Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.63
Gram Altın
2426.88
BIST 100
10002.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Ocak 2023

Kutuplaşma

Dünya’da iklim değişikliği Kuzey ve Güney Kutuplarında erimeyi hızlandırırken, paranın kutbu da batı ekseninden doğuya kayıyor. ABD, doğuda oluşacak yeni kutbu engelleyebilmek için siyasi, ekonomik, askeri tedbirleri almaktan çekinmiyor.

NATO’nun genişlemesi de Avrupa’nın güvenliği için önemli tedbirlerden biri. Avrupa Konseyi dönem başkanlığını devralan İsveç ile Norveç’in NATO’ya girişi kuzey kutbunun erimesiyle oluşan yeni deniz yolunun engellenmesi için önemli bir adım. İsveç’in AB üzerinden NATO ortaklığını sağlamak için Macaristan ve Türkiye engelini aşmak zorundalar.

NATO-AB stratejik ortaklığının merkezinde ABD çıkarları yatıyor. Ukrayna savaşı sonrasında AB’yi kendisine mahkum eden ABD’nin Türk kuşağını kontrol edebilmesi için de Türkiye’de istediği değişikliği yapması, Erdoğan’ı seçimli veya seçimsiz işbaşından el çektirmesi lazım.

ABD emperyalizmini sekteye uğratacak Jinping, Putin, Erdoğan, Reisi gibi liderler otoriter aktör olarak takdim edilerek, siyasi, ekonomik, teknolojik ve askeri araçlara sahip olmalarının ABD değerlerine ve demokratik ilkelere meydan okudukları gerekçesiyle cezalandırılmak isteniyor. Ukrayna savaşının önemli faturalarından enerji ve gıda krizleri bu aktörlerin sırtına yüklenmek isteniyor.

ABD’nin Türkiye’de yapmak istediği gayet açık. Rothschild ailesi İsrail devletinin kurulmasına izin vermeyen Abdülhamit’e ne yaptıysa bugün İkinci İsrail olarak kurguladıkları PKK terör devletine izin vermeyen Erdoğan hakkındaki planları da üç aşağı beş yukarı aynı.

Bay Kemal’in ABD’den sonra ziyaret ettiği İngiltere’de Rothschild temsilcilerinden 5 trilyon dolar temiz para bulduğunu açıklamasının arkasındaki sır perdesi, dün Rothschild Osmanlı’nın dış borcunu ödemesi karşılığında Abdülhamit’ten Filistin topraklarını istediği gibi bugün de en azından Suriye’ye yapılacak operasyonların demokrasi, barış, kardeşlik adına ertelenmesini istemiştir.

İsveç bir yandan Türkiye ile terör konusunda mutabakat imzalarken öbür yandan PKK/PYD yandaşlarının gösterilerde Erdoğan’ı hedef almasına izin vermesi AB ve ABD sopasıyla Türkiye hizaya getirilebilir hesabından başka bir şey değil.

İsveç’te terör gösterisinin ardından Biden yönetimi Türkiye’ye F-16, Yunanistan’a ise F-35 satmak istediğini Kongre’nin ilgili komitelerine iletti. Bu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki 10/7 dengesinin bozularak Yunanistan’a torpil geçilmesi anlamına geliyor. Türkiye'ye F-16 satışının 20 milyar dolara mal olması bekleniyor. Türkiye ile yapılacak anlaşmanın 40 yeni F-16 ile mevcut 79 adet F-16'nın modernizasyonu ve 900 havadan havaya füze içerdiği belirtiliyor.

Anlaşmanın Kongre'ye bildirilmesi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Washington'a yapacağı ziyaretle hemen hemen aynı zamana denk geliyor. Çavuşoğlu ABD’den sonra Moskova’da Suriye konusunu görüşecek. Şayet, Esed ile muhalifler masaya oturtulur, Suriyelilerin hukukları korunacak olursa, Suriye’de ABD’nin de desteklediği terör yapısının da yıllardır yüzbinlerce insanın kanını dökerek kurmak istediği terör devleti de bir hayal olacaktır.

ABD’nin attığı adıma paralel olarak içimizdeki Rorthschild’in temsilcisi Babacan’ın BAYKAR’a hükümetin torpil geçtiği yönündeki açıklamaları gündeme oturdu. Dün, F-35 programından çıkartılmamızı S-400 almamıza bağlayan Babacan, SİHA’larımız olmasa idi yurt içi ve yurt dışında ABD silahlarıyla donatılan terör yapısına karşı mücadele de kaç şehit vereceğimizi biliyordur her halde. ABD’nin F-35’ler vermeyerek Anadolu uçak gemisini işlevsiz hale getirerek Yunanistan’a yaptığı yığınağa karşı oluşacak tehdidi önlemek istediğini de anlamıştır, kiraya çıkardığı aklıyla.

Babacan’a bir kötü haber daha verelim Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 1’inci güç ünitesinde pasif kor su basma sisteminin hidrolik tanklarının kurulumuyla en önemli aşamalardan biri daha tamamlandı.

Bu arada, Suriye Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, BM'nin Türkiye'den Suriye'ye insani yardım için Bab al-Hawa geçiş noktasını kullanma yetkisini 10 Temmuz 2023'e kadar altı ay süreyle uzattığını duyurdu. Bu da Türkiye’ye operasyon konusunda acele etmemek için süre verdi. ABD ve terör unsurları Suriye’den ya Türkiye’nin operasyonuyla veya Türkiye-Suriye anlaşmasıyla defolup gidecek. Güney sınırlarımızda rahatlama, Akdeniz ve batımızda kaşınan odaklara dikkatimizi vermeyi sağlayacak. Kim ne derse desin dünyanın yeni merkezi Türkiye, yeni kutup ise Türk dünyası olacaktır. Türkiye’nin çakallara yem olmaması için dün Abdülhamit’e yapılanların bugün Erdoğan’a yapılmaması gerekiyor. Bu imanla Erdoğan’ın etrafında kenetlenen herkese teşekkürü borç biliyorum. Sağolasınız Bayraktar ailesi, sağolasınız TOGG’un babayiğitleri, sağolasınız milli tank, top, füze, uçak, gemi için taşın altına elini koyan isimsiz kahramanlar. Sağ olasınız Türkiye’ye nükleer santral kazandıran dost ülkeler. Sağ olasınız uzay savaşında köşe tutmak isteyen cengaverler. Sağ olasınız gece gündüz, kar kış demeden bizim rahatımız için sınır boylarında gözünü kırpmadan nöbet tutan evlatlar. Evet dünya kutuplaşıyor, bu kutuplaşmada yeni bilim, teknoloji, ekonomi, finans, siyasi ve askeri merkez Türkiye. Vesselam….