Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2401.78
BIST 100
10166.95
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


MADDE BAĞIMLILIĞI YURDUMUZU TEHDİT EDİYOR

Geçen hafta Giresun'a gitme fırsatımız oldu. İstanbul'dan uçakla Ordu-Giresun Havalimanı'na indik. Bu bizim bu limana ilk yolculuğumuzdu. Havaalanına gururla ve keyifle inme şansını yakaladık. Bu havalimanının yapılmasında emeği geçenlere şükran borcumuz vardır. En büyük teşekkür saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beyefendiyedir.

İlimizde ve ilçemizde halkın arasında dolaştık. Hemen hiç kimse futboldan söz etmiyor, nitelik futbol maçlarını özlemiyor. Maçların kalitesi ile ilgili yorumlar yapılmıyor. Daha çok hakem kararları ile ilgili haberler gündem oluşturuyor. Yöneticilerin sert ve öfke içeren demeçleri daha çok konuşuluyor. Demek ki toplumumuzun futbol zevki körelmiş, üzeri örtülmüş. Futbol bizim için tanıtım aracı olmaktan çıkmış.

Aslını sorarsanız bizim futbol ile ilgili fikirlerimiz genellikle olumsuzdur. Futbol bize göre bir spor dalı değildir, genellikle gösteri san'atı diye alınabilir. Yöneticiler ve ilgililer toplumu meşgul etmek ve uyutmak için futbolu devreye sokarlar. Böylece cemiyet dertlerini unutur, problemlerini dile getirmez; onları halının altına süpürür.

Bizi asıl üzen husus ise yüzme, basketbol, voleybol gibi spor dallarına ilginin azlığı idi. Bu gibi branşlar halkımız arasında hiç konuşulmuyor, yöneticilerimiz de sanki bunları yok sayıyor. İyi niyetli olanları ise başını sallayıp geçiyor. Televizyonlarda ve gazetelerde yüzme, atletizm, Uzakdoğu sporları ve benzerleri hiç yer tutmuyor. Tanıtımı az olan bu sporlar sağlık için çok gereklidir.

Neden bunları yazıyoruz? Gençlerle ve öğrencilerle konuştuk. Çocuklarımızda ve öğrencilerimizde uyarıcı ve uyuşturucu madde kullanımında artış tespit ettik. En küçük yerleşim birimlerinde bile madde bağımlılığı almış başını gidiyor. Böyle bir problemin çözümü için yapılanlar nelerdir?

Uyarıcı ve uyuşturucu maddelerle ilgili ne gibi önlemler alınabilir? Uyuşturucular çocukları öldürebilir, onları sakat bırakabilir.

Çözüm var mıdır? Evet, vardır. En iyisi hiç kullanmamaktır. Uyarıcı ve uyuşturucu maddeye başlandıktan sonra tedavisi mümkündür ama oldukça zordur. Bu tür maddeleri kullanmamak için çocuklarımızı spora yönlendirmeliyiz. Özellikle güreş, Uzakdoğu sporlarına bizim soyumuz çok yatkındır. Böylece bu sporlar sayesinde gençlerimizin özgüvenleri artacaktır.

Sonuç: "Bize göre bu ülkenin en büyük problemi madde bağımlılığıdır ve çaresi de spordur."