Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Kasım 2015

Luciona Garibaldi Neyin Peşindeydi?

Bugün 10 Kasım. Neşe doluyor insan.
Yok ya, o başka tarihdi değil mi? 23 Nisan mıydı, 19 Mayıs mı? Tabii canım, adam sen de, o vakitler Kasım, masım yoktu ki. Teşrinisani derlerdi ona. Ve bu pekala Türkçeydi ama nedense ne anlama geldiği hala bilinmeyen Kasım yapıldı! Ondan mütevellit karıştırdım zar!
Neyse canım, kimsenin mutluluğunda, neşesinde gözümüz yok çok şükür.
Hem gazeteci, yazar dediğin azcık da olsa 'malumatfuruş' olmalı değil mi azizim! Uğur Mumcu'ya atfedilir ya, hani "Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz" sözü veçhile.
1945 Nisan'ın 25'inde, 5 milyar dolar değerinde hazine yüklü konvoy eşliğinde Milan kentinden ayrıldılar. Yanında sevgilisi daha doğrusu metresi Claretta Petacci de vardı. Kadının Benito'ya olan aşkı öylesine büyüktü ki Almanların tüm ısrarlarına rağmen ölümü göze alarak sevdiği adamın yanından Nisan 28'de ölene dek bir an ayrılmadı.
Çeşitli rivayetler var. Resmi yahut dedikodu nevinden. Duce için hazin sonun başlangıcı acaba aptalca saf bir aldanma mı yoksa bilerek gözgöre göre gidilen bir infaz mıydı?
Aslında bu işin magazin kısmı gibidir. Asıl soru, sırlarla dolu ölen ünlü Rus ajan, Stalin'in has adamı Gevork Vartanyan'ın arkasında bıraktıklarıdır.
Luciano Garibaldi de işte bu işe kafayı takmış ve bilgi, belge, kişi üzerinden giderek soruyu derinlemesine araştırmış. Neticede İtalyan Diktatörü Duce Benito Mussolini'nin İngiliz İstihbaratı tarafından infaz edildiğini ortaya koymuş.
Gevork Vartanyan'in namı, gerçekte başkaca ama çok ciddi ve resmi ağızlarda dillendirilen İngiliz Başbakanı Churchill, Amerikan Başkanı Roosvelt ve de Rusya Diktatörü Stalin'e düzenleneceği iddia edilen suikasti önlemekle yayılmıştır. Böyle bir kahramanlığın öne çıkmasını ise Garibaldi, başkaca kirli bir düzeneği örtbas, 'manipule' etmek için uydurulduğunu söylüyor.
İngiliz gizli servisinin Mussolini'yi infaz etmesininin bu kirli oyunun parçası olarak gizlendiğini öne sürüyor. İtalya çift taraflı hatta üç taraflı oynamaya başlayınca önce Stalin sonra da İngilizler devreye giriyor. Fazla da tafsilata girmek istemiyorum. Benden bu kadar. Meraklisi okusun araştırsın.
Benim dikkatimi ise Türkiye'nin bu hengamede adının geçmesi. Birincisi 1943'te İtalyanların Rusya ile Ankara'da biraraya gelerek Almanya, hatta İngilizlere karşı ittifak arayışları. İkincisi ise Mussolini'ye Türkiye veya İspanya'ya kaçma teklifi yapılması. Mussolini buna yanaşmayınca bari metresi kurtulsun demişler. I ııh, o da reddetmiş vallahi!
İşte tam da bu noktada, bütün bunlar olurken İsmet Paşa'nın önce Alman taraftarı gözükmesi, şaşkın, olaylardan bihaber olması (Garibaldi'nin yalancısıyım!) durumun başka bir vahameti gibi geldi bana. Düşünsene, Kabul edip de yanındaki 5 milyar dolarlık hazineyle Türkiye'ye gelen Mussoliniu2026 Zamanında onca servetle Mısır Hidiv'i gelmişti de, neler olmuştu neler!