Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2433.14
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Ocak 2023

M. Akif İnan için

6 Ocak tarihi benim için çok önemli bir gün. Mescid-i Aksa şairi -Yedi Güzel Adamdan biri olan kıymetli üstadımız Mehmet Akif İnan'ın vefat yıl dönümü…

Şair Akif İnan’ı anmak için Urfa- Harrankapı mezarlığında dostları, sevenleri ve edebiyatseverler olarak mezarı başındaydık. Akif İnanın mezarı başında Memur-sen Şanlıurfa il başkanı İbrahim Coşkun, Memur-sen Eski Genel başkan yardımcısı Ahmet Kaytan ve Akif İnan’ın okul arkadaşı aynı zamanda Urfa’nın Vakıf adamı olan Yusuf Demirkol hocamız birer konuşma yapmışlardı.

Akşam programında ise TYB Şanlıurfa şubesi organizesinde ve Haliliye Belediyesi

Mihmandarlığında Mehmet Akif İnan’a dair şiirler, hatıralar ve onun şiiri üzerine konuşmalar yapılmıştı.

M. Akif İnan’a dair…

Öğrencilik yıllarımızda Edebiyat Fakültesi şiir gecelerini hazırladığımız zamanlarda onunla yüz yüze tanışmıştık. Ankara'daki şair dostlara reislik yapar, onları arabasıyla getirirdi. Bazen de otobüsle de geldikleri olurdu. Ankara ekibini hiç unutmam: Mehmet Akif İnan, Ragıp Karcı, Atilla Maraş, Alaaddin Özdenören vardı. İstanbul ekibi Nurettin Durman, Adem Turan, Hüseyin Akın, Mürsel Sönmez, Şeref Akbaba… Erzurum'dan Nurullah Genç, Kütahya’dan Mustafa Özçelik, Van'dan ise Müştehir Karakaya gelirlerdi.

1998'de şiir gecemize dair bir hatırayı burada zikretmek isterim. Merhum Akif İnan, şiirini okumuş ve yerine oturmuştu. Sonra sunucu arkadaşımız, şiirini okuyacak başka bir şair dostumuzu davet edecekti. Anons gerçekleşmişti. Fakat gelecek olan şairden önce Mehmet Akif İnan Üstadımız tekrar kürsüye çıkmış ve şöyle demişti. Kıymetli dostlar bugün üstadımız Necip Fazıl'ın metafizik oğlu Hilmi Oflaz'ın vefat ettiği gün. Onun için bir Fatiha okuyalım "El Fatiha" demişti.

Biz, Hilmi Oflaz'ı ve üstadı Necip Fazıl için yapmış olduğu fedakârlıkları ilk olarak M. Akif İnan’dan öğrenmiştik. Hilmi Oflaz, edebiyat ve hakikat ilişkileri içerisinde edebiyattan yana taraf tutan edebi mahfillere derman olan bir insandı. Kim bilir, üstat Necip Fazıl'a yapmış olduğu iltifatlar neticesinde bir çağa ışık tutacak şiirlerin de ortaya çıkmasına vesile olmuştur.

İşte Akif İnan; sadece Necip Fazıl'ı değil Necip Fazıl'ın dostlarıyla da yakından ilgilenen, onların dertleriyle dertlenen bir insandı. Üstat Necip Fazıl'ın İstanbul'dan Ankara'ya geldiği zamanlar otel odalarında değil onun evinde kalıyor olması bir meseledir. Demek ki üstatla beraber Hilmi Oflaz da geliyormuş evlerine…

Mehmet Akif İnan'ı ve diğer dostlarımızı şiir gecesi sonrası kalacakları otele bırakırken bir yarım saat de olsa onlarla otel lobisinde sohbet etme imkânı bulurduk. Bu sohbetlerin birinde M. Akif İnan şöyle demişti. Biz, Necip Fazıl'ın açmış olduğu şiir atmosferinde soluk alıp veriyoruz. Her ne kadar Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Muhip Dıranas, Ahmet Kutsi Tecer şiirimiz üzerinde etkileri olmuşsa da Necip Fazıl'ın bizde estetik ve içerik açısından büyük etkisi olmuştur. Mehmet Akif İnan'ın Necip Fazıl dışında tuttuğu ve etkisinde kaldığı, daha doğrusu kaldığını söylediği diğer üç şahsiyetin dünya görüşü ve inançları açısından dindar bir görüntüleri yoktu. Necip Fazıl, Akif İnan'ın şiirini dinî değerleri koruyan, tarihe, klasik mimariye ve İslâmî hassasiyete sahip bir şiir olarak devşirmiştir.

Akif İnan'ın kendi sohbetinde bahsettiği bu şairlerin dışında bir de onun yakın dostu Rasim Özdenören'in de bir hatırasını daha nakledeyim. 2001 tarihinde merhum Rasim Özdenören, Urfa'da vermiş olduğu bir konferansta Akif İnan'a dair şunları söylemişti. “Biz, Akif İnan'la fi tarihinde İstanbul Aksaray'da bir kıraathanede oturuyorduk. Sonra Akif İnan, bize dedi haydi Yenikapı’ya kadar yürüyelim. Biz, onunla Aksaray'dan Yenikapı'ya kadar yürüdük. Akif İnan, yolda durmadı ve Ahmet Haşim'in bütün şiirlerini bize ezbere okudu.” Demek ki Akif İnan’ın şiirinin arka planı çok zenginmiş. Bir sonraki yazımızda buna değinmek dileğiyle…

M. Akif İnan’a rahmetle..