Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2410.23
BIST 100
10400.48
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Nisan 2017

Melatonin seratoninobezite

Makalemin başlığından bir şey anlamamış olabilirsiniz. Birçoğumuza yabancı gelen iki kelime ile obezite arasında müthiş ve önemli bir ilişki var. Kısa ve öz olarak aktaracaklarımı okuyabilirseniz meramımı anlamış olursunuz.

Melatonin beynimizin çok küçük bir bölgesinden gün ışığına göre salgılanarak uyku-uyanıklık durumumuzu ayarlar. Bu öyle bir ayar ki, ne şaşar nede yanılır. Bundan dolayı ismine biyolojik saat diyoruz.

Bu saat gece gündüz döngüsüne göre günlük ayarlanır. Akşam hava kararınca beynimizdeki mercimek büyüklüğündeki bir bölge faaliyete geçerek bu hormonu kanımıza akıtmaya başlar. Sabahın ilk ışıkları ile faaliyetini sonlandırır. Böylece uyanmamız gerçekleşir ve yeni bir gün de başlamış olur. Bu ayar ile sade uyku düzenimiz değil, tüm hormonal sistemimiz de kalibre edilerek sağlıklı ve zinde yaşamamız mümkün hale gelir.

Seratonine gelince,adına mutluluk hormonu da diyebiliriz. Hem beyin hem de bağırsaklarımızdaki görevli hücrelerimiz tarafından üretilerek kanımıza verilen bu hormon sayesinde de kendimizi mutlu güçlü umutlu ve gelecek dolu olarak hissederiz. Sağlıklı ve zinde kalabilir ve düzenli uyku gıdasını alırız.

Seratonin ve melatonin hormonlarının düzenli olarak üretilmesinin marifeti ile sağlıklı uyku gıdası almayı garantiliyoruz. Uyku gıdasını bu iki hünerli hormonun düzenli ve sağlıklı üretilmesi ile yeteri kadar alamıyorsak ki, günümüzün en önemli sorunu bu.

Bu sorunumuzun en önemli sonucu ise obezite yani şişmanlık. Çünkü uyku gıdasını iyi alamayanlarda ise kişiyi fit ve zinde tutan başka iki hormonun düzenli salgılanması bozuluyor. Bunlardan bir tanesi grelin diğeri ise leptin. Grelin metabolizmamızı yavaşlatır. Açlık duygusu yaratır. Yeme dürtümüzü artırır. Yeme bağımlısı olmamızın en önemli sebeplerinden bir tanesi. Leptin ise yeme dürtümüzü yavaşlattır.Doygunluk hissini ise artırır. Oburca yeme davranışının önüne geçer.

Birazcık olsun merakınızı çekebildiysem şimdi saadete gelmek istiyorum. Çağımızın en önemli sağlık meselelerinin başında geliyor obezite. Öyle ki, maymuncuk gibi sebep olmadığı bir hastalık yok. Her derdin altından çıkabiliyor. Şekerden tansiyona, kireçlenmeden kemik erimesine, damar tıkanıklığından kalbe.Kanserden ülsere..

Başka bir çok hastalık içinde adı ilk sıralarda geliyor.

Son haftalarda üst üste yazdığım makalelerde önemli bulduğum için şişmanlık üzerinde biraz fazla durdum. Farkındalık oluşturmaya çalıştım. Bazı okurlarımın takdirini kazanırken bazı okurlarım da uzmanlık alanımla yazdıklarımın ilgisini soran mektuplar aldım.

Değerli dostlar. Bendeniz beyin ve sinir hastalıkları yanında tamamlayıcı tıp alanında da uzmanlığı olan bir hekimim. Beslenme-sağlık -şişmanlık gibi önemli bir alanda aktardıklarım da 40 yıllık meslek hayatımın bir nevi özeti.

Şişmanlık ülkemiz içinde giderek bir sağlık sorunu olma yolunda. Yanlışı yanlışla düzeltmek gibi bir gerçekliklede karşı karşıyayız.

Şimdi özetleyeceklerim de bu evrensel gerçeklikler.

Uyku düzensizliğibirçokinsanın farkında olmadığı ve üzerinde durmadığı bir şişmanlık sebebi. Ne yersem yarıyor, su içsem kilo alıyorum diyorsanız uyku durumunuzu çek edin derim.

Seratonin seviyenizi yükseklerde tutmak için muhakkak günlük yürüyüş ve eksersizlerle desteklemek gerekiyor. Mutluluk hapları ile mutlu olunmuyor.

Zayıflamak istiyorum diyenler, salih bir kalple niyet ederek işe başlamalı, çok işinize yarayacağını iddia edebilirim. Her hayırlı işin başında niyet nasıl önem arz ediyorsa,kilo verme işinde de niyetinizin işe yaradığını görürsünüz.

Şimdi moda olan 5-6 öğün takviye yeme stilinden vaz geçerek sünnete ve biyolojik yapımıza daha uygun olan iki öğün yemeye çalışın. Ara öğün atıştırma gibi nefsimize hoş ancak süku00fbtu hayale uğramamıza da sebep olacak davranışlardan kaçınalım.

Perhiz ve oruçlar sağlıklı zayıflamada can simidimiz olabilir. Kaçamaklarla mide torbasını çöp torbası haline getirmenin cezasını ayaklarımız çekmeli.

Kilo verme girişimi gayret, samimiyet ve sabır ister.

Pes etmek umutsuzlanmak en büyük düşmanıdır.

Lokmalar küçülmeli,çiğneme süresi uzamalı ve şifa niyeti ile sofraya oturmalıyız.

Klasikbir bilgi. Üç beyaz diye tanımlanan şeker, un ve tuzdan sakınmalıyız.

Hazır yemekler içinde barındırdıkları katkı maddeleri ile kilo vermemizi oldukça zorlaştırabilirler.

Hedeflediğimiz kiloya ulaşıncaya kadar durmak yok yola devam demelisiniz.

Stres ve aşırı açlık kişiyi yemek canavarı yapabilir. Aman dikkat.

Susuzluğunuzu yemek ile gidermeye çalışma hatsına düşenlerden olmayın. Bol su için.

Mide küçültme balon ve bağlama gibi cerrahi yöntemlerden yararlanırım diyorsanız için 3-5 kez düşünmek gerekir.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV kurban