Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2433.87
BIST 100
10052.37
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Lohusalık Cinneti (Psikozu)

Doğum sonrası cinneti (lohusalık sendromu) yani postpartum psikoz çok nadir görülen bir rahatsızlık olup her 1000 doğum yapan kadından ancak 1 ila 2'sinde rastlanır. Vakaların çoğunda tablo ilk 4 hafta içinde gelişir. Belirtilerine gelince:

u00b7 Uykusuzluk, halsizlik, üzüntü, hırçınlık, duygusal oynaklık

u00b7 İşitsel hallüsinasyonlar, ajitasyon, yok olma hezeyanları, büyüklük hezeyanı, suçluluk düşünceleri

u00b7 Bebeğine yönelik olumsuz ve reddedici bakış.

Bunları niçin mi yazdım? Bir belediye başkanımızın gelinine, gencecik bir hanımefendiye karşı yapılan vandallığı, vahşiliği, terör zulmünü yok sayabilmek için şimdi bazı insafsızlar," Acaba bu hanım doğum cinneti geçiriyor olmasın?" demekteler.

Yani böyle bir olay olmamış da bu hanım akıl hastası olduğundan hezeyan ve hallüsinasyonların etkisiyle bunları uyduruyor demeye getiriyorlar. Eylemcilerin iğrenç acımasızlığını, merhametsizliğini görmek istemiyorlar ve bu korkunç olayı çarpıtarak gerçekleri örtmek niyetindeler.

Halbuki bunu ayırt etmek çok kolay:

u00b7 Bakıyorsunuz bebek 6 aylık. Yani doğumdan sonraki 4 aylık sınırı geçmiş.

u00b7 Sonra olay şiddetli bir travmadan sonra gelişmiş. Darp raporu mevcut. Balçiçek İlter Star'daki yazısında "Morluklarını gördüm" demekte ve "Yaşadığı travmaya tanık oldum" diye eklemektedir. Doğum psikozunda böyle bir travma söz konusu değildir.

u00b7 Anne bebeğine süt verirken travmanın etkisiyle sütten kesilmiş. Üstelik bebeğine olan sevgi ve sorumluluk duygusuyla üzüntü içerisinde.

u00b7 Her saat başı yıkanmak ihtiyacı hissediyor.

u00b7 Televizyona bakamaz hale gelmiş,

u00b7 Gezi Parkı denince paniğe kapılıyor, krize giriyormuş.

u00b7 En önemlisi de kendisiyle konuşan gazeteciye maruz kaldığı vahşeti gayet düzgün cümlelerle, kronolojik sırayla ve bir mantık silsilesi içinde ancak derin kederle anlatması.

u00b7 Üstelik yukarıda sıraladığımız bulguların hiç biri yok. Ne hallüsinasyon, ne hezeyanu2026 Aksine hayali hallüsine olaylardan değil yaşadığı hadiselerden söz etmiş. Gayet açık ifadelerle başına gelenleri anlatmış.

u00b7 Yine doğum cinnetinin tipik belirtisi olan çocuğuna karşı reddedici bakış açısı da kesinlikle bulunmuyor.

u00b7 Sonra fizik travmanın izlerinden ve idrar kokusundan kayınpederi de bahsediyor.

Kısacası bu durumun doğum cinneti ile yakından uzaktan bir ilgisi yok. Bize eylemcilerin kendilerinden saymadıklarına bakışlarını, kafa yapılarını, nasıl bir Türkiye istediklerini gösteren sıradan ve ibretli bir olay sadeceu2026