden olmayı gerçekleştirebiliriz. İbrahim'in Milletinden insanlar olan İsmailler olma duasıyla mutlu bayramlar diliyorum.