Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2439.11
BIST 100
9995.37
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Metaverse'de buz dağının görünmeyen tarafı

Sanal gerçeklik, 3 boyutlu görüntünün veya ortamın bilgisayar tarafından oluşturulan bir simülasyonu ve bilgisayar tarafından oluşturulan bir görüntüyü kullanıcının gerçek dünya görüşü üzerine bindiren artırılmış gerçeklik gibi teknolojileri ve tabii ki metaverse evrenlerini hayatımıza geçirme noktasında önemli bir role sahiptir.

Kurumsal ve perakende yatırımcılar da metaverse için hazırlanıyor. SoftBank, Kasım 2021'in sonlarında Güney Koreli bir metaverse platformuna 150 milyon dolar yatırım yaptığını duyurdu. Alanı yöneten şirketlerin hisseleri bir anda yükseldi. Sahnede, bazıları potansiyel gösteren bir dizi metaverse odaklı borsa yatırım fonu ortaya çıktı. Metaverse vizyonu olgunlaşmaya devam ettikçe, yatırımcıların da bu alana ilgisi artacak gibi gözükmektedir.

Zuckerberg çalışanlarla özel toplantı yaptı!

Zuckerberg geçtiğimiz hafta şirket çalışanlarıyla konu hakkında bir toplantı düzenledi. Toplantı, çalışanların, şirketin on yıllardır inşa etmek için harcadığı sosyal medya işinden hızla uzaklaşmasıyla yüzleşmesiyle gerçekleşti. Instagram ve Facebook'taki mühendislerin, şirketin metaverse ve yapay gerçeklik departmanlarındaki işlere başvurmaları için teşvik edildiği ve Meta'nın Apple gibi rakip şirketlerden binlerce yeni işçiyi işe aldığı bildirildi. Bu teknolojinin geleceği adına da önemli bir gelişmeydi. Zira artık Metaverse ile yeni bir sanal dünyanın inşa edileceğini ifade edebilmek mümkün…

Şirketteki bu köklü değişiklikten korkan sadece çalışanlar değil tabii ki. Yatırımcılar da bu noktada son derece temkinli görünüyor. Meta'nın hisseleri, en son kazanç raporunun ardından tarihi bir düşüş yaşadı ve şirketin piyasa değerinde 230 milyar dolardan fazla kaybetmesine yol açmıştı. Şirketleri değil dünyayı da değiştirecek bir potansiyele sahip bir teknolojiden bahsediyoruz aslında…

Meta ayrıca, hizmetlerin maliyet etkin hale gelmesine yardımcı olacak VR ve AR kullanan platform aracılığıyla tıp uzmanlarının eğitimine ve sağlık hizmetlerinin sunulmasına yardımcı olmak istiyor. Metaverse, sanal gerçeklik (VR) tabanlı giyilebilir ürünler sunarak bu sektörleri potansiyel olarak daha da değiştirecektir. Bu giyilebilir cihazlar, kullanıcıları evlerinin sınırlarından alternatif bir sanal dünya ile tanıştıracaktır. Trafik sorunu olmadan insanlar birbirleriyle iletişime geçebilecekler. Ancak yüz yüze iletişimin sekteye uğrayacağını söyleyebilmek mümkün. Eğitim gören çocuklar, birtakım konuları ve modülleri kendi istekleri doğrultusunda çalışabilecek ve ufuklarını geleneksel müfredatla şu anda mümkün olanın ötesine genişletebilecekler.

Metaverse’nin artıları ve eksileri…

Metaverse, insanların hem düzenli olarak kullandıkları teknolojiyle hem de işlerini yapmak için etkileşime girmeleri gereken insanlarla etkileşim biçimini değiştirme potansiyeline sahiptir. Uzaktan iş arayan birçok insan ve çalışanları için uzak fırsatlara yatırım yapan birçok şirket ile Metaverse, insan unsurunun bir kısmını bu iki boyutlu sanal toplantılara geri koyarak ilişkileri ve bağlantıları geliştirme potansiyeline de sahiptir.

Meta ve Google gibi şirketleri de etkileyen en büyük sorunlardan biri gizliliktir. Meta veri deposu ne kadar güvenli olacak? İçinde ikinci bir hayat yaşayacağımız için platforma güvenebilir miyiz? YouTube, Facebook, Zoom, WhatsApp gibi platformlar, gizlilik ve güvenlik riskleri nedeniyle tartışmalar nedeniyle her zaman eleştirilmişti. Aynı durumun Metaverse’yi bekleyen bir tehlike olduğunu da söyleyebilmek mümkün. Teknoloji gelişiyor, geliştikçe mahremiyetimiz ortadan kalkıyor. Görünen o ki gelecek bir şok soruna gebe...