Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2391.32
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Şubat 2017

Meveddete Ulaşmanın Sonuçları

Hayat sevince ve sevilince güzeldir. Sevgisiz bedenler için yaşanan her şey bir yüktür. Yük olmamak ve yük almak için seven bir kalbe ve sevilen bir bedene sahip olmak gerekmektedir.

Sevilen bir bedenin sevdiğine verebileceği çok şey vardır. Verebilmesi ve verdiği ile mutlu edebilmesi için sevdiğini tanımalıdır.

Tanıyabilmek için de konuşmalıdır. Konuşmadan, muhabbet etmeden sevgiler oluşmayacaktır. Muhabbet etmek, sevginin kalpte kökleşmiş halidir.

Kalpte kökleşen sevgi eyleme muhakkak geçecektir. Sevginin eyleme geçme haline de meveddet denir.

Meveddet kalpte yer ettiğinden dolayı, karşılıksız sevgi özelliğine sahiptir.

Muhabbetin pratiğe dönüşü olan meveddet, seven ve sevilen arasında sağlam, yıkılmaz bir köprü oluşturmuştur. Ne kadar şiddetli depremler olsa da asla sarsılmayacaktır.

Hak Teala ve Tekaddes hazretleri bu durumu Şura suresinin 23. ayetinde anlamak isteyen kullarına şu şekilde duyurmuştur:

"Allah'ın inanıp güvenen ve iyi işler yapan kullarını sevindireceği şey işte budur.

De ki "Sizden bir karşılık beklemiyorum. Benim beklediğim şey, Allah'a daha çok yaklaştıracak şeylere ilgi duymanızdır." Kim güzel bir iş yaparsa ona güzellik ekleriz. Çünkü Allah çok bağışlar ve üzerine düşeni eksiksiz yapar."

Yerlerin ve göklerin tek sahibi Allah, asla vaadinden dönmeyecektir. Yaratılan her şey belli bir kural dairesinde hareket etmektedir. Bu şekilde olması sünnetullahtır.

Allah'ın meveddet için koyduğu sünnetullah da öncelikle inanıp güvenmesi ve iyi işler yapmasıdır. İyi işler, evrensel değer altında herkesin kabulü ettiği doğrulardır.

Yalanın, hilenin, dolandırıcılığın, sahtekarlığın, zinanın, içkinin, kumarın, adam öldürmenin, ispiyonculuğun, dedikodunun, hırsızlığın, hak yemenin, adil olmamanın herkes tarafından kabul edilen yanlışlar olduğu bilinen bir gerçektir.

Muhabbetin oluşması için sevmek ve sevilmek, saygılı olmak ve saygı görmek, güven vermek ve güvenilmek, fedakar olmak ve fedakarlık yapılmak, hoşgörülü olmak ve hoşgörü göstermek, yapılanları görüp takdir etmek ve takdir edilmek, aldatmamak gerekmektedir.

Bunun yanında aile de muhabbetin oluşması için en önemli etken, Allah Resulünün ve ashabının sormaktan haya duymadıkları mahremiyet konusunu tabu konu olarak kabul edip konuşulmamasıdır.

Doğru bilgiye ulaşılamaması, yalan yanlış bilgilere itimat edilmesine imkan vermiştir. Bu da hataların çoğalmasını, huzursuzluklara ve aldatmaların artmasına sebep olmaktadır.

Meveddetin oluşması için de bu evrensel doğruların kabulü ve bizlere mutluluğun yolunu gösterecek bütün bilgilerin doğru kaynaklardan öğrenilmesi ile olacaktır.

Cinsellik, yani mahremiyet Allah'ın özel alanıdır. Özel alana ancak kurallarına uyularak girilebilir. Meveddet ancak Vedud olan Allah'ın, seven ve sevdiğini kurallara uyarak ispat eden kullarına verdiği özel bir lütfudur.

Vedud isminin içinde Allah'ın karşılıksız, sürekli sevmesi ve merhamet etmesi vardır. Meveddet; bitmeyen, sevginin üzerinde hassas olan, tüketmeden ve karşılık beklemeden veren, akabinde merhametin oluştuğu sevgidir.

Hak Teala bunu sadece sağlam bir akit olarak nitelediği evlenme akabinde evlenenlere vereceğine varlığına delil kılarak anlatmıştır.

İlgili ayet Rum suresinin 21. ayetinde şu şekildedir:

"Yanlarında rahatlayasınız huzur bulasınız diye size, kendi türünüzden eşler yaratması da Allah'ın ayetlerindendir. Aranıza sevgi ve merhamet de koymuştur. Bunda, düşünen bir topluluk için ayetler vardır."

İç huzurunu yakalamış bireylerin sağlam bir akitle evlenmelerinin akabinde samimiyetle yapılan her hareket hedefini tam vuracaktır. Pes etmeden, hayırda yarışarak, sabırla ve namazla Allah'tan yardım dileyerek atılan her adım yaklaştırıcı olacaktır.

İçinde huzurun olduğu aile ortamlarında yetişen yavrular, güzel kokulu güller misali göz aydınlığı nesiller olacaktır. Bu ailelerden olan gençler, iş başına geçince adil olacaklardır. Böylesi bir ortamda anarşiye de yer olmayacaktır.

Yeter ki ailenin temeline meveddeti koymasını becerebilelimu2026