Dolar (USD)
32.24
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2448.20
BIST 100
10149.85
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


MİKROPLARIN ZAFERİ

Gözle görülmeyen, ancak mikroskop dediğimiz büyütmeli aletle görülebilen mikroorganizmaların (mikrop) meydana getirdiği hastalıklara karşı antibiyotikler keşfedilmiştir. Ancak antibiyotikler virüs, mantar ve parazit türündeki mikroorganizmalara değil de bakterilere karşı etkiliydiler. Bakterilerin yol açtığı enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve yüzyılın sağlık buluşu olarak nitelendirilen antibiyotiklerin çoğu, bilinçsiz kullanılması sebebiyle etkisiz hale gelmeye başladı. Yakın zamanda hiç yeni grup antibiyotik geliştirilmediği ve gelecek on yılda da yeni antibiyotiğin çıkmayacağı biliniyor.
Antibiyotiklere karşı bakteriler direnç geliştirmiş durumda. Artık antibiyotikler genellikle etkisizler. Yani bakteriler kendilerini korumaya almış görünüyorlar.
Gözle göremediğimiz minicik bu yaratıkların kendilerini antibiyotiklere karşı dirençli hale getirmeleri ne ilginçtir. Kısacası mikropların insanlara karşı zafer kazandıklarını kabul etmeliyiz.
MARMARAY'DA
Cuma günü sabahı Üsküdar'a bir toplantı için geçmek durumundaydım. Yenikapı'dan Marmaray'a bindim ve saat tuttuğumda 6 dakikada Üsküdar'a vardığımı gördüm. Modern, ışıl ışıl aydınlık ve estetik olan istasyonlardaki hızlı yürüyen merdivenler insana rahatlık ve huzur veriyordu. Gerçekten asrın projesiydi. Dünyada birkaç örnekten biriydi. Ülkemizden gurur duydum. Emeği geçenlere başta başbakanımız olmak üzere teşekkür ediyorum. Hele diğer raylı sistemlere bağlantılarla çok daha fonksiyonel hale gelecek.
İSTANBUL'DA TRAFİK
Şehir trafiği İstanbul'da her zaman diken üzerinde. Biraz yağmur yağması, bir trafik kazası bile İstanbul'un trafiğini altüst etmeye yetiyor. Bunlara rağmen Vatan Caddesi'nin sık sık bayram dolayısıyla veya provalar sebebiyle trafiğe kapatılması İstanbul'u felç ediyor. İstanbullular zorluk çekiyor, sıkışıp kalan trafikte saatlerini kaybediyorlar.
Geçenlerde bir Pazar sabahı arabayla dolaşmak istedim. Çünkü Pazar öğlene kadar trafik İstanbul'da rahattır ve şehrin tadını çıkarabilirsiniz. Ancak Kadir Has Üniversitesi'nin Haliç kıyısındaki öğrenci maratonu dolayısıyla trafiğin felç olduğunu gördüm. Kimin izin verdiğine şaştım. İlle yarış yapılacaksa mesela Belgrat Ormanları'nda gayet güzel olabilirdi. İstanbul trafiğini içinden çıkılmaz hale getirmeye kimsenin hakkı yoktu.
Bunları geçen hafta ünlü bir golfçünün gösteri yapmak için Boğaziçi Köprüsü'nü seçmesini yadırgadığım için yazdım. Trafiğin en yoğun zamanında seçilen mekan hoş değildi. Bütün şehre dalga dalga yansıdı ve sürücüler zor anlar geçirdiler. Şehrin reklamının yapıldığı söylendi. Ancak İstanbulluların trafik çilesi reklamdan çok zarar getirdi.
Mahalli seçimler yaklaşıyor. Amana İstanbulluyu üzmeyelim.