Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Nisan 2018

Küresel Emperyalizm Doludizgin!

"Bir toplumun, başka bir toplumun ürettiği artı değeri kendi bünyesine, gücüne, ekonomisine katma" çerçevesinde tanımlanan emperyalizmin kültürel hali, siyasi gündemin kesifliği arasında eriyip gidiyor.

Her ne kadar zaman zaman "modernizm" etrafındaki tartışmaların ucu kültürel emperyalizme dokunsa da emperyalizm bağlantılı kavramlarla birlikte teşebbüsler de yeterince irdelenmiyor.

Oysa siyasal nizam verme girişimi gibi görülen pek çok dizayn hareketin dayandığı adres tam da burası.

Medeniyetler savaşı gibi bir tezle, bu mecradaki mücadeleleri meşru ve olağan sonuç gibi gösterme çabası, tarihin sonu iddiasıyla düşünsel evrimini tamamlamış bir insanlar dünyası betimlemesi esasında bir perdeleme!

Kültürel emperyalizmin gönüllü müstemlekelere yol açması, yapılan sömürüyü legal veya doğru kılmaz tabii ki. Asimilasyonun boyutu kültürel kodlarda kendini aşikar etse de sonsuza kadar sömürgecileri haklı göstermez.

Batı medeniyeti üzerine yüklenen üstencilik ve ideallik algısı olsa olsa postmodern kültürel emperyalizmin başarıya ulaşmışlığına delildir, üstün bir imge olduğuna değilu2026

Öteki olarak tahkir ettiği, kast sistemi oluşturarak yükselme(!) imkanı dahi vermediği her kültür ve medeniyete ait "iyi" olanı zimmetine geçirme, bunların en mahir oldukları alanlardan biriu2026

Kendine ait inancı merkeze alarak etrafına konumlandırdığı medeniyeti yüceltirken öteki olarak gördüğü ıslah edilemez barbarlara ait güzellikleri bünyelerine dahil etmeleri gayet başarılı!

Emperyalist suçlu tabii de sömürülenin hiç mi kabahati yok?

Başta inancı olmak üzere kültürünün, medeniyetinin her öğesini aşağılık kompleksi içerisinde yok saymaya çalışan, kendisine üstün ve ideal olarak sunulan her bir detaya, kültürel unsura dört elle yapışan taklitçi tiplerin!?

Eğitimleri, ekonomik düzeyleri, toplumsal konumları fark etmeksizin aynı hastalığa duçar olmuşçasına sadece kendilerini değil kendi medeniyetlerine ait her detayı küçümseyen özgüvensizlerin?

Enteresan bir şekilde toplumun her katmanına yayılmış bir şekilde varlık gösteren kendi kimliklerini ret edip kendilerini bünyelerine dahil etmeyenlerin arkasından koşmaya çalıştıkları için kimliksizleştiklerinin farkına dahi varmayanların!

Batılı olmayan ancak hiçbir vakit Batılı olmalarına da izin verilmeyecek olan taklitçileri tanımlayacak en güzel ifade bu olsa gerek: Kimliksiz!

Başımızı etrafa şöyle bir çevirip nazar etsek hepimizin söyleyeceği de şu olmaz mıydı: "Ne kadar çok kimliksiz var!"