Dolar (USD)
32.44
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2424.36
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Ekim 2022

"Merhaba ey Can-ı canân merhaba!.."

Hidâyet rehberi sevgili peygamberimiz Hazret-i Muhammed Mustafa sallallahü aleyhi ve sellem Efendimizi, mevlid-i şeriflerinin sene-i devriyesinde salat ü selamlarla yad ediyor ve büyük bir özlemle “merhaba ey Can-ı canân merhaba” diyoruz…

Efendimiz aleyhisselam, miladi 571 yılında dünyayı teşrif etti ve 622 yılında Mekke-i mükerremeden Medine-i münevvereye hicret buyurdu. İslamî takvim, hicret-i seniyyelerini esas alır. Şu anda hicrî 1444. yılı yaşıyoruz. Bu güzel vesileyle bazı yabancı meşhurların, Efendimiz aleyhisselam hakkındaki insaflı birkaç tespitlerini hatırlatmaya çalışacağız:

Bismarck: “Ey Muhammed (aleyhisselam!) Senin asrında yaşayamadığımdan dolayı çok üzgünüm. Ben, bütün semavî kitapları tam olarak tetkik ettim, fakat -tahrif olundukları için- hiçbirisinde aradığım hikmeti bulamadım. Bunlar, değil bir cemiyeti bir hane halkını bile mesut etmekten pek uzaktır. Ancak Kuran-ı (kerimi) tetkik ettiğimde, her kelimesinde büyük hikmetler gördüm. Bu kitabın, insan aklının ürünü olduğunu iddia etmek, bütün ilmî hakikatlere gözü kapamak demektir. Ey Muhammed (aleyhisselam!) Senin tebliğ ettiğin bu Kitap, Senin değildir. Bu kitabın İlahî olduğunu inkâr etmek, bütün pozitif ilimlerin bâtıl olduğunu ileri sürmek kadar gülünçtür. Bunun için diyorum ki; beşeriyet, Senin gibi mümtaz bir şahsiyeti bir defa görmüş, bundan sonra görmeyecektir. Sana derin saygı ve hürmetlerimi arzedediyorum…”

Goethe: “Biz Avrupa milletleri medenî imkânlarımıza rağmen, Muhammed (aleyhisselam)ın son basamağına çıktığı merdivenin daha ilk basamağındayız. Hiç şüphe yok ki, kimse bu yarışta O’nu geçemeyecektir…”

Tolstoy: “Muhammed (aleyhisselam), hürmet ve saygıyı fazlasıyla haketmektedir…”

Dostoyevski: “Büyük İslâm Peygamberi (Muhammed aleyhisselam,) yüce Yaradan’ın katına çıkıp O’nunla buluşmuştur. Ben Mirac’a bütün kalbimle inanıyorum…”

Thomas Carlyl: “Muhammed (aleyhisselam,) hakiki bir peygamberdir. O’nun bütün iyiliklerini dosdoğru söylemek istiyorum. O’nun hakkında nasıl kötü düşünebilirsiniz. Hayır, ben bunu kabul edemem. O’nun getirdiği mesaj gerçekti. O samimi olmak üzere yaratılmıştı…”

Karen Armstrong: “Muhammed (aleyhisselam) vefat ettiğinde tüm kabileleri Müslüm anlaştırmıştı. O’nun emrettiği tesettür, kadınları aşağılanmadı, bilakis yüceltti. O, insanlık tarihini düzeltti ve âdil bir toplum oluşturdu. O, çocuklara çok merhametli idi. Çocuklar da O’nu çok seviyorlardı…”

Gibson: “Muhammed (aleyhisselam)ı sevmeyenler, O’nu yeterince tanımayanlardır…”

Michael Hart: Dünyanın en etkili yüz insanını ele aldığı meşhur eserinde birinci sırada Efendimiz aleyhisselamı zikreden bu meşhur yazar diyor ki: Muhammed (aleyhisselam)ın dini vahiy kaynaklıdır. O, vefat ettiğinde Güney Arabistan’a hâkim idi. Hem dinî hem de siyasî etkinliğin bu, eşi görülmemiş birleşimi nedeniyle Muhammed (aleyhisselam), insanlık tarihinin en etkili kişisidir…”

Prof. Dr. H. Mones: “Muhammed (aleyhisselam)ın her sözü bir vecizedir…”

Bernard Shaw: “Ben, hayret uyandırıcı bir insan olan Muhammed (aleyhisselamın,) hayatını okudum. Ben O’nu, insanlığın kurtarıcısı olarak görüyorum. O’nu böyle tanımamız lazım. O, bugün aramızda olsaydı, dünyanın bütün problemlerini bir kahve içiminde hallederdi…”

Arthur Gilman: “Muhammed (aleyhisselamın) büyüklüğünü Mekke fethinde net olarak görüyorsunuz. Geçmişte kendisine yapılan bunca zulme rağmen O, hiçbir intikama yeltenmediği gibi ordusunu da intikamdan alıkoydu…”

Napolyon: “Hıristiyanlar, hiç kimsenin anlayamadığı teslis inancını yaymaya çalışıyor ve şarkın huzurunu bozuyorlardı. Muhammed (aleyhisselam) ise, onlara doğru yolu gösterdi. Yalnız bir tek Allah olduğunu, O’nun babasının da, oğlunun da bulunmadığını; böyle birkaç Allah’a tapmanın, puta tapmaktan kalan saçma bir adet olduğunu anlattı…”

Lamartine: “Hangi kriterlerle ölçülürse ölçülsün, Muhammed (aleyhisselam)dan daha büyük bir insan bulunamaz!..”

Aleksi Lovazon: “Muhammed (aleyhisselam,) Allah tarafından gönderilmiş hak bir peygamberdir…”

Mons Leronge: “On dört asır geçmesine rağmen, Muhammed (aleyhisselam,) dünyanın tek rehberi ve tek hidayet elçisidir…”

Prof. Jules Masserman: “Bütün zamanların en büyük lideri Muhammed (aleyhisselam)dır…”

Shebol: “Bütün insanlık, Muhammed (aleyhisselam)ın insanlığıyla övünmelidir. Biz Avrupalılar iki bin sene sonra bile O’nun hakikatine ve kıymetine yetişemeyiz…”

Knematirul: “Ben haykırıyorum! Muhammed (aleyhisselam,) hiç kimseyle kıyaslanamayacak kadar büyüktür…”