Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Mart 2019

Mart’ın sonu kime bahar

Tarihte garip tesadüfler vardır, 12 Mart tarihinin İstiklal Marşı’nın Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesinin yanı sıra Türkiye’de darbelerin anası 27 Mayıs’tan sonra gelen ikinci büyük darbe girişimi olan 9 Mart’ın önlenerek darbecileri teskin etmek için muhtıranın verilme tarihi olması ilginç bir tesadüftür. .

MİT’çi Mahir Kaynak’ın deşifre ettiği 9 Mart darbe girişiminin önlenmesinin ardından Demirel hükümetine verilen muhtıra sonrasında fötr şapkasını alıp giden başbakan yönetimi askerlere teslim etmişti. CHP’li Nihat Erim seçimdi sandıktı zahmetlerine katlanmadan bağımsız başbakan olarak göreve getirilmişti. Darbe’nin faturası ABD’nin darbe hazırlıklarının bir maşası olan Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının yanı sıra, Milli Görüş sloganıyla iktidara talip olan Milli Nizam Partisi’nin ‘laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü’ gerekçesiyle kapatılan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a da kesildi.

CHP’nin 31 Mart seçimlerinde ana sloganını FETÖ söylemi olan ‘Mart’ın sonu bahar’ olarak belirlemesinde 12 Mart özlemlerinin ne kadar etkisi olduğu bilinmez ancak Arap baharı, Türk baharı vs. gibi söylemleri ABD’nin operasyon yapacağı bölgelerde maşalarına kullandırttığı gün gibi aşikar. ABD’nin operasyon yaptığı Arap Birliği ülkeleri, bahar zokasını yutarak girdikleri sınavı kaybetti. Gazze’yi, Kudüs’ü, İsrail’e teslim edecek yüzyılın ihanetini sessizce seyrediyorlar. Batı’dan gelen her teklife topraklarını ve kaynaklarını sonuna kadar açık tutuyorlar. Yemen’in baharı ölümlerin yanında açlık ve sefalet getirdi. Irak’ın demokrasi baharından DEAŞ ve parçalanma çıktı. Libya kaynaklarını ABD’ye mi AB’yi akıtacağının kararını daha veremedi. Sudan’ı kaosa sürükleyecek yeni bahar provaları yapılıyor. Suriye baharının bedeli kan ve gözyaşı olarak çok ağır ödeniyor. Mısır’ın baharından Sisi gibi bir darbeci çıktı.

Geçtiğimiz ay Mısır’da bir araya gelen Arap Birliği ve Avrupa Birliği üst düzey delegasyonları Türkiye’nin seçime gittiği 31 Mart 2019’da , seçime hazırlanan bir başka ülke olan Tunus’ta yeniden toplanacak. Bekamızı yakından ilgilendiren Suriye ve Akdeniz’in paylaşımının ele alınacağı toplantıların bir başka gündemi ise ortak ordu kurmak. Trump’ın Suriye’den çekilmekte ayak sürümesinin sebebi Fırat’ın doğusunu Türk ordusu yerine terör koridorunu koruma altına almayı da hedefleyen, İsrail’in emri doğrultusunda çalışacak bu orduya devir teslim etmek istemesi. Akdeniz’de enerji kaynaklarından Türkiye’yi uzak tutacak bir askeri gücün oluşturulması hesaplarının yapılacağı Mart’ın sonunu zillet ittifakı gibi ABD-İsrail ekseni de, Avrupa da Arap Birliği de iple çekiyor.

Mart’ın sonu bahar sloganını okurken, 12 Mart 1921’de 724 şiir arasında birinci seçilen, istiklal gazisi birinci meclis üyelerinin ayakta alkışlayarak kabul ettikleri istiklal marşımızdaki ‘Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar, benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var, ulusum korkma nasıl böyle bir imanı boğar, medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar’ dizelerini unutmayalım. 31 Mart seçimleri sonucuna göre ya Anadolu’nun istiklal ve istikbal ruhu şaha kalkarak, darbecilerin bahar hayallerine 15 Temmuz’da olduğu gibi yeniden kar yağdıracak veya Arap baharı örneğinde olduğu gibi, Türkiye’yi kaosa sürükleyecek millet için bir yalancı bahar söylemiyle Mehmet Akif’in ‘Allah bir daha bu millete istiklal marşı yazdırmayı nasip etmesin’ dediği o acı günlere geri döndürecektir. Mesele üç beş meclis üyesi veya kimin başkan olacağı değil. Haziran’ı kiraz mevsimi olarak bekleyenlerin ümitleri kursaklarında kaldığı gibi, Mart’ın sonu bahar diyenlerin arzularını da milletin feraseti kursağında bırakacaktır. Vesselam..