Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2399.63
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 Ekim 2020

Milletvekilleri gerçekten çalışıyor mu?

Sokakta, çarşıda, pazarda insanlarla sohbet etmeyi seviyorum.

“Mesleğin ne?” sorusuna, “Gazeteciyim” yanıtını verdmemle birlikte ardı ardına gelen “Ekonominin hâli ne olacak?”, “Tüm dünya neden Türkiye’ye çullandı?”,”Bu milletvekilleri ne yapıyor Allah aşkına?” gibi vatandaşın aklındaki bin bir soru yağmuruna tutuluyorum.

Sormak vatandaşın en doğal hakkı.

Vatandaşın aklındakilere cevaplar aramak da bizim işimiz...

Bazılarının soruları tamamen tepki amaçlı. Cevap beklemiyorlar.

Bazıları ise ciddi ciddi bir cevap arayışında.

Her bir soruya kendimce uzayıp giden cevaplar veriyorum tabii.

Ama bazı sorular benim cevap verebileceğim türden değil.

Mesela “Ne yapıyor bu milletvekilleri?” sorusu tam da böyle bir soru.

Uzun zamandır bana yöneltilen bu soruya cevap bulabileceğim bir fırsat arıyordum ki geçtiğimiz gün bu fırsatı buldum.

Aklımdaki soruların hepsini nefes almadan hemen sıraladım bir kaç AK Partili milletvekiline...

Sağ olsunlar benim meslek aşkımı bildikleri için art niyetli olarak algılamadılar bu sorularımı...

İşte o sorular ve cevaplar:

AK Partili milletvekilleri neden Meclis komisyonlarında veya Genel Kurul görüşmelerinde yasa teklifleri üzerine görüş bildirmiyor?

Yasalar eskiden bürokrasiden gelirdi. Biz de aynen Genel Kurul’dan geçirirdik. Bürokrasinin etkisi altında bir yasama vardı. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile birlikte kanun teklifleri tabandan gelen talepler ile bakanlıklardan gelen taleplerin uzlaşısıyla oluşuyor.

Nerede oluyor bu uzlaşı, bunu hiç görmüyoruz?

Çalışmalar AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, öncülüğünde kurulan parti içi komisyonlarda yapılıyor. Burada teklif tüm yönleriyle konuşuluyor. Artık siyaset, bürokrasinin her söylediğini yapmıyor. Bir teklif eğer tabana uymuyorsa, ya uyumlaştırılıyor ya da iptal edilerek hiç Meclis’e getirilmiyor.

Meclis’e getirilmeyen teklif çok mu?

Değiştirdiğimiz veya kabul etmeyerek Meclis’e getirmediğimiz birçok teklif var. Bürokrasi o kanunu elzem görüyor ama kanunun vatandaştaki yansımasını umursamıyor. Biz direkt olarak vatandaştan gelen tepkileri bu sürecin içerisine sokuyoruz. Buralarda çok çetin tartışmalar yaşanıyor.

Teklifler görüşülürken kimler komisyonda yer alıyor?

Kanun teklifi ile ilgili taraflar çağırılıyor. Aynı zamanda AK partideki uzman vekiller de görüşmede bulunuyor.

Kimler bu uzman vekiller, kaç kişiler?

AK Parti içerisinde 110’dan fazla sayıda bir konuda derin uzmanlığı olan milletvekili var. Herkes kendi uzmanlık alanına giren konulardaki toplantılara katılarak görüş bildiriyor.

YAPINCI OLUYOR

Türkiye’nin 9.sondajda 2020 yılındaki en dünyadaki en büyük doğal gaz rezervini keşfetmesi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)’nin küresel piyasalardaki prestijini artırdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in “Avrupa, Akdeniz ve Karadeniz ülkelerinden gemilere talep geliyor. Ama erteliyoruz” sözleri bu durumu tescilleyen ve hepimizi gururlandıran bir gerçeği haykırıyor:

Demek ki neymiş...

Eğer gerekli araçlar temin edilir ve disiplinli çalışılırsa başarmanın önünde hiçbir engel yokmuş.

Keramet Hans, Pierre, George ve John’da değilmiş.

En büyük engelimiz sadece “kendimiz”mişiz...

BİRAZ GÜLELİM..

Ukrayna’nınkısa bir süre önce seçilen asıl mesleği komedyenlik olan devlet başkanı Volodimir Zelenski,konuşulanların aksine milleti güldürmeye uğraşmak yerine ülkesini işgalden kurtaracak ve kalkındıracak ciddi politikalar üretiyor.

2008 krizi ilebütçesinde hilekârlık yapıp gerçekleri saklayarak iflas eden Yunanistan’ı kurtarmaya ve kalkındırmaya çalışacağı vaadiyle seçilip yönetime gelen Yunan siyasiler ise cidden komedyenlere taş çıkaracak performansa sahip...

Bir örnek:

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Türkiye’ye S-400'ün satılış amacının NATO’yu içeriden bölmek olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)’nin elindeki S300’lerin modernize edileceği açıklamasının üzerinden daha bir ay geçmeden GKRY’nin “kadim” müttefiki Yunanstan’dan gelen bu açıklama eminim tüm Batı toplumuna büyük “güven” vermiştir!..