Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2456.16
BIST 100
9800.22
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Ekim 2022

​Kuruluş Erdoğan

Başlık size “Kuruluş Ertuğrul”u hatırlattı sanırım. Bir devlet kurmak yahut bir devleti dönüştürmek her siyasetçiye nasip olmaz. 1950’lerde dönüşümü sağlayan lider Adnan Menderes’ti. 1980’lerde ise rahmetli Turgut Özal. Onlar milletin gönlündeki yerlerini aldı. Her ikisine de nasip olmayan ise Recep Tayyip Erdoğan’ın kısmetine düştü.

İngiltere’de kraliçe öldü, tüm evraklara kralın logosu, paralara yeni kralın fotoğrafları basılmaya başlandı. Devletlerde gelenek böyledir. Türk devlet töresinde de... Onun için Atatürk ölünce İsmet İnönü, yeni devlet başkanı olarak paralara kendi fotoğrafını bastırmış, okullara ve devlet dairelerine büstleri konulmuş, İsmet İnönü fotoğrafları asılmıştı.

Yeni nesiller bunu bilmiyorlar. Sadece kurucu başkanın değil, ABD dolarının üzerinde Amerikan tarihinde iz bırakan diğer başkanların resimleri de yer alır. Eğer eski Türk geleneğini devam ettiriyor olsaydık Türk lirasının üzerinde şimdiki devlet başkanının fotoğrafının olması, hutbelerin de onun adına okunması gerekirdi.

***

Recep Tayyip Erdoğan, devleti dönüştürüp adeta yeniden kurdu. Ülkeyi parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçirdi. Bakanlıklardan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sistemi A’dan Z’ye değiştirdi. Şimdi yeni, Türk usulü bir ekonomi sistemi kuruyor. Şüphesiz Erdoğan’ı sevmeyen, ona muhalif olan bir kesim var. Tarihte iz bırakmış devlet adamlarının çevresinde de böyle bir muhalefet hep vardı.

Sultan II. Mehmet genç yaşta İstanbul’u kuşattığında Veziriazam Çandarlı Halil Paşa muhalefet etmiş, fetih gerçekleşene kadar kuşatmanın kaldırılması için sürekli askeri kışkırtmıştı. İstanbul fethedilince de 15 yıllık sadrazamlığı son bulmuş, yaptıklarının karşılığını kellesi ile ödemişti.

Bugün ana muhalefette CHP var. Tek başına iktidara gelemeyeceğini bildiği için terörün siyasi uzantısı olan HDP ve marjinal gruplarla işbirliği yapıyor. Ancak son kozlarını oynuyor. Genel başkanları Kılıçdaroğlu’nun yaşı ilerledi, Cumhurbaşkanlığı’na aday olsa da olmasa da 2023’te parti başkanlığına veda etmek zorunda kalacak.

***

Recep Tayyip Erdoğan, şanslı bir lider. Parayı idare etmesini bildiği kadar doğu ve batı ülkeleri arasında denge politikası yürütmeyi de beceriyor. Şansı, Karadeniz’de doğalgazın keşfi. Akdeniz’deki enerji kaynaklarının devreye girmesi ile birlikte Türkiye’nin her yıl enerji için ödediği 50 milyar dolar ile neler yapılır düşünebiliyor musunuz?

Kıskaca alınmış bir Anadolu coğrafyasından tıpkı Selçuklu ve Osmanlı’nın kuruluş yıllarındaki coğrafi, ekonomik, kültürel ve siyasi dinamiklerle bir dünya devletine doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Recep Tayyip Erdoğan’ın çevresinde de bu değişim ve dönüşüme destek veren devlet adamları var. Tıpkı Kanuni dönemindeki Mimar Sinan, Sokullu Mehmet Paşa, Ebussuud Efendi ve diğer devlet erkânı gibi…

Türkiye, coğrafyasının üstünlüğü, tarımdaki gücü, üretim seferberliği, turizm atılımları, uluslararası siyasi manevraları, güçlü kültürel mirası ve ileri teknoloji ile yükselen savunma sanayi ile Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında yeni bir dirilişle İslam dünyasının Doğu ve Batı'daki bayraktarı olacaktır.