Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2473.56
BIST 100
10529.92
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Aralık 2016

Makedonya'da Müslüman Türkler asimile ediliyor!

Hafta sonu Yunus Emre Enstitüsü, TİKA, Beyaz Hareket Vakfı ve Balkan Dernekleri'nin ortaklaşa düzenledikleri bir etkinlik için Üsküp'teydim. İlk, orta, lise ve üniversite düzeyinde yaklaşık 150 eğitimcinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte Makedonya'daki Türklerin eğitim sorunları masaya yatırıldı. Bu can sıkıcı sorunlara değinmeden evvel eli kanlı terör örgütü FETÖ'nün Makedonya'da hala etkin olduğunu söylemeliyim. Üsküp'ün orta yerinde Yahya Kemal Koleji adlı terör yuvası hala militan yetiştirmeye devam ediyor. Ülkenin 5 farklı yerinde de okulları var. Haftalık yayın yapan Makedonya Zaman ve düşünce kuruluşları ile sinsice faaliyet yürütüyorlar. Makedonya bu örgüte tolerans göstermekle resmen kendi ayağına sıkıyor! Gün gelir bunun bedelini acı öder.

Bilindiği gibi Yunanistan'la isim sorunu yaşayan Makedonya'yı mevcut ismiyle tanıyan ilk ülke Türkiye olmuştur. Buna rağmen Makedonya Eğitim Bakanı Pishtar Lutvio bu terör yuvalarının kapatılmaması için büyük çaba sarf ediyor! Üsküp Büyükelçisi Sayın Tülin Erkal Kara ise FETÖ konusunda çok titiz bir mücadele yürütüyor. Pishtar Lutvio'nun etkinliğe davet edildiğini(!) öğrendiğinde derhal bu daveti iptal ettirdi. Bu vesileyle kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Makedonya'da faaliyet yürüten medya ve sivil toplum kurumlarımızın da bilhassa FETÖ konusunda çok ama çok titiz olmaları gerekmektedir.

*

Makedonya'da yaklaşık 150 bin civarında Türk yaşamaktadır. Ohri çerçeve anlaşmasının eğitim ve dillerin kullanımı ile ilgili 6. Maddesinin 1.fıkrasında temel eğitimin ana dilde yapılacağı aynı maddenin 2.fıkrasında da eğitimin devlet tarafından destekleneceği belirtilmiştir. M.C Anayasasının 48. Maddesinde ise birinci sınıftan lise son sınıfa kadar kendi ana dilinde eğitim görmesi kanunda belirlenmiştir. Bugün 65 ilkokul ve 13 lisede Türkçe dilinde eğitim verilmektedir. "Verilmektedir" dediğime bakmayın işin aslı verilememektedir. Çünkü anayasaya göre burada tüm kitaplar Makedonca dili ile yazılır ve sonra diğer dillere çevrilir. En büyük sıkıntı da burada yaşanmakta çünkü yapılan Türkçe tercümelerden öğretmenler bile bir şey anlayamamaktadır! Bir ara eksiklikten olsa gerek Türkçe bilmeyen kişilere bile sertifika verilmiş! Okullarda genellikle karma eğitim yapılıyor. Kaynak ve materyal eksikliği ise cabasıu2026 %80'i Türk olan bölgelerde öğretmen olmadığı için çocuklar mecburen Makedonca öğrenmek zorunda kalıyorlar.

Türklerin yoğun yaşadığı yerlerde Türkçe öğretim sorunu yaşandığı bir gerçek fakat asıl beni perişan eden sorun ders kitaplarının içeriği oldu. Örneğin 6. Sınıflar için okutulan Dinlerde Ahlak ders kitabını bir Hristiyan yazmış. Haliyle kitapta Hristiyan kültürü öğretiliyor. Müslümanlara hitap eden bir müfredat yok. Koskoca kitapta Müslümanlar için küçücük bir yer ayrılmış. Peygamberimizin ismi ise sıradan bir isim gibi veriliyor. Daha da vahimi birçok yerde Müslüman Türklerin din derslerine papazlar giriyor! Osmanlı ise ders kitaplarında işgalci, işkenceci ve yağmacı olarak gösteriliyor. Örneğin 5. Sınıflar Sosyal Bilgiler ders kitabının 21. sayfasında Osmanlı imparatorluğu için verilen bilgi aynen şu şekilde; "Osmanlı'da kan vergisi dedikleri devşirme varmış. Devşirme erkek çocuklarının ailelerinden zorla alınmasıymış. Sonra bu çocuklar Türkiye'ye götürülerek eğitiliyor ve acımasız asker olmaları öğretiliyormuş. Bunlara da yeniçeri deniliyor. Aynı kitabın 92. sayfasında ise; "Halkını Osmanlıların yağma ve işkencelerinden korumak için vasallığı kabul ettiu2026" şeklinde bilgiler yer alıyor. Çoğu yerde Makedonların Osmanlı yağmacılarına(!) karşı verdikleri sözüm ona özgürlük mücadeleleri abartılı bir şekilde Türk çocuklarına aktarılıyor! Durumun vahametini gördünüz mü?

Makedonya'da Müslüman Türkler eğitim aracılığıyla asimile ediliyor. Bu çok trajik bir hakikattir. Çaresiz Türk dizilerinden Türkçe öğrenmek zorunda kalıyorlar. Dinlerini öğrenemiyorlar ve her geçen gün tarihi köklerinden kopartılıyorlar. Cumhurbaşkanımız burada yaşanan bu vahim soruna bir el atmalıdır. Buradaki sivil toplum kuruluşlarımıza da gerçekten büyük sorumluluklar düşüyor. Etkinliğe katılan Türk öğretmenlere bir sendika kurmalarını tavsiye ettim. Çünkü hala sendikaları yok ve dağınık mücadele ediyorlar. Müslüman Türkler Makedonya'da artık kendi müfredatlarını kendileri belirlemelidir. Bu anlamda Türk partileri üzerinden hükümete baskı yapabilirler.

Makedonya'da okutulan ders kitaplarındaki hakaret içerikli ifadelerin kaldırılması için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Türk dilinin yaygınlaşması, yaşatılması ve sağlam ellerde öğretilmesi için Türkiye'den destek alınmalıdır. Makedonya Türkiye arasında sık sık öğrenci-öğretmen gezileri, festivaller, panel vs etkinlikler tertiplenmelidir. Türkiye ile yaptıkları kardeş okul projeleri hiçbir işe yaramıyor çünkü Türkiye'den gelen bazı yardımlar Makedon müdürler tarafından gasp edilmektedir. Örneğin Makedonya'da eğitimi ilerletme bürosunda Türkçe departman yok. Makedonya'daki eğitim öğretim faaliyetlerinde görev alan FETÖ militanları da tespit edilip derhal tasfiye edilmelidir. Balkanları ihmal etmemeliyiz. Daha büyük ve profesyonel organizasyonlarla dünyanın her yerinde varlığımızı kaliteli bir şekilde hissettirmek mecburiyetindeyiz. Durmadan, bıkmadan, yorulmadanu2026