Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2401.39
BIST 100
10097.67
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Ekim 2023

​Mesele Hamas ile sınırlı değildir

Bilindiği gibi, genelde ‘’Ortadoğu’’ özelde Arap ülkeleri üzerinde dış güçlerin etkili olmak isteyişlerinin temel nedeni, bölgenin sahip olduğu zengin enerji kaynaklarıdır. Dünya enerji ihtiyacının büyük bir kısmı petrol ve doğalgazla karşılandığı sürece bu kaynakların kontrolü üzerindeki mücadele de devam edeceği anlaşılıyor.

Nitekim bugün Filistin’de yaşanan insanlık dramının temelinde enerji kaynakların kontrolü üzerindeki mücadele yatıyor. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz Mart ayında İran ile Suudi Arabistan 7 yıl aradan sonra, Çin’in girişimiyle diplomatik ilişkiler yeniden başladı ve bir anlaşmaya varmışlardı. Varılan anlaşmanın neticesinde iki ülke karşılıklı olarak elçilikler atadı ve ilişkilerini daha da güçlendirmek için birçok alanda işbirliği yapacağını ifade etmişlerdi.

Çin’in ‘’Ortadoğu’daki’’ bu jeopolitik hamlesinden rahatsız olan Amerika, buna karşı, Suudi Arabistan ile İsrail ilişkilerini normalleştirmeye çalıştı. Amerikan’ın girişiminden bu defa, Rusya, Çin ve İran rahatsız oldu. ‘’7 Ekim saldırısından’’ önce bu üç ülkenin medyalarına bakılırsa bu rahatsızlık çok net görülecektir.

Bu bağlamda 7 Ekim saldırısının hem zamanlaması hem de sivillerin hedef alınması bakımından son derece manidardır. Saldırıda kullanılanlar Filistinli gençler olsa da planlayıcıların Hamas’ın üst düzey siyasi kadronun olma ihtimalini iki açıdan zayıf görüyorum. Birincisi, Hamas şu zamana kadar sivillere hiç saldırmadığı hâlde neden şimdi saldırsın? İkincisi, bu saldırı kimin amaçlarına hizmet etti? Filistin davasına hizmet etmediği ortadadır.

Hâlbuki Hamas, kuruluşundan beri işgalci İsrail’e karşı, ahlaki açıdan onurlu, hukuki açıdan meşru, siyasi açıdan doğru bir mücadele vermektedir. Ancak ‘’7 Ekim saldırısı’’ saydığımız bu dayanakların hepsinden yoksundu. Bunu net bir şekilde belirttikten sonra, şu soruyu sormamız gerekir: Hamas, neden kendisine ve Filistin davasına zarar verecek bir eylemi planlasın?

Bu nedenle saldırının daha ilk saatlerinde Ulke TV’ye yaptığımız açıklamada ‘’yaşanan olaylar Hamas ile İsrail arasında yaşanan meseleden çok Kafkasya’dan Akdeniz’e uzanan enerji ve bölgesel tasarım ile ilgili olduğunu’’ belirtmiştik.Nitekim gelişmeler ve ortaya çıkan yeni bilgiler meselenin Hamas ile sınırlı olmadığını gösteriyor.

Bir haftadan beri Hong Kong’dayım ve Çin medyasını daha yakından takip etme imkânım oldu. Örneğin 20 Ekim tarihli ‘’Sought China Morning Post’’ gazetesinde şöyle bir haber vardı ‘’7 Ekim saldırısından kısa bir süre önce, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ‘’Ortadoğu, bugün son yirmi yılın en sessiz anını yaşıyor’’ demiş.İlginç değil mi?

Peki, ne oldu da ‘’daha sessiz olan Ortadoğu’’ bir anda cehenneme döndü? Acaba Suudi-İsrail yakınlaşmasını istemeyen Rusya, Çin ve İran üçlüsü mü Filistinli gençleri manipüle etti? Yoksa Amerika, bölgeye savaş gemisi göndermek için Filistinli gençleri manipüle ederek bir gerekçe mi üretti? Amerika, hem Çin’in hem de Türkiye’nin bölgedeki jeopolitik hamlelerini engellemek için ‘’7 Ekim saldırısını’’ planlamış olamaz mı?

Bu ve benzeri soruların cevabını belki önümüzdeki günlerde daha net verebiliriz ama şunu net söyleyebiliriz ki bu Mesele Hamas ile Sınırlı Değildir. Gelişmeleri dikkatle takip etmeye devam edeceğiz. Şimdilik Hong Kong’dan güzel ülkemin güzel insanlarına selam ve sevgiler.