Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2397.47
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Milat 2024

Milat, bir şeyin doğuşu demektir. Her milat bir başlangıçtır. Her başlangıç ise bir öncesinin sonudur. 2023 senesi ülkemiz açısından hüznü ve sevinci bir arada barındırdı. İlk yerli elektrikli otomobilimiz bu yıl içerisinde yollarda göz kamaştırırken sonsuz gurur duyduk. Ama 6 Şubat depremi ile milletçe sarsıldık, derin hüzne boğulduk.

Gönül coğrafyamız, yakın geçmişteki vilayetimiz ve de ilk kıblegahımız Filistin için 2023 çok acı bir savaşla ve katliamla veda etti. O veda etmesine etti de mazlum Filistin halkının şiddet, acı ve gözyaşı mesaisine ara vermeden 2024’te de devam ediyor. Görüntüler yürek burkuyor, çaresizlik perişan ediyor. Dileriz bu saldırı ve yıkım en kısa sürede son bulur. Yüce Mevla’dan 2024’ün ülkemiz ve İslam dünyası için güzelliklerin başlangıcı, kötülüklerin sonu olmasını dileriz. Allah geleceğimizi mamur ve geçmişimizden daha güzel eylesin. Daraldığımızda ve sıkıntıya maruz kaldığımızda yegâne sığınağımız Allah’tır. O ne güzel dost ve güzel vekildir. O’nun yardımı ve muvaffak kılmasıyla dileriz ki her dem Müslümanlar lehine yeni milatlar gerçekleşsin. Bu aslında O’nun için çok kolaydır ve tezahürü Müslümanların hayatında bolca vardır. Kelimeleri ve davranış kalıpları farklı olsa da şuurlu bir Müslümanın hayatında sürekli yeni milatlar vardır. İşte hayatımıza akseden bazı milatlar:

Besmele, bir milattır. Bir işin evvelinde dillerden dökülen bismillah berekettir. Besmelesiz işler ise eksiktir, bereketsizdir. Besmele aynı zamanda bir niyet, bir işe koyuluş, bir yoğunlaşma halidir.

Tövbe, bir milattır. Şuurlu bir Müslüman kendini henüz bu dünyada iken muhasebe eder, hatası varsa tövbe eder.

Niyet, bir milattır. Daima ileriye dönük amellerde bulunmak ve geçmişe takılıp kalmamak bir milattır. Müslüman bir şahsiyet, tecrübelerden istifade eder ve ileride daha güzel işler yapmanın niyetini kurar. Zira Peygamberimiz “iki günü birbirine eşit olan aldanmıştır” der. Öyleyse şuur sahibi bir Müslüman sürekli kendini geliştiren, fayda üreten, kötülüğe engel olan örnek kimsedir. Bu nedenle bizlerin Müslüman bireyler veya topluluklar olarak hem nefsimize, hem milletimize, hem de tüm dünyaya karşı iyiliğe motor, şerre fren olacak güçlü milatlara ihtiyacımız var. Dünya mazlumlarının bizden beklentileri ve tarihin bu millete yüklediği görev bunu gerektirir. Bugünden yarına tezi yok, geçmişe takılıp kalmadan ayağa kalkmanın miladı neyi gerektiriyorsa milletçe ve devletçe hep birlikte bunun için yola çıkılması gerekir. Bunun için Allah’tan ümit kesmemek ve sürekli hayrı talep etmek gerekir. Duamız, 2024 Ocak ayının başlaması ile birlikte Hak rızasına uygun yeni güzellikler başlasın ve sıkıntılar son bulsun.

Ancak bu kâinatta zuhur eden ne var ise hepsi bir İlahî ölçü (takdir) ve belli bir düzen (sünnetullah) çerçevesinde meydana gelmektedir. Bir sebepler dünyasında yaşıyoruz. Sebepleri yerine getirmeliyiz ki Cenabı Hak da bize o ölçüde yardım etsin. Çünkü geçmişten bugüne yaşadığımız tecrübeler var. Milletçe ve ümmetçe yaşadığımız tecrübeler göstermektedir ki, milatların bizim lehimize olması için madden ve manen çok güçlü olmalıyız. Güçlü bir insan kaynağına ve donanımlı gençliğe sahip olmalıyız. Üstat Necip Fazıl’ın ifade ettiği gibi:

“zaman bendedir ve mekân bana emanettir, şuurunda bir gençlik!”

“Dininin, dilinin, beyninin, ilminin, ırzının, evinin, kininin davacısı bir gençlik!”

“Kim var diye seslenilince, sağına, soluna bakmadan; ben varım diyen bir gençlik!”

İşte mukaddes değerleri ve ülkesi için ne gerekiyorsa onu yapabilecek kapasitede bilgili, güçlü ve donanımlı bir insan potansiyelini harekete geçirdiğimizde elbette yeni milatlar bize, ülkemize ve tüm İslam dünyasına cesaret getirecektir. Ona göz koyanlara ise korku ve endişe salacaktır.