Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2393.21
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Mekkeu2026 Kabeu2026 Safa-Merveu2026

Bu satırları sizlere dünyanın merkezinden yazıyorum. Mekkeu2026 Evet dünyanın merkezi Mekke'dir. Çünkü dünya insan için, insan kulluk için varu2026 Kulluğun merkezi ise Kabetullahtır. Dünyanın merkezi Newyork değil, Tokyo değil, Pekin değilu2026 Londra Paris, Moskova hiç değilu2026 İstanbul veya Ankara da değil. Dünyanın merkezi sadece Mekke'dir. Kulluğun merkezi ise Kabetullahtır. İMF değil, Davos değil, İMKB veya dünyanın herhangi bir borsası, bankası veya finans merkezi değil. Kulluğun merkezi şehvetin kıble edildiği herhangi bir eğlence payitahtı da değil. Evetu2026 Parayı, kadını, şanı şöhreti vs geçici zevk veya meta-ı kıble edinenlere inat, kulluğun merkezi Kabetullahtır.

Dünyanın dört bir yanından değişik renk, ırk, kültür ve desenlerden yüz binlerce hatta milyonlarca insan, ilahi çağrıyı almış, kulluğun merkezine koşup gelmişler. Milyonları kıtalar ötesinden böyle bir yere kulluktan başka ne getirebilir? Buraların fiziki açıdan pek bir cazibesi de yok aslında. Dağları kupkuru kayalar, toprağıysa daha çok çorak kumdan oluşuyoru2026 Buralar deniz sahili, plaj falan da değilu2026 Aslında burada nefsin hoşlandığı, heva ve heveslere hitap eden malayani zevkler yok. Ama buranın öyle bir cazibesi var ki tek kelimeyle anlatılmaz yaşanıru2026 İşte bu cazibenin çekim gücü, kulluktur, ilahi aşktır, Muhammedi sevdadıru2026

Kulluk varlığın şifresiu2026 Kulluk olmasa hiçbir şeyin değeri yok. Paranın, Servetin, şanın, şöhretin, makam ve rütbenin kısacası hiçbir şeyinu2026 Kulluk sevginin, saygının, kardeşliğin, arkadaşlığın, birliğin, beraberliğin, barışın, yardımlaşmanın paylaşmanın yegane kaynağıdır. İnsanlık bunu anladığı zaman, silahlar susar, savaşlar biter, kan ve gözyaşı durur, feryatlar diner, kısacası insan, insanca yaşamanın ne demek olduğunu o zaman anlaru2026 huzuru ve güveni o zaman tadaru2026 Allah (cc) için sevmenin, sevilmenin farkına o zaman varır. Doğulusu batılısıyla nize zalimler, nice mazlumlara dünyayı zindan ediyorsa, kulluğun hazzını yaşamadıklarındandır.

Bazı Allah (cc) dostları şöyle demişlerdir: "Bizim, Mevlamızla öyle hallerimiz vardır ki, krallar bilselerdi, bu hallerimizi almak için ordular kuşanıp üzerimize yürürlerdi." Şehit Seyyit Kutup (rh.a) benzeri manayı şöyle ifade etmiştir: "İnsanlar az bir zaman Kur'an'ın hükmünü tadına vararak yaşasalardı, dünya güçleri ordular kuşanıp üzerlerine yürüseler de, bu hayatlarını vermezlerdi." İşte bu iki ifadenin de bahsettiği ölümüne savunulacak değer kulluktur. Bu sebepledir ki Allah (cc) kimi yerlerde kainatın efendisi Resulullah (sav) tan bahsederken, onu "Resul" veya "Nebi" sıfatı değil de "kul" vasfıyla anlatır. "Bir gece, kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (Muhammed) kulunu Mescid-i Haram'dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa'ya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir; O, gerçekten işitendir, görendir." (İsra 17/1)

Durumu müsait olan her mü'min yaşlanmadan, zamanında bu hazzı tatmak için, kulluğun merkezine gelmelidir. Yaşlandığı zaman insan nasıl ki sair herhangi bir işin hakkını vererek yapamıyorsa hac ve umre de öyledir.

Neden Allah (cc) bizi bir merkeze/Mekkeye çağırıyor? Her birimiz kendi ülkemiz başkentinin en geniş ve görkemli meydanında tavaf işlemi yapsak olamaz mı? Hayır olmazu2026 her tür farklılıklarımızı ayaklarımızın altına alıp, bir araya gelmek gerçekleşmez o zamanu2026 Ulusçuluk, ırkçılık, kabilecilik, mezhepçilik, meşrepçilik vs farklılıklardan sıyrılmanın pratiğini yaşayamayız o zamanu2026

Nerede olursak olalım bağlı olduğumuz merkez biru2026 Kabetullah, vahyin merkezi yani Kur'an ve Sünnetu2026 Mesafeler ne kadar uzak olursa olsun, bu merkeze bağlı olduğumuzun farkına varmak bu pratikle oluyor. Vahyin merkezi aralarımızdaki fiziki mesafeleri kaldırdığı gibi, fikri mesafeleri de kaldırıyor. İnsan vahyin merkezine gerekli şuurla gelirse tüm bunları net bir şekilde anlıyor.

İnsan kulluğun merkezini kavradığı zaman, bundan sonraki tüm hayatının da kulluk merkezli olması gerektiğini anlıyoru2026 Ferdi, ailevi, sosyal, siyasal, kültürel, iktisadi kısaca tüm hayatının vahyin ilkelerine göre olması gerektiğini çok güzel anlıyor. Ya Rabbi! Bizi sana hakkıyla kul, Habibi Edibine hakkıyla ümmet eyle aminu2026 zaman ayırıp yazmak zor olsa da bura olduğum iki hafta buradan yazmaya devam edeceğim inşallahu2026 Sübhanekeu2026 Bihamdikeu2026 Esteğfirukeu2026 [email protected].