Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2395.94
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Haziran 2020

MEB mesleki çalışmaları planlarken neyi unuttu?

Geçen hafta bu köşede yayımlanan ‘MEB’in Tereddüt Gidermeyen Mütereddit Yazısı” başlıklı yazımda, MEB’in yıl sonu işlemlerine ve liselerde yapılan sorumluluk sınavlarına ilişkin yeni ihdas ettiği uygulamaları içeren resmi yazısını konu etmiştim. Yazımda, 2019-2020 eğitim yılındaki derslerin Haziran dönemi sorumluluk sınavlarına dahil edilmesinin yaratacağı sıkıntılara değinmiştim. Bu uygulamanın sınavların organize edilmesinde okul müdürlüklerini nasıl içinden çıkılmaz bir hale sokacağını ve pandemi süreci devam ederken sınava girecek öğrenci sayısını arttırmanın ve 18 yaş altı olmaları sebebiyle velileri ile birlikte öğrencileri okula taşımanın riskli olduğunun altını çizmiştim.

Yazının yayımlandığı gün Ortaöğretim Genel Müdürü Sayın Cengiz Mete beni aradı. Kendisiyle uzun bir görüşme yaptık. Ben yazıda ifade ettiğim kaygılarımı kendisine ilettim. Teknik altyapısı ve planlaması yapılmamış bu sınavların yaratacağı olumsuzlukları belirttim. Cengiz Mete Bey, Bakanlık olarak bu yılki sınavlara Eylül’de sınava girecek öğrencileri dahil etmelerinin gerekçelerini sıraladı. Özetle MEB bu uygulama ile öğrencilere bir sınav hakkı daha tanımak istiyor.

Öncelikle şunu ifade edeyim: Benim Bakanlığın iyi niyetinden zerrece şüphem yok. Bakanlık böyle düşünmüş olabilir. Ne var ki ben “Cehennemin yolları iyi niyet taşları ile döşenmiştir.” ikazını da ciddiye alan birisiyim.

Peki bu ne demek?

Bu, gerek ve yeter şartlar tesis edilmeden ortaya konan iyi niyet, hiç de arzu edilen istikamette sonuç vermez, demek.

Nitekim MEB’in resmi yazısı çıkar çıkmaz geçen hafta bizim tek tek sıraladığımız sorunlarla bugün tüm okul müdürlükleri yüz yüze gelmiş vaziyetteler. Detaylarını merak edenler geçen hafta bu köşede yayımlanan yazıya tekrar bakabilirler.

***

Benim bugün konu etmek istediğim husus tıpkı sorumluluk sınavlarında olduğu gibi onunla aynı hafta içerisinde gerçekleştirileceği MEB tarafından duyurulan öğretmenlerin mesleki çalışmaları ile ilgili.

MEB kendi web sitesinden duyurdu. 22-30 Haziran arası sorumluluk sınavları ve öğretmenlerin mesleki çalışmaları aynı hafta içerisinde gerçekleştirilecek. MEB’de mesleki çalışmaları organize eden Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre Haziran’da mesleki çalışmalar online + yüz yüze gerçekleştirilecek. (https://oygm.meb.gov.tr/www/ogretmenlerin-yaz-donemi-mesleki-calisma-programi-yuz-yuze-ve-cevrim-ici-olacak/icerik/809)

Şimdi hem sınavlara ilişkin Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün hem de mesleki çalışmalara ilişkin Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü’nün açıklamalarından sonra akla şöyle bir soru gelebilir: Bu ne demek?

Şöyle özetleyeyim:

ü Eylül’de sorumluluk sınavına girecek olanları Haziran’da sınava çağırarak neredeyse tüm okul öğrencilerini sınava alacağız.

ü Bu öğrenciler 18 yaş altı olduğu için sınava ebeveynleri ile gelecekler. Sınava girecek öğrenci sayısı+ sınava girecek öğrenci sayısı kadar veli, okula gelecek.

ü Bu yılki dersleri de sınava dahil ettiğimiz için öğrenci isimleri ve sınav evrakları sistemde görülmeyecek. Hatta öğrenciler sistemde gözükmediği için sınav bittikten sonra öğrenci notları da sisteme girilemeyecek. Okul müdürlükleri sınavı yapıp kenara koyup bekleyecekler.

ü Aynı hata öğretmenlerin mesleki çalışmalarını başlatacağız. Öğretmenler isterlerse mesleki çalışmaları istedikleri ilde ve okulda yapabilecekler.

ü Öğretmenler kurul toplantısını video konferans ile yaparken –korona tedbiri- seminerleri sınıflara girerek yüz yüze takip edecekler (?)

Şimdi, “MEB’in iki genel müdürlüğü hem sorumluluk sınavlarını hem de mesleki çalışmaları birbirleri ile görüşmeden mi organize ettiler acaba?” diye düşünüyor insan.

Çünkü öğretmenlerin istediği ilde istediği okulda mesleki çalışmalara katılabilmesi, okulda olmamaları anlamına geliyor. Haziran ayında resmi yazıyla sistem üzerinde olmayan öğrenciye sınav yapacak zaten okullar. Çoğu okulda, belli branşlarda öğretmen sayısı tektir. Özellikle öğrenci mevcudu az olan okullarda.

Bu durumda; olmayan öğrencilere sınavı olmayan öğretmenler nasıl yapacak?

Bu nasıl bir planlama?

Öte yandan öğretmenler başvurularını 19 Haziran’a kadar MEBBİS üzerinde yapabilecekler, deniyor. MEB başvuruları 19 Haziran saat 23.59’a kadar alacak.

Güzel! İyi de sorumluluk sınavları 22 Haziran’da başlıyor, öğretmenlerin pek çoğunun bu tercihte bulunmasının ardından daralan takvim içerisinde okul müdürlükleri ihtiyaç duyduğu branşlarda öğretmeni nasıl ve nereden bulacak?

“İl milli eğitim yahut ilçe milli eğitim müdürlüğüne yazsınlar, öğretmen istesinler!” denilmez herhalde! Çünkü il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin talepte bulunan okullara aynı gün içerisinde öğretmen ışınlaması teknolojisi henüz mümkün değil.

Diğer bir husus hem sınavlar için hem de mesleki çalışmalar ile ilgili olarak pandemi sürecinin dikkate alınmaması. Yok yere Eylül’de sınava girecekleri Haziran’da sınava alarak, kısıtlılık kapsamında olan yaş grubu oldukları için velilerini de okula çağırarak sorumluluk sınavlarını mitinge dönüştürüyoruz. Akabinde tüm öğretmenler yüz yüze mesleki çalışmalara katılacak, diyerek onları da okula çağırıyoruz. Toplantı çevrimiçi; seminer yüz yüze çelişkisini yaratan MEB, yetmezmiş gibi sorumluluk sınavlarını sabote edecek biçimde MEBBİS üzerinden öğretmen başvurusu alarak 22 Haziran’da başlayacak sınavların uygulanabilirliğini iyice kötüleştiriyor.

Aynı Bakanlığın iki birimi birbirlerini unutmuşçasına böyle nasıl hareket edebiliyorlar?

Sadece plansızlık ve öngörüsüzlük değil; Bakanlık bünyesinde koordinasyonun da olmadığını görmüş olduk böylece.