Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2394.09
BIST 100
10237.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Mart 2015

Merkez Bankası faizleri sabit tuttu

Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizleri değiştirmedi.

PPK, politika faiz oranını yüzde 7,5'te, faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te, üst bandını yüzde 10,75'te bıraktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sert eleştirilerine rağmen faizi sabit tutan Merkez Bankası bu kararını, "Küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımı sürdürülmesini gerektirmektedir" gerekçesine dayandırmıştır.

Merkez, faiz indirimi için enflasyondan ziyade kurlardaki hareketi daha fazla ön plana almış görünüyor.

Zira 24 Şubat tarihli PPK açıklamasında, uygulanan para ve maliye politikalarının enflasyon göstergelerinin yanı sıra enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilediğine ilişkin ifadenin, 17 Mart tarihli PPK kararında yer almaması, bu kanaati doğruluyor.

Yine bir önceki PPK duyurusunda yer alan "Kurul, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir" cümlesinin son metinde bulunmaması da dikkat çekti.

FED FAİZLERİ DEĞİŞTİRMEDİ

Amerikan Merkez Bankası (FED), piyasaların beklediği gibi faizleri sabit bırakırken, faiz artırımında "Sabırlı" kelimesini açıklama metninden çıkardı.

FED'in en az iki ay faizleri yükseltmeyeceği şeklinde yorumlanan "Sabırlı" kelimesinin çıkarılmasıyla ilgili olarak FED Başkanı Janet Yellen, "Metinden 'sabırsız' ifadesini çıkarmış olmamız bundan sonra sabırsız olacağımız anlamına gelmemeli" dedi.

İşsizlikte biraz daha iyileşme sağlanması ve enflasyonda yüzde 2 hedefine yaklaşılması halinde faiz artırımının gündeme gelebileceği sinyalini veren FED, Nisan ayında faizleri artırmayacağını özel olarak belirtti.

Mayıs ayında toplantı olmayacağından büyük bir ihtimalle faizler Haziran'da artırılacak.

Ancak bu artış muhtemelen düşük oranda olacak.

Çünkü FED üyelerinin 2015 sonu tahminlerinin ortalaması yüzde 1,125'ten 0,625'e düştü.

FED'in kararının ardından faiz artışının beklenildiği kadar sert olmayacağına ilişkin görüşlerin ağırlık kazanmasıyla küresel çapta değer kaybeden dolar 2,56 lira seviyesine kadar geriledi.

Şirketlerin düşük kurdan dolar almalarının etkisiyle tekrar 2,61'i gördü.

FED'in kararı, ileride yaşanabilecek aşırı kur oynaklığına karşı tedbir alınması için bir fırsat vermiştir.

PİYASALAR

Geçtiğimiz haftaya piyasaları yakından ilgilendiren 3 kritik karar sığdı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu(PPK), ABD Merkez Bankası(FED) ve uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch merakla beklenen kararlarını açıkladı.

PPK ve FED faizleri sabit tuttu.

Fitch de Türkiye'nin"BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit etti.

Üç karar da piyasalarda pozitif etki yaptı.

Dolar 2,58, Euro 2,77 TL seviyesine indi.

Borsa 82 bin 506 puana yükseldi

Faiz yüzde 8,49 oldu.

[email protected]